Skip to content

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής | Β. Συρίγος: Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους κατοίκους της περιοχής το έργο στο Ελληνικό

Την παρέμβαση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από το έργο που κατασκευάζει η εταιρεία LAMDA στο χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, ζήτησε στην παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο Βάλσαμος Συρίγος, περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναπτύσσοντας την Ερώτηση που έχει καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στην αφόρητη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών από την κατασκευή του έργου, λόγω της σκόνης, του θορύβου και των δονήσεων και απαίτησε από την περιφερειακή αρχή να προχωρήσει σε ελέγχους και μετρήσεις της ρύπανσης και των θορύβων και να επιβάλλει στην εταιρεία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με δικό της κόστος. Επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη, η εταιρεία ν’ αναλάβει και την αφαλάτωση του νερού, μιας και χρησιμοποιεί εκατομμύρια τόνους νερού για την κατασκευή του έργου.

Αναλυτικά, ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής:

«Η καθημερινότητα των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών Αλίμου και Γλυφάδας καθώς και των εργαζομένων έχει καταστεί τα δύο τελευταία χρόνια αφόρητη λόγω της σκόνης, θορύβου και δονήσεων, εξαιτίας των κατασκευαστικών εργασιών στον χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑΚ) από τη LAMDA Development, οι οποίες περιλαμβάνουν και εργασίες διευθέτησης/εκτροπής του ρέματος των Τραχώνων.

Οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του έργου, καταγγέλλουν ότι ο θόρυβος από τις οικοδομικές εργασίες, αλλά και τις εργασίες που γίνονται στο ρέμα των Τραχώνων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, είναι συνεχής, ιδιαίτερα δυνατός και ενοχλητικός και αφορά ώρες κοινής ησυχίας και Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, τα σπίτια της περιοχής υφίστανται και ισχυρές δονήσεις, με άγνωστες συνέπειες στη στατικότητά τους.

Επιπρόσθετα οι κάτοικοι του Παλαιού Αλίμου και της Γλυφάδας, μέσω των συλλόγων και επιτροπών έχουν επισήμως και πολλαπλώς καταγγείλει ότι υφίστανται τις συνέπειες ιδιαιτέρως πυκνών σύννεφων σκόνης, που προέρχονται από μεγάλους ακάλυπτους σωρούς χώματος στα όρια μεταξύ του Μητροπολιτικού Πόλου και των κατοικημένων περιοχών που δεν καταβρέχονται συστηματικά. Οι τεράστιοι όγκοι χώματος που έχουν σχηματίσει βουνά, μένουν εκτεθειμένοι στους ανέμους, χωρίς καμία παρέμβαση.

Η συσσώρευση όγκων χώματος δίπλα στις κατοικημένες περιοχές γίνεται με σκοπό τη μείωση του κόστους των εργασιών, το οποίο θα προκαλούταν από τη μεταφορά των χωμάτων σε χωματερές και την επιστροφή τους όταν χρειαστεί. Αλλά και η επίκληση της LAMDA Development, ότι δεν γίνεται η μεταφορά του χώματος για λόγους «κυκλικής οικονομίας», επίσης εχει ως κίνητρο το επιχειρηματικό κέρδος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ως συνέπεια τα σπίτια, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα εργοτάξια, καθώς και οι παρακείμενοι δρόμοι, μεταξύ των οποίων και η Λεωφ. Ποσειδώνος, να γεμίζουν σκόνη. Πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, αφού προκαλούνται αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και υπάρχει κίνδυνος και για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής του Παλαιού Αλίμου, η LAMDA Development τοποθέτησε όργανα μέτρησης θορύβου, σκόνης αλλά και δονήσεων, σε διάφορα σημεία πλησίον των ορίων των εργοταξίων, όπως άλλωστε υποχρεούταν από τις κείμενες διατάξεις. Παρόλα αυτά οι μετρήσεις δεν είναι δημόσια προσβάσιμες, όπως επίσης δεν έχει αναρτηθεί δημοσίως έως τώρα, όπως έχει υποχρέωση ο κύριος του έργου, καμιά ετήσια έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Υπάρχει, επίσης, πλήρης απουσία ελέγχου από τις κρατικές αρχές, για την έκθεση των κατοίκων και των εργαζομένων στη σκόνη.

Ερωτάται η περιφερειακή αρχή, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

– Να σταματήσει η έκθεση των εργαζόμενων και των κατοίκων των περιοχών κοντά στον Μητροπολιτικό Πόλο σε κινδύνους για την υγεία τους και την ποιότητα ζωής τους, λόγω του θορύβου, της σκόνης, των δονήσεων και για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας τους.

– Να επιβληθεί στη LAMDA Development η λήψη άμεσα όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, η συνεχής δημοσιοποίηση των μετρήσεων θορύβου, σκόνης και δονήσεων, η σύνταξη και δημοσιοποίηση των ετήσιων εκθέσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

– Να εξασφαλιστεί με ευθύνη των κρατικών αρχών (Περιφέρεια, κεντρικές υπηρεσίες) η συστηματική μέτρηση σκόνης, θορύβου και δονήσεων για το σύνολο των περιοχών που μπορει να εκτεθούν και η εκτίμηση των κινδύνων και ελέγχου των εταιρειών για τη λήψη μέτρων προστασίας».

Σε δευτερολογία του ο Βάλσαμος Συρίγος αναφέρθηκε και στο έργο Mall στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου εδώ και 8 μήνες έχει τελειώσει η εκσκαφή, ωστόσο μπάζα και τόνοι χώματος έχουν «ξεμείνει» στο χώρο, γιατί αναζητείται κατασκευαστική εταιρεία για να αναλάβει το έργο, με κριτήριο το μέγιστο κέρδος των «επενδυτών» σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.