Skip to content

Διακήρυξη της Λαϊκης Συσπείρωσης Ιλίου για τις δημοτικές εκλογές 2023

Απευθύνουμε μαχητικό, αγωνιστικό κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης στο λαό και τη νεολαία του Ιλίου.

Η αχτίδα ελπίδας που μεγάλωσε στις βουλευτικές εκλογές με την ενίσχυση του ΚΚΕ, να εκφραστεί πιο δυναμικά στο Ίλιον στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου με πιο δυνατή «Λαϊκή Συσπείρωση»!

Για να εκφραστεί πιο δυναμικά το Ίλιον των πολλών κόντρα στα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων!

Εδώ είναι η ελπίδα!

Εδώ είναι η θέση όλων όσοι βλέπουν ότι πρέπει να το πάρουμε αλλιώς!

Στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, στο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών!

Αυτό έδειξε η πείρα όλων μας τα προηγούμενα 4 χρόνια! Για όλα τα κρίσιμα και ζωτικά ζητήματα της ζωής μας!

Μαζί βρεθήκαμε σε αγώνες και διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού στα χρόνια της πανδημίας, σε μεγάλους αγώνες σε εμβληματικούς χώρους δουλειάς για σύγχρονα εργατικά δικαιώματα, σε κινητοποιήσεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού όταν το κράτος δεν μας προστάτευε από πλημμύρες και πυρκαγιές, σε μεγάλες διαδηλώσεις για να μην κρυφτούν οι ένοχοι για το έγκλημα στα Τέμπη…

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» όλα τα προηγούμενα χρόνια κάναμε πράξη αυτό που είχαμε υποσχεθεί: Να είμαστε η φωνή των αναγκών, των διεκδικήσεων και των αγώνων του λαού και της νεολαίας της πόλης μας!

Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο αναδείξαμε τα αιτήματα, τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων, των συλλόγων γονέων, των εργατικών σωματείων, των αθλητικών συλλόγων, των κατοίκων του δήμου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μοναδική πραγματική μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής Ζενέτου, του σημερινού εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Ίλιον.

Θυμίζουμε:

Παλέψαμε μαζί με συλλόγους γονέων για να συντηρηθούν και να φτιαχτούν τα σχολεία μας όπως αξίζει στα παιδιά μας τον 21ο αιώνα. Για να γίνει πλήρης κτιριακός και αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία του δήμου. Για να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας. Για να καλυφθούν οι ανάγκες στη σχολική στέγη. Για να μη μένουν παιδιά (κυρίως βρέφη) εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών.

Απέναντι στη δημοτική αρχή Ζενέτου που έχει αφήσει τα σχολεία στη μοίρα τους, με σοβαρό κίνδυνο ακόμα και για κάποιο ατύχημα. Που θέλει να συμβιβαστούμε με κοντέινερ και συστεγάσεις αντί για σύγχρονες σχολικές αίθουσες.

Αγωνιστήκαμε μαζί με εκατοντάδες κατοίκους ενάντια στην απαξίωση του Κέντρου Υγείας στον Αγ. Φανούρη που οδηγείται στο κλείσιμο για να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά που ξεφυτρώνουν στην πόλη μας σαν τα μανιτάρια. Για να ενισχυθεί με γιατρούς και προσωπικό και όχι να κλείσει όπως το ετοιμάζουν.

Σε αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή που σφύριζε αδιάφορα κάνοντας πλάτες στην κυβερνητική πολιτική.

Διεκδικήσαμε τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως οι πλημμύρες που ακόμα χτυπούν τις γειτονιές μας, ιδιαίτερα κάποιες όπως τη Ζ. Πηγή ή τις περιοχές εκατέρωθεν του ρέματος Φλέβας.

Σε κόντρα με τη δημοτική αρχή που επικαλούνταν όπως και η κυβέρνηση την “κλιματική αλλαγή” για να μην κάνει τίποτα…

Αποκαλύψαμε στο λαό της περιοχής τα επικίνδυνα σχέδια της Περιφέρειας που οδηγεί το Πάρκο Τρίτση σε πλήρη εμπορευματοποίηση. Ταυτόχρονα παλέψαμε με το λαό της περιοχής για να ενισχυθεί το Πάρκο, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στην δυτική Αθήνα, με χρηματοδότηση και προσωπικό.

Σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή Ζενέτου που δεν έχει βγάλει άχνα για το θέμα αφήνοντας τα επικίνδυνα σχέδια να εξελίσσονται.

Συμμετείχαμε σε μεγάλες κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων ενάντια στην επέκταση της χωματερής στη Φυλή

Την ώρα που η δημοτική αρχή αρνιόταν κάθε συμμετοχή του δήμου σε αυτές στηρίζοντας επί της ουσίας τη συνέχιση αυτού του αίσχους.

Διεκδικήσαμε την ελάφρυνση των μικρών επαγγελματιών της πόλης από τους δημοτικούς φόρους την περίοδο της πανδημίας

Σε αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή υποστήριζε πως αυτό δεν γίνεται γιατί “δεν έχουμε λεφτά”.

Αναδείξαμε την ανάγκη να δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι χώροι, χώροι πρασίνου, χώροι αθλητισμού στις γειτονιές της πόλης

Κόντρα στη γνωστή λογική της δημοτικής αρχής να “αναπλάθει” διαρκώς ήδη υπάρχοντες χώρους και να μεταθέτει τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις για το αόριστο μέλλον.

Πήγαμε κόντρα στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου και στην παράδοση κρίσιμων αρμοδιοτήτων σε ΜΚΟ που προώθησε η δημοτική αρχή.

Συγκρουστήκαμε με την αντιδημοκρατική λειτουργία που επέβαλε στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή με τις διαρκείς τηλεδιασκέψεις ώστε να μην μπορεί να συμμετέχουν οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης.

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε πιο δυναμικά! Στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για τις ανάγκες των πολλών!

Φτάνει πια με την αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης Ζενέτου!

Με το ‘ναι σε όλα”, με την πλήρη υποταγή στους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων!

Με αυτούς που δηλώνουν “αναρμόδιοι” και λένε πως “θέλουν αλλά δεν μπορούν”! Αν ο δήμαρχος δεν μπορεί ας αφήσει τις τύχες του δήμου μας σ’ αυτούς που ΚΑΙ θέλουν ΚΑΙ μπορούν να μπουν μπροστά και να παλέψουν, να συγκρουστούν, να διεκδικήσουν!

Με την φορομπηχτική πολιτική που φτιάχνει πλεονάσματα 8 εκατ. ευρώ στο δήμο μας για να καμαρώνει ο δήμαρχος αλλά τελικά ποτέ δεν τα βλέπουμε να αξιοποιούνται για τις μεγάλες ανάγκες του λαού και της νεολαίας!

Με την εγκατάλειψη των σχολείων, ολόκληρων γειτονιών.

Καμιά εμπιστοσύνη σε άλλες ήδη δοκιμασμένες επιλογές!

Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις που υποστηρίζονταν από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν ουσιαστικά το ρόλο της “συμπολίτευσης” αφού σε όλα τα βασικά ζητήματα ταυτίζονται με τη διοίκηση Ζενέτου ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Όπως ακριβώς κάνουν αυτά τα κόμματα και στην κεντρική πολιτική σκηνή όπου τα προγράμματά τους συγκλίνουν σε όλα τα βασικά ζητήματα.

Αυτή τους η ταύτιση φτάνει πια στο σημείο στις επικείμενες εκλογές να συμπράττουν όλοι με όλους σε κάθε πιθανό συνδυασμό, θυμίζοντας μεταγραφική περίοδο στο ποδόσφαιρο! Είναι χαρακτηριστικό πως από τους υπάρχοντες δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ, άλλοι κατεβαίνουν τώρα μαζί με την παράταξη Ζενέτου και άλλοι με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό συζητούσε την κοινή κάθοδο με την παράταξη της Αλεβίζου!

Αυτά που τους ενώνουν είναι ότι όλοι συμφωνούν μεταξύ τους:

• Ότι τα περισσότερα έσοδα του δήμου πρέπει να προέρχονται από το διπλό και τριπλό χαράτσωμα του λαού με δημοτικούς φόρους και τέλη. Συμφωνούν με το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση προς το δήμο φτάνει ίσα – ίσα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του! Για όλα τα υπόλοιπα να βάζουν οι κάτοικοι το χέρι στην τσέπη!

• Στη γενίκευση της ανταποδοτικότητας, δηλαδή βασικές υπηρεσίες του δήμου να είναι επί πληρωμή όπως οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι παιδικοί σταθμοί με τα τροφεία κ. α.

• Στη γενίκευση των προσωρινών, ελαστικών, απαράδεκτων σχέσεων εργασίας στους εργαζόμενους του δήμου.

• Στην παράδοση σιγά – σιγά όλων των υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες εργολάβους.

• Στη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων στην περιοχή που απειλούν τους λίγους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει. Δεν πάει πολύς καιρός που ο Δήμαρχος αποκάλυψε – ύστερα από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης – το επενδυτικό ενδιαφέρον Αμερικάνων μεσιτών για το Πάρκο Τρίτση και για τις περιοχές γύρω από τους νέους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

Όλοι τους αυτοπροβάλλονται ως δήθεν ανεξάρτητοι και υπεράνω ιδεολογιών και κομμάτων για να κρύψουν την συμφωνία τους σε αυτά τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Όλοι τους υπόσχονται δήθεν “αλλαγή στο Ίλιον” αλλά με την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή συνταγή!

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Μπατσής), αφού μάζεψε δύο δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ στο ψηφοδέλτιό της τώρα θέλει δήθεν να φτιάξει “δημοκρατικό μέτωπο ανατροπής”. Τί ακριβώς θα ανατρέψει; Με τη στάση τους τα προηγούμενα 4 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο (αποχή σε σημαντικές ψηφοφορίες, συχνές απουσίες από συνεδριάσεις) διευκόλυναν τη δημοτική αρχή όταν στριμωχνόταν από τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο νέος συνδυασμός της Α. Αλεβίζου (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Η ίδια μέχρι και πριν 1 χρόνο ήταν αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου υπερασπιζόμενη όλο τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής του νυν δημάρχου. Το πρόγραμμά της είναι μια γενικόλογη έκθεση ιδεών για να κρυφτεί η συμφωνία της με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Γι’ αυτό και κατηγορεί τον δήμαρχο για “κούραση” λες και τα προβλήματα της πόλης οφείλονται εκεί και όχι στην πολιτική που ασκεί η δημοτική αρχή.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” απευθύνει πλατύ κάλεσμα αγώνα, συμπόρευσης και κοινής πάλης σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που προβληματίζεται και που καταλαβαίνει πως και στον Δήμο μας κάτι πρέπει να αλλάξει.

Ναι, μπορεί να αλλάξει!

Με ισχυρή “Λαϊκή Συσπείρωση” και δυνάμωμα των αγώνων μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, να δυσκολεύουμε την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να θέτουμε όλο και πιο πολύ στο επίκεντρο το κύριο πρόβλημα:

Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

• Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και όλα τα μέσα.

• Ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών για όλο το λαό της πόλης. Μείωση των τελών στις μικρές επιχειρήσεις ειδικά σε αυτές που βρίσκονται πιο μακριά από το κέντρο του δήμου. Αύξηση της δημοτικής φορολογίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για μικροχρέη στο Δήμο.

• Να ιεραρχηθεί το ζήτημα της συντήρησης και της λειτουργίας των σχολείων. Να γίνει πλήρης κτιριακός και αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία. Να υπάρξει πρόγραμμα για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο κάποια από αυτά να στεγάζονται σε κοντέινερ. Να υπάρξει σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολείων.

• Βρεφονηπιακούς σταθμούς με όλες τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας στον Αγ. Φανούρη και στην οδό Μπίμπιζα με γιατρούς, νοσηλευτές και ιατρικό εξοπλισμό για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις.

• Δωρεάν πρόσβαση για όλους στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό και τα αντίστοιχα προγράμματα του Δήμου.

• Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των γηπέδων της πόλης και δωρεάν πρόσβαση σε αυτές για όλους. Μέτρα για την υγεία αθλητών και αθλούμενων.

• Σταθερή, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, για να αναβαθμιστεί το Πάρκο Τρίτση και να το απολαμβάνει δωρεάν ο λαός. Όχι στα σχέδια εμπορευματοποίησης και οικοπεδοποίησής του!

• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης ειδικά για τις περιοχές που συνεχίζουν να πλήττονται. Αντισεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων.

• Να κλείσει επιτέλους η χωματερή στη Φυλή. Διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

• Να προχωρήσουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις για να φτιαχτούν νέοι ελεύθεροι χώροι, παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής στις γειτονιές της πόλης μας που είναι εντελώς παραμελημένες.

• Αποκατάσταση και αξιοποίηση της «Βίλας Κωνσταντινίδη» για τις ανάγκες του λαού της περιοχής μας.

• Σύγχρονο νεκροταφείο που θα σέβεται τις μνήμες των ανθρώπων.

• Πρόγραμμα σταδιακής βελτίωσης του βασικού οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων της πόλης.

• Σύγχρονες συγκοινωνίες που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλων των γειτονιών, με χαμηλό κόμιστρο. Πρόβλεψη για τη διασύνδεσή τους με τους μελλοντικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε για όλα! Γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών χρειάζονται πολλοί αγωνιστές δημοτικοί σύμβουλοι που θα παλεύουν μαζί με το λαό ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για το ωράριο, τους μισθούς, τις συντάξεις.

Ψηφίζουμε αυτούς που γνωρίζουμε από τη δράση και την αγωνιστική τους στάση και όχι τους “γνωστούς” που θα μας ξεχάσουν την επομένη των εκλογών για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο.

Ψηφίζουμε “Λαϊκή Συσπείρωση”!

Στον Δήμο Ιλίου με υποψήφιο Δήμαρχο τον Νίκο Σταματόπουλο

Στην Περιφέρεια Αττικής με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Πρωτούλη.