Skip to content

Τα προβλήματα του λαού της Δ. Αττικής πρόταξαν μαζικοί φορείς απέναντι στην «φιέστα» της Περιφέρειας

 

Ηχηρή απάντηση στην «φιέστα» που έστησε η Περιφερειακή Αρχή της Αττικής στον Ασπρόπυργο έδωσαν εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

Τόνισαν πως η περιφερειακή αρχή επισκέφθηκε την Δυτική Αττική των μεγάλων εγκλημάτων, την «πίσω αυλή της Αττικής», την Δυτική Αττική της ανεξέλεγκτης περιβαλλοντικής ρύπανσης, της καρκινογόνου χωματερής, των μεγάλων εγκλημάτων από πλημμύρα, από χιονιά, από φωτιά και σεισμό. Τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι, οι γονείς και οι μαθητές της περιοχής, ανέδειξαν εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου με ολιγόλεπτες παρεμβάσεις τους μαζικοί φορείς. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην έλλειψη και την κακή κατάσταση υποδομών, τη μη υλοποίηση απαραίτητων έργων, τα ζήτημα πολιτικής προστασίας, των δομών υγείας, του νοσοκομείο στο Θριάσιο κ.ά.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Κινέτας, ο Αντώνης Χοροζάνης, εκτός από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων από την πυρκαγιά και τις πλημμύρες αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών, με χαρακτηριστικό ότι εδώ και δυο χρόνια έχουν σταματήσει τα έργα του βασικού αγωγού υδροδότησης.

Ο Λάμπρος Χατζάρας, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου αναφέρθηκε στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής, όπως και στη στήριξη της Περιφέρειας στο σχέδιο επανεκκίνησης των ναυπηγείων, στη διαμόρφωση μιας ειδικής οικονομικής ζώνης δηλαδή, με φθηνό εργατικό δυναμικό για τον επενδυτή.

Ο Χρήστος Τσοκάνης, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ασπροπύργου μίλησε για τα προβλήματα της πόλης, κάνοντας ειδική αναφορά στα έργα που αφορούν την προστασία της ζωής, όπως τα αντιπλημμυρικά που βρίσκονται ξεχασμένα στα συρτάρια. Επίσης, αναφέρθηκε στη ζημιά που έχουν προκαλέσει στους μικρούς επαγγελματίες τα έργα στην πλατεία Ηρώων που κρατάνε εδώ και πολλούς μήνες.

Ο Βαγγέλης Γκίνης, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελευσίνας – Μάνδρας σημείωσε ότι εδώ και 10 χρόνια η περιοχή άλλαξε ολοκληρωτικά από τις καταστροφές που βαφτίστηκαν «φυσικές» για να κρυφτεί το γεγονός ότι τα απαραίτητα έργα για τη ζωή των κατοίκων είναι ξεχασμένα στα συρτάρια.

Η Στέλλα Θέου, ειδική γραμματέας της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων αναφέρθηκε στο αίσχος λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή και στις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, πόσο μάλλον των παιδιών, ενώ παρέθεσε και την κατάσταση των σχολικών μονάδων στο Δήμο που περιλαμβάνει αίθουσες προκάτ και ακατάλληλα σχολεία.

Η Καίτη Νικολάου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ελευσίνας – Μαγούλας υπογράμμισε πως στον οικονομικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας προβλέπονται μηδέν ευρώ για τα σχολικά κτίρια της περιοχής.

Ο Δημήτρης Φουφόπουλος, εκ μέρους της Εθελοντικής ομάδας Νεοκτίστων Ασπροπύργου, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, όπου ζουν κυριολεκτικά μεσοτοιχία με τα διυλιστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο περιέγραψε την τραγική κατάσταση στις Μονάδες Υγείας της Δυτικής Αττικής, μιας περιοχής που είναι δίπλα σε διυλιστήρια, σε βιομηχανίες με μεγάλη επικινδυνότητα κάτι που συνεπάγεται σε πολλά εργατικά ατυχήματα. Ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε Κέντρα Υγείας, αλλά και στο Θριάσιο Νοσοκομείο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα.

Στο διαχρονικό έγκλημα, το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής, που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και την ζωή, αναφέρθηκε η Δημοφίλη Χαλκιώτη, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Άνω Λιοσίων. Ξεκαθαρίστηκε ότι ο λαός της περιοχής έχει πλέον πείρα και δεν θα σταματήσει να παλεύει με στόχο να μπει εμπόδιο στους σχεδιασμούς για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να δημοσιοποιηθεί η επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις, να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για καύση των απορριμμάτων.

Τέλος, από το Παράρτημα Φυλής Αχαρνών του ΕΣΥΝ, ο πρόεδρός του, Χάρης Κωστόπουλος τόνισε ότι η εγκληματικότητα δεν είναι φυσικό φαινόμενο, καθώς όσο μεγαλώνει η ανεργία, η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση τόσο θα οδηγούν στο περιθώριο χιλιάδες ανθρώπους, χιλιάδες νέους, που συνθλίβουν τα όνειρα τους στο κόσμο των ναρκωτικών που έχει επίκεντρο τη περιοχή μας. Πρόσθεσε πως η εγκληματικότητα συνδέεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ζήτησε μέτρα πρόληψης που έχει άμεσα ανάγκη η περιοχή και που σταθερά καταθέτει το ΕΣΥΝ στου αρμόδιους.

 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε μέρος όσων ειπώθηκαν «υπερβολές». Ενώ προκήρυξε «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» 545 εκατομμυρίων για τη Δυτική Αττική για τα επόμενα 5 χρόνια, για 59 και πλέον έργα. Για την οδική ασφάλεια, για αντιπλημμυρική προστασία, για το περιβάλλον, για την κοινωνική συνοχή, για επιχειρηματικότητα και καινοτομία, αλλά και για παρεμβάσεις σε συνεννόηση με τους δήμους. Αναλυτική παρουσίαση θα γίνει τον Φλεβάρη, είπε.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης τόνισε τη σημασία των παρεμβάσεων από τους μαζικούς φορείς που κατά αλλά είναι αποκλεισμένοι από τον δημόσιο λόγο. «Ανέδειξαν λεπτομέρειες και ουσιαστικά ζητήματα», τόνισε.

Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα σημείωσε ότι ανάλογες εξαγγελίες υπήρχαν πολλές τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν τα λεγόμενα αντισταθμιστικά για τις ρυπογόνες δραστηριότητες που εδράζονται στην περιοχή. Δισεκατομμύρια που πήγαν όχι για τους κατοίκους και τις ανάγκες τους.