Skip to content

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Σε διά περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη 9 Μάη έρχεται το ακόλουθο θέμα: «Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη συμμετοχή τεσσάρων στελεχών της Περιφέρειας Αττικής στη Διεθνή Έκθεση Ύδατος, Αποχέτευσης, Ανακύκλωσης, Αποκομιδής Απορριμμάτων και Καθαριότητας Πόλης, “IFAT Munich”, στο Μόναχο Γερμανίας, 13-15 Μαΐου 2024».

Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια τυπική συμμετοχή στελεχών της περιφέρειας σε μια έκθεση ανάμεσα στις πολλές… Όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο αθώα! Στην εισήγηση του θέματος διαβάζουμε ότι στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται απαντήσεις και προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε διαδικασία στις διάφορες ροές υλικών—από την έξυπνη συλλογή με χρήση οχημάτων χαμηλών εκπομπών έως τις νέες μεθόδους ταξινόμησης και επεξεργασίας, από τον ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό χειρισμού υλικών έως τις λύσεις λογισμικού που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι τα νέα προϊόντα και το ανακυκλώσιμο υλικό, καθώς και την ανάκτηση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας μέσω θερμικών διεργασιών ή παραγωγής βιοαερίου.

Σε απλά ελληνικά η τελευταία πρόταση αναφέρεται σε καύση απορριμμάτων. Η οποία προωθείται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2020 και αποτυπώνεται στο ΠΕΣΔΑ Αττικής που προώθησε η διοίκηση Πατούλη, σύμφωνα με το οποίο υιοθετείται η καύση υπολειμμάτων από τις ΜΕΑ και τις άλλες μονάδες επεξεργασίας σε ένα τεράστιο εργοστάσιο καύσης 1000 τόνων την ημέρα. Με το ΠΕΣΔΑ Αττικής 2016 made in ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει λεωφόρο… για την επικίνδυνη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο καύση.

Άρα η απάντηση στην ερώτηση «τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;» είναι μάλλον κάτι παραπάνω από προφανής… Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταψηφίσει τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση, γιατί προσπαθεί με επιστημονικοφανή τρόπο να επικυρώσει ήδη ειλημμένες και δρομολογημένες αντιλαϊκές αποφάσεις για να κονομάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων.