Μια πρώτη παρουσίαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Φαληρικού Ορμου έγινε χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από τον εκλεκτό της ΝΔ, Νίκο Χαρδαλιά, και στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, με πολλή …περηφάνια ότι θα είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου. Ηταν μία προσπάθεια να παρουσιαστεί ως μια μεγάλη προσφορά στον στερημένο από πράσινο λαό της Αττικής, που γίνεται με χρηματοδότηση της ΕΕ (δηλαδή λεφτά των λαών της), ενώ πρόκειται για μια ακόμα μεγάλη «μπίζνα» του κατασκευαστικού κεφαλαίου, με …δείγμα πρασίνου στην κατακαμμένη Αττική και εμπορικές εκμεταλλεύσεις. Εντάσσεται στη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», σε μια περιοχή που επίσης εξελίσσεται η άλλη μεγάλη «μπίζνα» στο Ελληνικό (με πολυτελείς κατοικίες, καζίνο, μαρίνες για κότερα κ.λπ.). Το «Aenaon», όπως λέγεται το πάρκο στο Φαληρικό, γίνεται στα πρότυπα του λεγόμενου Νέου Bauhaus που προωθεί η ΕΕ, υποτίθεται για την …«αειφόρα και κυκλική οικονομία» και τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.
Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε ότι υπάρχει συνολική τοποθέτηση και αντίθεση σε αυτά τα φαραωνικά έργα, ότι ο λαός της Αττικής έχει ανάγκη από χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Παρατήρησε πάντως τα εξής:
«Είναι ένα ακριβό έργο αυτό (σ.σ. υπολογίζεται στο μισό δισ. ευρώ με τα συνοδά έργα, που περιλαμβάνουν και ολυμπιακά ανίκητα που έχουν αφεθεί στη μοίρα). Με μια απλή διαίρεση τα στρέμματα με τα χρήματα που δίνονται, είναι 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Μιλάμε για απίστευτες τιμές. Αδιανόητα πράγματα. Αυτό είναι το ένα. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί και να δούμε αναλυτικά, πέρα από την παρουσίαση, τις μελέτες και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά.
Στην παρουσίαση ενώ περίμενα να δω στην τρισδιάστατη εικόνα, αυτή επιμελώς δεν υπάρχει, λείπει το ύψος. Υπάρχει μια κάτοψη. Κι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν μπορεί να κρυφτεί, γιατί φαίνεται ότι επιμελώς κρύφτηκε. Το πρόβλημα είναι το ύψος που θα έχει ο χωμάτινος λόφος για να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, και το ζήτημα το μεγάλο, το ένα είναι αισθητικό, δηλαδή, ασφαλώς πράσινο θα βλέπουν, αλλά οι γειτονιές από το Μοσχάτο και την Καλλιθέα δεν θα βλέπουν θάλασσα. Ποιο θα είναι το ύψος;
Φτιάχτηκε αυτό που φτιάχτηκε και τώρα είναι να ανέβουμε πάνω του. Γιατί ήταν να υπογειοποιηθεί η Ποσειδώνος, δεν υπογειοποιήθηκε, από την υπογειοποίηση είδαμε μετά στη μελέτη ότι δεν “καταφέραμε για διάφορους λόγους” – λέγαν οι μελετητές – “να την υπογειοποιήσουμε”, αλλά λέγανε την “ταπεινώσαμε”. Το σοβαρό, όμως, που πρέπει να δούμε είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών, γιατί μπροστά μας έχουμε ένα τεράστιο φράγμα με αυτά που γίνανε τα προηγούμενα χρόνια».
Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν στο έργο, διαγκωνίστηκαν για το ποιος το πρωτοξεκίνησε. Αυτό ανάγεται στο 2011, ενώ από τότε έχουν φαγωθεί στις διάφορες εργολαβίες πάνω από 100 εκατομμύρια, ενώ το 2028 εμφανίζεται …καταληκτικό για την παράδοσή του. Οσο για τον φορέα διαχείρισης, αλλά και άλλα ζητήματα όπως πρόσβαση με ΜΜΜ, είναι αδιευκρίνιστα.