Skip to content

Τι διεκδικεί η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής για τη διαχείριση απορριμμάτων

Οργανώνουμε την πάλη μας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που καθορίζει τη διαχείριση απορριμμάτων και συνολικά των αποβλήτων με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες, σύμφωνα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ («πράσινη συμφωνία», «στρατηγική για κυκλική οικονομία», «στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων» κ.λπ.). Στρατηγικές που έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα,  όλες τις Περιφερειακές Αρχές και όλους τους φορείς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων – ΦΟΔΣΑ (από τον ΕΔΣΝΑ στην Αττική).

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων. 
  • Να μην υλοποιηθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική όπως καθορίζεται από το ΠΕΣΔΑ της προηγούμενης περιφερειακής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ) και το υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ της σημερινής (ΝΔ).
  • Ουσιαστικός κρατικός έλεγχος για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού από κινδύνους που ενδέχεται να προκύπτουν από κάθε είδους δραστηριότητες σχετικές με τη διαχείριση των αποβλήτων.
  • Κατάργηση των ΣΔΙΤ, των συμβάσεων παραχώρησης και κάθε είδους ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από κρατικό φορέα με πόρους από τη φορολόγηση του κεφαλαίου.
  • Κατάργηση όλων των ανταποδοτικών τελών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών καθώς και των χαρατσιών (όπως το χαράτσι ταφής, το «πληρώνω όσο πετάω» και μια σειρά άλλα φοροληστρικά εργαλεία).
  • Πλήρης διασφάλιση των όρων εργασίας και της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζόμενων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.
  • Όχι στην ομηρία των λαϊκών στρωμάτων με χρηματικά αντισταθμιστικά, όπως π.χ. στο Δήμο Φυλής. 
  • Ουσιαστικός κρατικός έλεγχος για την ασφαλή και ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών.
  • Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ιεραρχούμε ένα μείγμα μεθόδων και τεχνικών στην επεξεργασία των απορριμμάτων με επίκεντρο την ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. Δραστικός περιορισμός της υγειονομικής ταφής). Απορρίπτουμε τις μονάδες καύσης καθώς και επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ, ΜΑΑ), που στο όνομα της ανακύκλωσης αποτελούν ταφόπετρά της.
  • Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση των απαιτούμενων υποδομών για τη διαχείριση αποβλήτων να γίνεται με κριτήριο την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με κυβερνητική απόφαση και διαπεριφερειακή συνεργασία να υπάρξει λύση για τη χωροθέτηση των απαιτούμενων υποδομών για τη διαχείριση των αποβλήτων του Νομού Αττικής, στον οποίο συγκεντρώνεται το 36,4% του πληθυσμού της χώρας, σε μια έκταση που καλύπτει το 3% της επικράτειας, με εγκατεστημένες σειράς βιομηχανικών ζωνών.
  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής και να σταματήσει το κατάπτυστο έργο του νέου ΧΥΤΑ στην ίδια θέση. Υλοποίηση των αναγκαίων έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Να δημοσιοποιηθούν άμεσα τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης στην ευρύτερη περί τη χωματερή Φυλής περιοχή και των περιβαλλοντικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ.
  • Μετεγκατάσταση σε ασφαλή θέση του αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων υγειονομικών και άλλων αποβλήτων.
  • Να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Γραμματικού και να σταματήσει άμεσα η αμαρτωλή δημοπράτηση για τη δημιουργία της ΜΕΑ – ΜΕΒΑ Γραμματικού.
  • Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων  στην περιοχή του Θριάσιου ή επέκταση υφιστάμενης.
  • Όχι στη χωροθέτηση της ΜΕΑ Πειραιά στην περιοχή του Σχιστού Περάματος – Κερατσινίου, δίπλα στο ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού. 
  • Να αποσυρθούν οι εγκληματικές νομικές ρυθμίσεις της ΝΔ, που είτε νομιμοποιούν, στην πράξη επ’ αόριστον, την επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον λειτουργία δεκάδων παράνομων τοπικών ΧΑΔΑ βαφτίζοντάς τους ΣΜΑ, είτε επιτρέπουν την εγκατάσταση τοπικών ΣΜΑ ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. 
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ, να επανέλθει το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ σε κατάσταση ουσιαστικής λειτουργίας.