Τις ενέργειες της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των καζανιών επεξεργασίας χημικών αποβλήτων και πετρελαιοειδών από τη Δραπετσώνα ζήτησε να μάθει ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, στο πλαίσιο της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της σχετικής Ερώτησης που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο Στ. Μπενετάτος υπενθύμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη Ερώτηση και όταν συζητιόταν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, τονίζοντας πως επανέρχεται για αυτό το ζήτημα που «αποκτά και μια πιο δραματική επικαιρότητα» και «έχει αναστατώσει την περιοχή της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου», ακριβώς επειδή τον περασμένο Νοέμβρη δόθηκαν δύο νέες αδειοδοτήσεις στην Oil One, οι οποίες αφορούν τη συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων από όλη τη χώρα και τη δυνατότητα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρουσίασε, επίσης, ενδελεχώς όλο το ιστορικό της υπόθεσης των «καζανιών», όταν, για παράδειγμα, το 2014, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, άλλαξε η χρήση γης για τον χώρο των «Λιπασμάτων», η οποία «δεν προέβλεπε καμία βιομηχανική κρίση», στη συνέχεια, παραμονές των εκλογών του Γενάρη του 2015 δόθηκε άδεια για λειτουργία της Oil One, της οποίας η παράταση επιμηκύνθηκε στα 20 χρόνια το 2018, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ειδική αναφορά έκανε, ακόμα, τόσο στους συνεχείς και μαζικούς αγώνες των κατοίκων που ζητούσαν τη μετεγκατάσταση της εταιρείας, καθώς επί της ουσίας ήταν αδύνατη η επιβίωση για τον λαό και τη νεολαία στην περιοχή εξαιτίας της μπόχας και δυσωδίας, όπως περιέγραψε, όσο και στην Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και αναδείκνυε την επικίνδυνη λειτουργία της Oil One για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον στην περιοχή, σημειώνοντας, παράλληλα, πως με την απάντησή της η Κομισιόν ουσιαστικά έκλεισε ουσιαστικά τα αυτιά της σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα. «Αποδεικνύεται ότι η επιχειρηματικότητα των μεγάλων ομίλων, τα κέρδη τους είναι πάνω από τις ζωές μας, πάνω από το οξυγόνο των παιδιών μας, του λαού συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Στ. Μπενετάτος πρόσθεσε ότι τον Νοέμβρη του 2019 η Περιφέρεια Αττικής έλαβε την πρώτη ανάλυση από την έρευνα που είχε παραγγείλει και είχε ανατεθεί στο ερευνητικό κέντρο του Δημόκριτου και πως ακολούθησαν άλλες 2 ανάλογες αναφορές, οι οποίες «δεν κατονομάζουν αλλά δείχνουν με σαφήνεια ποιος είναι ο ένοχος για τη δυσοσμία και τις χημικές ενώσεις που είναι πραγματικά επικίνδυνες για την υγεία».
Έκανε λόγο και για την «πολύ σοβαρή δουλειά» που κάνει και στην πρωτοπόρα στάση που έχει επιδείξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τερψηχώρος» στην ενημέρωση του λαού, όπως μέσα από επιστημονικές ημερίδες, και στην κινητοποίηση φορέων και του Δήμου Κερατσινίου.
Σε αυτό το σημείο, κάλεσε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να απαντήσει στο πρώτο και κύριο ερώτημα: ποιον αφορά τελικά η ανάπτυξη, τις ζωές του λαού ή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων;
Κατά τη δευτερολογία του, ο Στ. Μπενετάτος στηλίτευσε για ακόμα μια φορά ότι οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα για τις άκρως ανθυγιεινές συνθήκες, στις οποίες ζουν εξαιτίας της επικίνδυνης λειτουργίας της επιχείρησης εντός οικιστικού ιστού.