Skip to content

Ερώτηση για τις βυθοκορήσεις που γίνονται στον Πειραιά και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής

Στο θέμα των βυθοκορήσεων που γίνονται στον Πειραιά και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, επανέρχεται η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, καταθέτοντας Ερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.

Ζητά να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τη διοίκηση αναφορικά με ποιες ενέργειες και ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει από την Περιφέρεια Αττικής για τις καταγγελίες του «Παρατηρητηρίου Πειραϊκής» όσον αφορά τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του αστικού ιστού με βυθοκορήματα, και να δοθούν κρίσιμα έγγραφα για την εξέλιξη του έργου όπως η σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και αναδόχου, η αδειοδότηση του έργου της βυθοκόρησης, η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη, καθώς και έγγραφα που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών που αποδέχονται τα απόβλητα.

Στις 22 Απρίλη 2024 η «Λαϊκή Συσπείρωση» αιτήθηκε έγκαιρα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της 11ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου θέμα σχετικά με εργασίες στον Πειραιά και συγκεκριμένα στον χώρο του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά (αλλά και στον Άγιο Νικόλαο), όπου υπήρχαν καταγγελίες από φορείς και κατοίκους για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του αστικού ιστού με βυθοκορήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, η διοίκηση δεν ενέταξε το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Για το λόγο αυτό στις 29 Απρίλη 2024 ζητήθηκε εκ νέου να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Και πάλι δεν έγινε δεκτό το αίτημά της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα «Παρατηρητήριο Πειραϊκής», «τα βυθοκορήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της βυθοκόρησης του Κεντρικού Λιμένα του Πειραιά που διενεργείται εδώ και 3 μήνες, έχουν χαρακτηρισθεί ως τοξικά από μελέτες των Πανεπιστημίου Πατρών και ΕΛΚΕΘΕ χαρακτηρισμό τον οποίον αποδέχεται ο ΟΛΠ και υιοθετείται και από το Υπ. Περιβάλλοντος μέσω της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2023».

Μάλιστα, ο εν λόγω φορέας και κάτοικοι της περιοχής έχουν ζητήσει, εκ νέου, ασφαλιστικά μέτρα κατά της COSCO, για «ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του αστικού ιστού με βυθοκορήματα» και η πρώτη εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Πειραιά έγινε στις 16 Απρίλη 2024.

Όσον αφορά στη ρύπανση του αστικού ιστού υπάρχουν καταγγελίες και φωτογραφίες ότι κατά τη μεταφορά τους με φορτηγά από τον μώλο Δραπετσώνας μέσα στους δρόμους του Πειραιά, τα υλικά αυτά διαφεύγουν καθώς τα φορτηγά δεν είναι ερμητικά κλειστά. Στις 17 Μάη, το ΣτΕ δέχτηκε την προσφυγή φορέων του Πειραιά και αποφάσισε την αναστολή των εργασιών βυθοκόρησης του λιμανιού του Πειραιά, που δύο μέρες μετά ανακλήθηκε.

Επιπλέον στοιχεία για το θέμα έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στην παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μάνδρα.