«Για ακόμα μία χρονιά οι παραλίες μετατρέπονται σε ”απαγορευμένη ζώνη” και τα καλοκαιρινά μπάνια σε ακριβό εμπόρευμα για την πλειοψηφία του λαού της Αττικής». Αυτό τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Χρονοπούλου, στην 3η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής Αττικής, αναπτύσσοντας την Ερώτηση που έχει καταθέσει ο συνδυασμός για την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε ενδεικτικά στην νότια Αττική, η οποία έχει μεν μια τεράστια ακτογραμμή, αλλά χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν οι ελεύθερες παραλίες: Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το δήμο Μοσχάτου – Ταύρου μέχρι και το δήμο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ενδιάμεσων παραλιακών δήμων, λιγότερο από το 20% του συνολικού μήκους της ακτογραμμής είναι ελεύθερα προσβάσιμο για μπάνιο στη θάλασσα, όπως είπε. Το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής έχει παραδοθεί σε ιδιώτες επενδυτές και σε ομίλους, είτε για εκμετάλλευση των παραλιών με εισιτήρια, ξαπλώστρες κλπ., είτε σε μαρίνες με πολυτελή σκάφη και θαλαμηγούς.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις «τσουχτερές» τιμές των πλαζ, αφού «ο τιμοκατάλογος των παραλιών στα νότια της Αττικής δεν αφήνει, νομίζουμε, περιθώριο αμφισβήτησης. Ούτε βουτιά σε χρυσάφι να έκαναν οι λουόμενοι! Στον Αλιμο, στην ”Ακτή του Ηλίου”, η είσοδος κυμαίνεται μεταξύ 8 – 10 ευρώ ανά άτομο. Στην Α’ Πλαζ της Βούλας η είσοδος κοστίζει 7,5 με 9 ευρώ. Οι τιμές για τις ξαπλώστρες φτάνουν τα 40 με 50 ευρώ. Δεν αναφερόμαστε στη Β’ Πλαζ της Βούλας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια παραμένει κλειστή, με επικίνδυνα κτίρια σε άθλια κατάσταση, παρατημένη. Εχει δημοπρατηθεί η αξιοποίησή της, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. Ευρώ. Θα είναι, άραγε, δωρεάν η πρόσβαση σε αυτή; Ρητορικό το ερώτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δρομολογείται το ένα τρίτο της έκτασης των 74 στρεμμάτων να είναι πριβέ! Πληρώνουν οι πολλοί την αναβάθμιση, για να έχουν οι λίγοι την πρόσβαση».
Επί πλέον, όπως ανέφερε, στη Βουλιαγμένη, η Ακτή απαιτεί 10 ευρώ το άτομο «για να πατήσεις την άμμο, τιμή που το Σαββατοκύριακο αυξάνεται στα 15 ευρώ». Πλέον, ούτε οι δημότες Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μπορούν να εισέρχονται στην πλαζ δωρεάν, όπως ίσχυε παλιότερα. Τώρα πρέπει να πληρώνουν 5 ευρώ. Οπως πρόσθεσε, «η ξαπλώστρα μετατρέπεται σε πολυτέλεια, αφού το σετ ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ το Σαββατοκύριακο αυτή η τιμή εκτοξεύεται στα 70 ευρώ! Στην πιο «ακριτική» παραλία των νοτίων προαστίων, στην ακτή της Βάρκιζας, η τιμή εισόδου φτάνει τα 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τα 10 ευρώ τις καθημερινές. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στις τιμές μεγάλων ξενοδοχείων που καταλαμβάνουν και παραλίες , καθώς μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ συνολικό κόστος».
Αναφερόμενη στην παραλία του Αγ. Κοσμά είπε ότι «κάναμε ξεχωριστή αναφορά και στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη συγκεκριμένη εμβληματική περίπτωση πλήρους εμπορευματοποίησης του παράκτιου μετώπου». Σημείωσε, ότι ήταν μια παραλία ελεύθερη για λουόμενους και αξιοποιούνταν από χειμερινούς κολυμβητές, υπήρχαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, οι οποίες εκδιώχθηκαν, ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο όπου θα φτιαχτούν VIP κατοικίες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία κτλ και το αποτέλεσμα είναι να αποκλειστεί ο λαός της Αττικής από ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας. «Συν όλες τις άλλες επιπτώσεις που έχει στην καθημερινή διαβίωση για τους κατοίκους της περιοχής, που συζητήσαμε και στην ερώτηση που προηγήθηκε».
Την ίδια στιγμή οι λίγες ελεύθερα προσβάσιμες ακτές παραμένουν εγκαταλελειμμένες. Επιπρόσθετα, στο παραπάνω κόστος, είτε πρόκειται για οργανωμένες είτε για ελεύθερες παραλίες, θα πρέπει πάλι να προστεθεί και το κόστος μετακίνησης, με τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα αραιά δρομολόγια με τα παλιά λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, το κόστος του ΚΤΕΛ αν επιθυμούν κάπου πιο μακριά από το λεκανοπέδιο, ή το κόστος των καυσίμων για να φτάσουν με το αυτοκίνητό τους σε κάποια παραλία, που πάντοτε είναι αυξημένο το καλοκαίρι.
Το συμπέρασμα είναι: «Πανηγυρισμοί για την ”Αναβαθμισμένη Αττική Ριβιέρα” και τις ”εμβληματικές” επενδύσεις, απλησίαστη για τους πολλούς. Οι πολλοί αποκλείονται από τις παραλίες, ώστε αυτές να αξιοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά για την τουριστική βιομηχανία. Είναι αδιανόητο το 2025, να θριαμβολογούμε για την ”ανάπτυξη”, για την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο και βασικές, αυτονόητες, ανθρώπινες ανάγκες, όπως η ξεκούραση, η αναψυχή, η άθληση να αποτελούν είδος πολυτελείας για λίγους».
Καταλήγοντας, ρώτησε την περιφερειακή αρχή τι ενέργειες θα κάνει ώστε να ανοίξουν περισσότερες παραλίες της Αττικής, καθώς λιγότερο από το 20% του συνολικού μήκους της ακτογραμμής είναι ελεύθερα προσβάσιμο και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί:
– Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε παραλίες και αιγιαλούς.
– Η καθαριότητα σε όλες τις παραλίες, με δωρεάν υποδομές και δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ.