Skip to content

Ομιλία του Γ. Πρωτούλη στην προφεστιβαλική της ΚΝΕ στον Βαρνάβα: Ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί η υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει

Στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά στον Βαρνάβα Αττικής, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου, ο Γιάννη Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η εκδήλωση που αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή έγινε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού και ξεκίνησε με το νεανικό rap συγκρότημα «Forza Liberta» από το Πόρτο Ράφτη. Συνεχίστηκε με σύντομο χαιρετισμό από τον Σπύρο Ηλία, υποψήφιο δήμαρχο Μαραθώνα, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της έλλειψης υποδομών σε όλους τους τομείς, με τελευταίο γεγονός την πτώση της οροφής του Δημοτικού Σχολείου στις 3 Αυγούστου, όπου καθαρά από τύχη δεν υπήρχαν τραυματισμοί. Κάλεσε τον λαό του Βαρνάβα και των γύρω περιοχών να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόσο στον Δήμο του Μαραθώνα όσο στην Περιφέρεια.

Ο Γ. Πρωτούλης ξεκινώντας την ομιλία του στάθηκε στο σύνθημα του 49ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ που είναι «Με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, “για να γεννούνε τα σκοτάδια φως”» και συγκεκριμένα ανέφερε:

«”Είναι γραφτό η πιο μαύρη νύχτα να φέρει το φως…”

Το σύνθημα του φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή δεν είναι απλώς μια ευχή του ποιητή, αλλά μια υπόσχεση σε εκκρεμότητα (…)

Διανύουμε εποχές που το σύστημα συνεχώς φροντίζει, όχι απλώς να καλύπτει τα πάντα με τα σκοτάδια του και τα σκουπίδια του αλλά να τα κάνει όλο και πιο πυκνά, να τα απλώνει σε όλο και πιο σκοτεινές αποχρώσεις του μαύρου.

Το κράτος των λίγων που εκμεταλλεύονται τους πολλούς και οι κυβερνήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.

Όσο υποβαθμίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και αδιαφορούν για την προστασία της, τόσο περισσότερο υπηρετούν τα τεράστια κολοσσιαία κέρδη μιας χούφτας. Μόνο τον τελευταίο χρόνο 150 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είδαν κέρδη αυξημένα κατά 303% ίσο με το μισό ΑΕΠ της χώρας. Πώς βγήκαν αυτά; Οι εταιρείες ενέργειας είδαν κέρδη που ξεπερνούν το 500% αύξηση κερδών. Οι εταιρείες τροφίμων το ίδιο, την στιγμή που μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αδειάζει τον μισθό και γεμίζει το καρότσι!

Δεν δίνουν δεκάρα για τους όρους που ζει, που δουλεύει, για τις συνθήκες που την αφήνουν εκτεθειμένη μπροστά σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Την ίδια ώρα δίνουν δισεκατομμύρια για όπλα στον Ζελένσκι, γέμισαν όλη τη χώρα Αμερικανονατοϊκές βάσεις, πληρώνουμε για φρεγάτες, Ραφάλ και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα πέφτουν γιατί φτιάχτηκαν πριν 50 χρόνια! 400.000 στρέμματα δάσους της Πάρνηθας χωρίς ούτε έναν δασεργάτη, με μόνο εφτά δασοφύλακες! Με το 85% των οχημάτων της πυροσβεστικής να ξεπερνούν την δεκαετία, με τους προϋπολογισμούς για την πυροσβεστική συνεχώς να μειώνονται, τα κενά να ξεπερνούν τις 4.000!

Μία ατράνταχτη απόδειξη των παραπάνω βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα είναι η εικόνα με τα πυροσβεστικά οχήματα να παίρνουν θέση δίπλα σε δυνάμεις καταστολής για να πραγματοποιήσουν έξωση σε σπίτι μονογονεϊκής οικογένειας στα Πατήσια, τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη μεγάλα πύρινα μέτωπα.

Η ανικανότητα δηλαδή είναι επιλεκτική. Τα χρονοδιαγράμματα της αντιλαϊκής επίθεσης τηρούνται με ευλάβεια. Το κράτος έχει συνέχεια στα ματωμένα πλεονάσματα, στα “προαπαιτούμενα” του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κρατική στήριξη των κερδών, στην ενσωμάτωση αντιλαϊκών Οδηγιών της ΕΕ που επεκτείνουν την ”ευελιξία” στη εργασιακή ζούγκλα, κάνουν το 8ωρο 10ωρο και 13ωρο ενάμιση αιώνα μετά το αιματοβαμμένο αίτημα για 8 ώρες δουλειά 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ελεύθερο κοινωνικό χρόνο! Μάλιστα με το νέο νομοσχέδιο ο απεργοσπάστης θεωρείται λίγο πολύ ιερό πρόσωπο που αν του φωνάξουν οι συνάδελφοί του να μην πάει για δουλειά κινδυνεύουν με 6μηνη φυλάκιση πέρα από τα εξοντωτικά πρόστιμα!»

Ευκαιρία στις εκλογές του Οκτώβρη να δώσουμε δύναμη στη δύναμη μας

Η ίδια η ζωή μας, τα ίδια τα γεγονότα αναδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και της λαϊκής δράσης.

Η μάχη των κατοίκων ιδιαίτερα νέων ανθρώπων με γυμνά χέρια και κουβάδες με τις φωτιές μαζί με τα κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που βρέθηκαν ακόμα ένα καλοκαίρι πρωτοπόρα στη μάχη, το αποδεικνύει.

Είναι τέτοιες οι περιστάσεις όπου επιτρέπει να γίνεται συνείδηση και να ενισχύεται το σύνθημα “Μόνο ο λαός σώζει τον λαό”, που επιβεβαιώνεται κάθε φορά και δυναμώνει εκεί που γεννήθηκε: Στην πρώτη γραμμή της μάχης και της λαϊκής κινητοποίησης, εκεί που μετουσιώνεται σε αλληλεγγύη και αγώνα.

Ειδικότερα για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου τόνισε: «Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε δύναμη στην δύναμή μας, ψηφίζοντας ”Λαϊκή Συσπείρωση” στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, εκλέγοντας κομμουνιστές δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, που θα είναι συμπαραστάτες στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού και της νέας γενιάς και όχι χειροκροτητές της εγκληματικής πολιτικής.

Η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα όπως είναι οι προϋπολογισμοί, ο προσανατολισμός των έργων, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια, η προκλητική απουσία κράτους όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές».

Πιασμένες χέρι – χέρι όλες οι διοικήσεις που πέρασαν από την περιφέρεια Αττικής

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων σημειώνοντας ότι είναι βασική αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής , η οποία γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο.

Όπως σημείωσε: «Πίσω από τις δεξιώσεις και τις φωτογραφίες βρίσκεται η φράση “μνημείο περιβαλλοντικού χάους αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου”. Σε αυτό το περιβαλλοντικό χάος και τον ανθρώπινο πόνο χέρι χέρι πιασμένοι όλες οι διοικήσεις που πέρασαν από την περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι που στηρίζονταν από την ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλεγμένοι με την ”Λαϊκή Συσπείρωση” βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα όλα αυτά τα χρόνια. 14 φορές φέραμε το θέμα για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Βρεθήκαμε δεκάδες φορές μέσα και έξω από το συμβούλιο με φορείς, σωματεία, κατοίκους, φτάσαμε με την πιο εμπεριστατωμένη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για την χωματερή της Φυλής μέχρι την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία με εκπληκτική ταχύτητα έβαλε την υπόθεση στο αρχείο. Καταθέσαμε την μόνη ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων που βρίσκεται σε αντίθεση με το νέο ΠΕΣΔΑ με το οποίο συμφωνούν όλες οι άλλες δυνάμεις και για το οποίο δεν λένε κουβέντα».

Επισήμανε πως τα αστικά κόμματα μαζί ψήφισαν την δημιουργία του νέου, τρίτου ΧΥΤΑ στην Δ. Αττική, και μαζί προώθησαν την καρκινογόνα καύση και εξήγησε τι σημαίνουν όλα αυτά για το λαό και τους κατοίκους της Αττικής για την υγεία, την ποιότητα ζωή αλλά και την νέα αιμορραγία του εισοδήματός του.

«Αυτός ο σχεδιασμός που φέρει την υπογραφή των αστικών κομμάτων αλλά και των παρατάξεων τους στο περιφερειακό συμβούλιο μπορεί να ανατραπεί», τόνισε.

Ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε πως η κοινότητα Βαρνάβα είναι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει ο λαός μας με τον αγώνα του, την ενότητά του, την ενεργή συμμετοχή του και με δυνατή τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με δυνατό το ΚΚΕ!

«Ακολουθώντας “κατά πόδας” τα βήματα των τριών προηγούμενων Περιφερειαρχών Αττικής (Σγουρός, Δούρου, Πατούλης) ο εκλεκτός του Μαξίμου κ. Χαρδαλιάς, επέλεξε μεταξύ των πρώτων δηλώσεών του να αναφερθεί και στο “ζήτημα των σκουπιδιών”», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Ούτε λίγο ούτε πολύ ως 4ος κατά σειρά σωτήρας δεσμεύτηκε ότι “μέσα στην πρώτη τριετία το ζήτημα αυτό θα έχει λυθεί οριστικά”! Το θράσος δεν έχει όρια! Όλοι πλέον γνωρίζουν, ασφαλώς κι ο ίδιος, ότι όσο και αν προσπαθεί να υποβαθμίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα ως κάποιο “ζήτημα”, το συνεχιζόμενο διαχρονικό έγκλημα της λειτουργίας και επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί μια μεθοδευμένη επί 10ετίες διαιώνιση μιας υγειονομικής βόμβας, που χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται.

Ακόμη κι αν διαθέτει “διδακτορικό μαγείας”, είναι απολύτως αδύνατο να υλοποιηθεί η όποια λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων που να διασφαλίζει την προστασία της υγείας των κατοίκων στην Αττική, όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική που χρησιμοποιεί τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας, της πολιτικής της ΕΕ που βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και συνεχίζει να ρυπαίνει.

Πυροτεχνήματα του τύπου ότι “το ζήτημα” θα έχει λυθεί στα πρώτα τρία χρόνια της θητείας του, απλά επιχειρούν να υποβιβάσουν τη νοημοσύνη του λαού της Αττικής, πολύ περισσότερο της Δυτικής Αττικής που ζει για δεκαετίες δίπλα στην υγειονομική βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του. Μόνο στην ευρύτερη περί τη χωματερή Φυλής/Ανω Λιοσίων περιοχή, τα 32 τελευταία χρόνια έχουν αποτεθεί, και παραμένουν ενεργά, γύρω στα 60 εκατομμύρια τόνοι αστικών (και όχι μόνο) αποβλήτων της Περιφέρειας».

Φτάνει πια με το «πάμε και όπου βγει», ήρθε η ώρα να «πάμε αλλιώς»

Σημείωσε επίσης ότι πέραν αυτών «ο κ. Χαρδαλιάς, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι αυτό που “ταλανίζει το λεκανοπέδιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια” δεν προέκυψε από παρθενογένεση, αλλά είναι γέννημα-θρέμμα μιας διαχρονικής πολιτικής των αντιλαϊκών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) και των εκπροσώπων τους στην εκάστοτε Περιφερειακή Διοίκηση.

Επιπλέον, από τη θητεία του ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είδαμε να δείχνει κάποια ευαισθησία για την προστασία της υγείας του λαού, ανάμεσα σε άλλα και στην περίοδο της πανδημίας κατά την οποία η διαχείρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας και άφησε την υγεία του λαού εκτεθειμένη… Αλήθεια, τότε που ήταν σε κυβερνητικές θέσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, τι έκανε για να επιταχυνθεί η διαδικασία της εισαγγελικής έρευνας έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το συνεχιζόμενο έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής, στις αρχές του 2020;»

«Φτάνει πια με το “πάμε και όπου βγει”, ήρθε η ώρα να “πάμε αλλιώς”», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης και υπογράμμισε πως ο λαός της Αττικής «δε μπορεί να χάσει άλλο χρόνο ψάχνοντας για διαφορές ανάμεσα σε όσους υλοποιούν διαχρονικά μια πολιτική σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του».

Στήριξη στην «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεπή συμπαραστάτη και συμμέτοχο στους αγώνες του λαϊκού κινήματος

«Η προστασία της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει» τόνισε ο Γ. Πρωτούλης και ολοκληρώνοντας της ομιλία του σημείωσε:

«Η λύση βρίσκεται στη συλλογική δράση και διεκδίκηση, στοχεύοντας στην πραγματική αιτία του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, βάζοντας στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισής τους, για την υιοθέτηση επιστημονικών κριτηρίων για τις χωροθετήσεις των ρυπογόνων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει την προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Η ”Λαϊκή Συσπείρωση” Αττικής ήταν η μόνη δύναμη που όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα και έξω από το Περιφερειακό συμβούλιο, αποκάλυψε τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις των σχεδιασμών για τη διαχείριση αποβλήτων στην Περιφέρεια και συνολικότερα, στάθηκε συνεπής συμπαραστάτης και συμμέτοχος στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος για μια ζωή κόντρα στα κέρδη τους. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στη νέα περίοδο, ενισχυμένη σε δύναμη, χάρη και στην εμπιστοσύνη για τη δράση της, που θα εκφράσει με την ψήφο του ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων και της νεολαίας».