Skip to content

Χαιρετισμός της Βέτας Πανουτσάκου, υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, στην παρουσίαση των υποψηφίων συμβούλων στην 5η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας

Οι εργαζόμενοι των Περιφερειών, έχουμε ζήσει όλες τις Περιφερειακές Αρχές την τωρινή της ΝΔ, την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, την προ-προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και πιο πριν τους αντίστοιχους Νομάρχες, έχουμε δει από κοντά όλες τις αναδιαρθρώσεις στο αστικό κράτος και τους ψευδεπίγραφους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς.

Είδαμε ότι δεν έχει πάτο το βαρέλι της απαξίωσης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας, αφού η μια Περιφερειακή Αρχή έκοβε κι άλλη έραβε στο ίδιο μοτίβο.

Από το 2011, χρονιά κατά την οποία με την έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη και ενοποίησης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καταργήθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει από την Περιφέρεια Αττικής 1.715 εργαζόμενοι, ενώ για διορισμό έχουν προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ μόνο 106 θέσεις τακτικού προσωπικού!!!

Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα που κράτος και περιφερειακές αρχές έχουν δημιουργήσει, εκτυλίσσεται η υπολειτουργία σημαντικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα όλο το πλέγμα των εργολαβιών, των αναθέσεων και εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων, ξετυλίγεται η δράση επιχειρηματικών ομίλων, οικοδομούνται και συντηρούνται μηχανισμοί παντός είδους.

Αρκεί κάποιος να δει στο site της Περιφέρειας τις διακηρύξεις των διαγωνισμών, τις δημοπρατήσεις τεχνικών έργων, τις αναθέσεις κ.α., για να καταλάβει γιατί έχουν αποψιλώσει τις υπηρεσίες και τις έχουν μετατρέψει σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς διοχέτευσης εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που λυμαίνονται τον ιδρώτα και τον πλούτο του λαού.

Για την καθαριότητα και τη φύλαξη των κτηρίων, την καθαριότητα των πάρκων που έχει στην ευθύνη της η Περιφέρεια, για τη συντήρηση του πρασίνου το χρήμα ρέει άφθονο σε τρωκτικά του είδους. Κάποια ποσά είναι χαρακτηριστικά:

400.000 € το χρόνο για τη φύλαξη του Πεδίου Άρεως κι άλλα τόσα για το Αττικό Άλσος !!! Ούτε να χρησιμοποιούσαν 3 λόχους για φύλακες σε κάθε ένα!!!

300.000 € το χρόνο για τη φύλαξη των κτηρίων και των έργων του εργολάβου στον Φαληρικό Όρμο!!!

Εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εργολαβικές επιχειρήσεις καθαριότητας κτηρίων, ενώ θα μπορούσαν δηλαδή να προσλάβουν με αυτά τα χρήματα 100δες εργαζόμενους μόνιμους, την ίδια ώρα, που οι εργολάβοι απασχολούν με αυτά ελάχιστους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, με το 1/4 των αποδοχών… ή όπως λένε οι ίδιοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα με 4 € την ώρα μεικτά!!!

Εκατομμύρια κάθε χρόνο για δημόσιες σχέσεις. Εκατομμύρια για την τουριστική προβολή για να ενισχύουν μαζί με το Δήμο της Αθήνας κ.α. το τουριστικό προϊόν και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, την ώρα που οι εργαζόμενοι και γενικότερα η λαϊκή οικογένεια δεν μπορούμε να πάνε ούτε λίγες μέρες διακοπές…

Την ίδια ώρα που ψάχνεις με το τουφέκι να βρεις να χτίζεται κάποιο σχολείο σε όλη την Αττική ή κάποιος παιδικός σταθμός, το πολύ-πολύ να δεις κάποιες ενεργειακές αναβαθμίσεις, το χρήμα ρέει άφθονο στις πράσινες μπίζνες και τη λεγόμενη ψηφιακή σύγκλιση.

Σε αυτές εντάσσουν μάλιστα και πολλές πολύ προκλητικές… Σαν το 1.691.960 € που δίνουν για την «ανάδειξη του «πράσινου» προφίλ της Περιφέρειας»!!!! για ένα «σύστημα ενεργειακής διαχείρισης και παρακολούθησης παραμέτρων & συνθηκών των εσωτερικών τους χώρων» 10 μόλις κτιρίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, κτηρίων που είναι μισθωμένα και επομένως δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις.

Οι εποχές που καλοπροαίρετοι άνθρωποι δεν κατανοούσαν γιατί δήμαρχοι και περιφερειάρχες ζητούν να αναλάβουν και νέες αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση, ενώ δεν τους δίνουν τους ανάλογους πόρους και υπαλλήλους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Τώρα όλοι ξέρουν ότι το κάνουν όχι γιατί πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα, τα υπαρκτά προβλήματα πχ στην υγεία, που επανειλημμένα η διοίκηση της Ένωσης Περιφερειαρχών έχει ζητήσει να αναλάβει κ.α., αλλά γιατί υπηρετούν συνειδητά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας βασικών υπηρεσιών, που για να περνά όσο γίνεται πιο αναίμακτα χρειάζεται τους μηχανισμούς χειραγώγησης και μοιράσματος αυταπατών της τοπικής διοίκησης.

Εδώ δεν προσλάβανε ούτε έναν χειριστή μηχανήματος έργου, δεν αγοράσανε ένα μηχάνημα έργου, ούτε μια υδροφόρα, εδώ δεν μπορούν οι υπηρεσίες έτσι όπως τις έχουν απαξιώσει με την υποστελέχωση να κάνουν ούτε έναν καθαρισμό ενός ρέματος κι έχουν το θράσος να μιλάνε με ύφος εκατό καρδιναλίων και να λένε ότι αυτοί θα είχαν φροντίσει καλύτερα για την υγεία του λαού ή για τα δάση!!!

Η στελέχωση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, δύο δηλαδή εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την προστασία του λαού είναι μικρότερη του 50%, σε δε κρίσιμες ειδικότητες όπως αυτή των χειριστών μηχανημάτων τα κενά είναι 80 % και πλέον!!!

Η Περιφέρεια διαθέτει 3 μηχανήματα για αποχιονισμό την ώρα που κάθε φορά είναι αναγκαίο να χρησιμοποιεί 100-110 μηχανήματα εργολάβων, τα περισσότερα βέβαια μέσα από αναθέσεις.

Θυμόμαστε όλοι τα δελτία τύπου της Περιφερειακής Αρχής Πατούλη με τις σχετικές φωτογραφίες των υπερσύγχρονων πανέτοιμων μηχανημάτων αποχιονισμού, που μέσα σε 24 ώρες τη θέση τους πήραν οι κλεισμένοι κεντρικοί δρόμοι και η Αττική οδός!!!!

Κι όμως η Περιφέρεια Αττικής πλήρωσε για τις ημέρες εκείνες αρκετά εκατομμύρια ……!!!

Μόνο για την Πολιτική Προστασία και μόνο για τα συμβάντα του 2020 έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες 6.600.000 ευρώ!!!

Το 2021 και μόνο για την αντιμετώπιση της «Μήδειας» έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες πάνω από 5.500.000 ευρώ!!!

Αλλά γι αυτούς, αυτό είναι «πολιτική προστασία». Υπηρεσία χρυσωρυχείο, που με fast track διαδικασίες μοιράζει λεφτά στους επιχειρηματίες του χώρου!!!, που βλέπουν χιόνι, φωτιά, πλημμύρα κλπ και τρίβουν τα χέρια τους…

Ας μας πουν γιατί είναι πιο συμφέρουσα επιλογή για το «δημόσιο συμφέρον» όπως το ονομάζουν η πληρωμή «σταλίας» για ένα ιδιωτικό μηχάνημα έργου, μιας ιδιωτικής υδροφόρας αντί η επιλογή αγοράς τους; Γιατί κρίνεται δηλ. συμφέρουσα η επιλογή να πληρώνεις 2.000 ευρώ την ημέρα για να έχεις σταθμευμένη μια ιδιωτική υδροφόρα σε ένα Πάρκο για παν ενδεχόμενο; Περίπου το 25% των εκατομμυρίων που δίνονται στις εργολαβικές εταιρείες για την πολιτική προστασία!!! δίνονται έτσι, για τις λεγόμενες «σταλίες».

Τα ερωτήματα βέβαια είναι ρητορικά, γιατί η εξουσία των επιχειρηματιών που έχει επιβάλει το δίκιο των συμφερόντων της, αυτά τα έχει αναγορεύσει ως νομότυπα και αναγκαία. Γι αυτό εξάλλου σχετικές καταγγελίες και του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής χρόνια τώρα μπαίνουν νομότυπα στο συρτάρι των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών ή όπως μας απαντά η περιβόητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας «τέθηκαν στο αρχείο γιατί δεν κρίθηκαν σημαντικές»!!!

Όλα βέβαια τόσο «νομότυπα», που η ΝΔ έψαχνε εναγωνίως ένα ζεμπέκικο για να προλάβει να κρύψει τις πομπές και να συγκαλύψει τις επιλογές της Περιφερειακής της Αρχής.

Οι επιλογές των Περιφερειακών Αρχών όλων των αστικών κομμάτων είναι αρκετά ενδεικτικές για το ποιον υπηρετούν και σε άλλα ζητήματα, εκτός των κεντρικών.

Χρηματοδοτούν πχ στον τομέα της «Οδικής ασφάλειας» την αγορά περιπολικών της αστυνομίας, αλλά όχι οχήματα και μηχανικό εξοπλισμό για να μπορεί να γίνονται οι εργασίες συντήρησης και επίβλεψης των οδικών αξόνων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Δίνουν εκατομμύρια σε διάφορες εταιρείες συμβούλων στις Τεχνικές Υπηρεσίες (πχ 1.612.903 € (χωρίς ΦΠΑ) για 2 χρόνια για υπηρεσίες συμβούλου στη Δ/νση διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών) αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό.

Δίνουν εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους πχ για την φωτεινή σηματοδότηση, όπου υπάρχουν μόνον 2 υπάλληλοι της Περιφέρειας, αλλά 15 εργολαβικοί.

Εργολαβία για την «Συντήρηση & Άρση βλαβών Εγκαταστάσεων Φωτεινής Σηματοδότησης»

3.629.026 € για 19 μήνες.

Εργολαβία για την «Λειτουργία και Συντήρηση Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας Ν. Αττικής για 5.645.151 € (χωρίς ΦΠΑ) για 17 μήνες.

Εργολαβία για την «Επιτήρηση, εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση ρυθμίσεων Εγκαταστάσεων Φωτεινής Σηματοδότησης Ν. Αττικής» 3.225.796 € (χωρίς ΦΠΑ) για 48 μήνες.

Εργολαβία για «Εργασίες Υποδομών Φωτεινής Σηματοδότησης Περιφέρειας Αττικής» 1.999.996 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) για 24 μήνες.

Παραπλήσιες εργολαβίες, που δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, ποιος και τι κάνει…

«Χρυσά φανάρια», «χρυσή» διαχείριση κυκλοφορίας, «χρυσές» διαβάσεις, χρυσοστρωμένοι δρόμοι και γέφυρες κλπ.

Περιφερειακή Αρχή, μεγαλοεργολάβοι και επιχειρηματίες παντός είδους λυμαίνονται τον ιδρώτα των εργαζομένων, προσλαμβάνουν με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας φτηνούς εργαζόμενους, αξιοποιούν τα κακοπληρωμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ και το ισχύον αντεργατικό πλαίσιο, για να βγάζουν κέρδη, για να χειραγωγούν εργαζόμενους, να τους κρατούν σε ομηρία, να εκβιάζουν συνειδήσεις και ταυτόχρονα να τους πουλάνε παραμύθια συμπάθειας, σαν αυτά που πούλαγε ο Πατούλης στους συμβασιούχους για παραμονή τους στη δουλειά, την ίδια ώρα που κατέθετε εφέσεις ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις, που χαρακτήριζαν τις συμβάσεις εργασίας τους ως αορίστου χρόνου.

Όλα τα χρόνια σαν σωματείο όχι μόνο αποκαλύψαμε τις αθλιότητες και σταθήκαμε απέναντι στην αντεργατική πολιτική αλλά και καταθέταμε προτάσεις για μια σειρά ζητήματα, που αφορούν ευρύτερα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Πήραμε θέση μαζί με φορείς της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής, μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις κινητοποιήσεις ενάντια στους ΧΥΤΑ Φυλής & Γραμματικού, για να σταματήσει η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι πεδίο κερδοφορίας και μάλιστα καρκινογόνο.

Αναδείξαμε την ανάγκη να φτιαχτούν δημόσιες και σύγχρονες δομές φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. Για να πάψει η αισχρή εκμετάλλευση και η εμπορευματοποίηση βασικών αναγκών λαϊκών οικογενειών, για να πάψουμε να βρισκόμαστε κάθε τρείς και λίγο μπροστά σε απαράδεκτες καταστάσεις και εικόνες φρίκης σε γηροκομεία.

Παλέψαμε και απαιτούμε να ανατραπεί η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές υπηρεσίες, όπως είναι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με την τραγική υποστελέχωση, με τις 37 Κοινωνικούς Λειτουργούς – Κοινωνικούς Συμβούλους που καλούνται να διενεργούν εκτός από τις κοινωνικές έρευνες και την εποπτεία στο πλαίσιο των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών 6.000 ελέγχους το χρόνο !!! στις ιδιωτικές Δομές Κοινωνικής Φροντίδας Ηλικιωμένων, Παιδιών κλπ, σημειώνοντας ότι σε όλη την Αττική δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο γηροκομείο!!!

Για να ανατραπεί η κατάσταση που επικρατεί στη Διεύθυνση Πάρκων & Αλσών, που υπηρετούν 16 μόνιμοι υπάλληλοι και μερικές δεκάδες με 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Για να πάψει το δημόσιο απολυμαντήριο να υπολειτουργεί σκόπιμα, να το χρησιμοποιούν μόνο όταν θέλουν να πουλήσουν εξυπηρέτηση όπως κάνανε με την πανδημία του κωρονοϊού, που στέλνανε τους υπαλλήλους σε αστυνομικά τμήματα, στα γραφεία της ΝΔ και άλλα παρόμοια, αλλά για τα κτήρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας αναθέτουν σε εργολάβους τις απολυμάνσεις, τις μυοκτονίες και εντομοκτονίες.

Απαιτούμε οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι, οι μηχανικοί, οι περιβαντολόγοι, οι εργαζόμενοι στα επαγγέλματα υγείας και όλο το επιστημονικό προσωπικό να παίζει τον ουσιαστικό του ρόλο κι όχι να ασχολείται με γραφειοκρατικές λειτουργίες και την διεκπεραίωση εργολαβιών.

Απαιτούμε να ανοίξουν όλα τα δημόσια ΚΤΕΟ που έχουν κλείσει με αποφάσεις των Περιφερειακών Αρχών και να τεθούν στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας, με δωρεάν υπηρεσίες για άνεργους, χαμηλόμισθους κλπ.

Η στάση μας αυτή ήταν αγκάθι σε όλες τις Περιφερειακές Αρχές, γι αυτό κάνανε ότι μπορούσαν για να χτυπήσουν το σωματείο των εργαζομένων, γι αυτό στήσανε μηχανισμούς, βάζανε σε θέσεις ευθύνης τα δικά τους παιδιά, που ήταν πρόθυμα να στηρίζουν τις επιλογές τους να υπογράφουν ότι τους ζητούσαν. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αυξήσανε τα επιδόματα για τις θέσεις ευθύνης, κι όχι τους μισθούς, νομοθετήσανε την αντιδραστική αξιολόγηση, φτιάξανε φωτογραφικό πλαίσιο επιλογής για τις θέσεις ευθύνης, αλλά παρόλα αυτά οι Περιφερειακές Αρχές συνεχίζουν να αναθέτουν σε όποιους θέλουν καθήκοντα προϊσταμένων και δ/ντών χωρίς καμιά διαδικασία, για να τους έχουν όσο γίνεται πιο πολύ στο χέρι, για να είναι πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι.

Η πλειοψηφία όμως των εργαζομένων, που ζει από μέσα τη σαπίλα τους, που βλέπει τον ιδρώτα του λαού να γίνεται βορρά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κατανοεί ότι οι κουτσουρεμένες για το δημόσιο ΣΣΕ, το Διοικητικό Δίκαιο που είναι άκρως εργοδοτικό, όλο το αντεργατικό και απεργοκτόνο πλαίσιο των νόμων Χατζιδάκη, Αχτσιόγλου και το τωρινό που είναι στα σκαριά του Γεωργιάδη, υπάρχει γι αυτό, για να διασφαλίζουν κράτος, Περιφέρειες και Δήμοι την καπιταλιστική ανάπτυξη, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

Συνεχίζουμε με τις ταξικές δυνάμεις στο σωματείο, με την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ δυνατά, για τις ανάγκες των πολλών κι όχι για τα κέρδη των λίγων.

Δεν ξεχνάμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ στήριξαν τα αιτήματά μας μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τη Βουλή, στάθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους απέναντι στις απειλές, τον αυταρχισμό που περίσσευε στη καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών.