Skip to content

Ο χαιρετισμός του Γιάννη Πρωτούλη στη συγκέντρωση της Νίκαιας

Από τη σημερινή συγκέντρωση, εδώ στη Νίκαια, θέλουμε να σας πούμε και μεις με σιγουριά: Ναι, μπορούμε!

Μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη! Να κάνουμε αυτό που δεν περιμένουν όλοι όσοι με την πολιτική τους υποθηκεύουν τις ζωές μας, τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύουν τη ζωή της νέας γενιάς. Να τους κάνουμε να χάσουν τα λόγια τους, να μην ξέρουν από πού τους ήρθε!

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Να γεμίσουν οι κάλπες με πολλά κόκκινα γαρίφαλα για να μοσχοβολίσουν οι γειτονιές, όπως κάθε φορά που ο λαός μας σηκώνει το ανάστημα του απέναντι σε όσους ρίχνουν στη ζωή του πίκρα και σκοτάδι.

Πίκρα και σκοτάδι, όλο το καλοκαίρι με δεκάδες νεκρούς στις φωτιές και τις πλυμμύρες, αλλά και από τα πολλά θανατηφόρα εγκλήματα που δεν τα μαθαίνει κανείς, όπως προχθές ενός ανθρώπου μόλις 27 χρόνωνπου έχασε τη ζωή του αφήνοντας πίσω μια οικογένεια με δυο μικρά παιδιά, λίγα μέτρα μακριά, στα έργα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο.

Έργα που βάφονται στο αίμα με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφερειακής και δημοτική αρχής. Έργα που δίνονται σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους, με μοναδικό κριτήριο σε ποιον εργολάβο θα το δώσουν, πόση μίζα θα πάρει και πόσο κέρδος θα έχουν. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει.

Ακόμα και τα όποια αποσπασματικά έργα γίνονται εν μέσω ανταγωνισμών για το ποιος θα τα αναλάβει από τους μεγαλοεργολάβους, πραγματοποιούνται με λειψές μελέτες και στόχο την υπερκάλυψη των “εκπτώσεων”, με συνέπεια ένα σωρό κακοτεχνίες, με απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων γιατί λογιάζονται ως κόστος.

Έτσι καταλήξαμε σύμφωνα με όσα καταγγέλλει και το σωματείο εργαζομένων, η Περιφέρεια Αττικής να γνωρίζει για την παλαιότητα των φρεατίων και την επικινδυνότητα των εργασιών, αλλά τόσο καιρό τελικά να μην κάνει τίποτα!

Ως ΕΔΩ!

Δεν πρέπει να δεχθούμε να γίνει κανονικότητα ο “ρεαλισμός” της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, της υποταγής που προσπαθούν να επιβάλλουν.

Στήνουμε κέντρα αντίστασης παντού για να μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι!

Δεν το βάζουμε κάτω, παλεύουμε για το δίκιο μας και τη ζωή μας, όλοι μαζί και ξέρουμε και να νικάμε! Το έχουμε αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα!

Δεν ξεχνάμε εδώ και πάλι, λίγα χιλιόμετρα μακριά ήταν όταν οι εργάτες της COSCO με την παλικαρίσια στάση τους, με την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από πολλά σωματεία του Πειραιά και της Αττικής απέναντι στα εργοδοτικά εγκλήματα κατάφεραν να σπάσουν τον τσαμπουκά της εργοδοσίας και του κράτους που τους είχε να δουλεύουν με κόντρα βάρδιες και κατάφεραν να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, να ανοίξουν τη συζήτηση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς τους.

Δεν ξεχνάμε εδώ και πάλι, το καλοκαίρι όταν οι μεταλλεργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη πάλεψαν λεβέντικα απέναντι στα εργοδοτικά εγκλήματα και απέσπασαν δεσμεύσεις ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας, θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, θα γίνει υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση.

Τέτοιους δοκιμασμένους αγωνιστές εργάτες μαζί με επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας και θα υπερασπίζονται αταλάντευτα και με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από το περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια!

Και αποδεικνύουμε καθημερινά με τη στάση μας και τις θέσεις μας ότι όσο δυναμώνει ο αγώνας μας μαζί με τον λαό μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω!

Φίλες και φίλοι

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, μαρτυράει την κλιμάκωση της εγκληματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Αφού προβλέπει κουτσουρεμένη χρηματοδότηση γιατις περιφέρειες και τους δήμους, υποχρηματοδότηση των κρίσιμων σχεδίων και υποδομών για την προστασία του λαού, των απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών που αφορούν το λαό και τα παιδιά του. Εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων ακόμα του αέρα που αναπνέουμε!

Είναι σαν να κλείνουμε από τώρα ραντεβού με τις επόμενες καταστροφές, με τα επόμενα εγκλήματα από την πολιτική τους.

Γιατί ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη των κερδών, η άνοδος στην επενδυτική βαθμίδα, οι δημοσιονομικοί στόχοι, η πράσινη ανάπτυξη, τα πακέτα του ταμείου ανάκαμψης. Δεν τους καίγεται καρφί να έχουμε νοσοκομεία με το απαραίτητο προσωπικό, να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή αθλητικά κέντρα, να έχουμε μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης, να έχουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες σε περιφέρειες και δήμους που θα διασφαλίζουν όλες τις υποδομές για την ασφάλεια και την ανάπτυξη του λαού και των παιδιών του.

Δείτε τι συμβαίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. ‘Όλοι τους έχουν συναινέσει στην πολιτική που έχει καθηλώσει τον προϋπολογισμό για αντιπλημμυρικά έργα κάτω απο το 3% από το 2010, δηλαδή με όλες τις διοικήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Στο όνομα της ανταποδοτικότητας, απορρίπτουν ως μη “επιλέξιμο” κάθε έργο που δεν υπόσχεται κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που δεν θα πληρωθεί διπλά και τριπλά από την τσέπη μας.

Παρέα κινούνται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το διαχρονικό έγκλημα στη Φυλή και να προωθείται η καρκινογόνα καύση για τα σκουπίδια, την οποία μάλιστα έχουν το θράσος να βαφτίζουν «πράσινη»!

Ας σκεφτούμε όλοι μας…

Θα αφήσουμε τον Μητσοτάκη το βράδυ των εκλογών να λέει πως ξανά βάφτηκε η Ελλάδα μπλε με δημάρχους και περιφερειάρχες που θα “συμμερίζονται” και θα στηρίζουν τις “κυβερνητικές στοχεύσεις”ή θα του κόψουμε τη φόρα;

Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να παρατάξουμε μαζί μας περισσότερους αγωνιστές δημάρχους σαν το γνωστό σε όλους μας σύντροφο Κώστα Πελετίδη που έχει κάνει στην κυβέρνηση τον βίο αβίωτο, δίνοντας ανάσες ανακούφισης στο λαό της Πάτρας, προστατεύοντας τον από την εγκληματική πολιτική τους.

Έτσι και εδώ στην Κοκκινιά των προσφύγων, της Μάντρας, του Μπλόκου, της ηρωικής Μάχης, αλλά και στην Κοκκινιά που θέλει τα παιδιά της να ζήσουν μπορούμε να τους κάνουμε να το φυσάνε και να μην κρυώνει…

Από τις 9 Οκτώβρη με το σ. Π. Κατηφέ να φέρουμε τα πάνω κάτω.

Οι δρόμοι και τα σοκάκια αυτής της γειτονιάς έχουν μνήμες. Τα έχουν περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή αγωνιστές κομμουνιστές δήμαρχοι. Παρέλαβαν παραγκουπόλεις και παρέδωσαν πόλεις με σχολεία και νοσοκομεία και αθλητικούς χώρους και έκαναν τα νταμάρια θέατρα και κέντρα πολιτισμού!

Έχουμε σήμερα μεγαλύτερη γνώση και είμαστε ακόμα πιο έμπειροι και δυνατοί για να συνεχίσουμε με το λαό στους αγώνες για να νικήσουμε!

Έτσι να το κάνουμε και σε όλες τις εργατογειτονιές της Αττικής. Να εκλέξουμε περισσότερους λαϊκούς αγωνιστές, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, περισσότερες αγωνιστικές δημοτικές αρχές που θα βάλουν μαζί μας ένα χεράκι στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Δεν πρέπει να χαραμίσουμε τη λαϊκή ψήφο στα κόμματα του συστήματος και τους υποψήφιους τους, που προεκλογικά κινούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον για να αποφύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση, για να μη μάθει ο λαός τα έργα και τις ημέρες τους, τις καταστροφικές για το λαό θέσεις τους.

Έτσι προστατεύεται ο εκλεκτός του Μαξίμου, Χαρδαλιάς. Ο κυβερνητικός εκφωνητής των νεκρών μας στις 6 κάθε απόγευμα από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τις χιλιάδες απώλειες σε ζωές και το lockdown ως τη λύση για την διάλυση του συστήματος υγείας. Ο υπουργός της κρατικής ανικανότητας που έκαψαν πάνω από 1,5 στρέμαματα σε όλη την Ελλάδαμε την μοναδική λύση του 112, που πετά το μπαλάκι στο λαό και του λέει «τρέχα να σωθείς» ή “μείνε σπίτι να μην πνιγείς”. Αυτός που την ώρα που έμενε απροστάτευτος ο λαός και αθωράκιστη η Αττική, έριχνε μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ ως υφ. Άμυνας δις για ΝΑΤΟικές δαπάνες, όπλα στην Ουκρανία και τους ναζί του Αζόφ.

Αντίστοιχα και ο γνωστός σε εσάς Ιωακειμίδης, ο “doer” που ως δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη έχει δώσει δείγματα γραφής για την προσήλωση του στην πολιτική που απαξιώνει τις λαϊκές ανάγκες. Τα ξέρετε καλύτερα εσείς: Eπί δημαρχίας του το Ρέντη ως και τώρα κάθε χρόνο πλημμυρίζει.

Το 2020 δημοπρατήθηκε ένα έργο εκατομμυρίων, για την ακρίβεια 18.600.000 ευρώ! Κρίσιμο έργο για τις περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Ρέντη και Κορυδαλλού. Αφορούσε την κατασκευή δικτύου ομβρίων. Από τότε αγνοείται.

Μήπως τώρα που βάζει για περιφερειάρχης ξέρει να μας πει τι απέγινε; Επί δημαρχίας του στη Νίκαια στέκονταν στις ουρές εκατοντάδες γονείς για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς. Την ίδια στιγμή φοροαπάλλασε μεγάλες επιχειρήσεις και φοροαφαίμαζε το λαό της Νίκαιας και του Ρέντη. Παρότι εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ καυχιέται ότι θα συνεργαστεί καλά με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ή μήπως ο κ. Σγουρός με αντιλαϊκές περγαμηνές πολλών δεκαετιών. Ο περιφερειάρχης των μνημονίων, ο πρώτος διδάξας και υλοποιητής του “Καποδίστρια” και του “Καλλικράτη” που μετέτρεψε τις περιφέρειες σε μηχανισμούς διοχέτευσης εκατομμυρίων σε μεγαλοεργολάβους αποψιλώνοντας όλες τις υπηρεσίες! Η διοίκησή του έφερε πρώτη τον αντιλαϊκό σχεδιασμό των απορριμάτων και συνεχίστηκε από τους επόμενους και μας ταλαιπωρεί μέχρι τώρα με το έγκλημα των χωματερών στην Αττική και το τάισμα με εκατομύρια των εργολάβων του σκουπιδιού.

Μάλιστα τώρα τελευταία έχουν βαλθεί λέει όλοι τους να ψαρέψουν ψήφους στη δεξαμενή των εθνικιστών και των ρατσιστών, ακόμα και των φασιστών.

Στο ψηφοδέλτιο του Ιωακειμίδη, ο «κ. δεν είδα – δεν άκουσα για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής (ξέρετε αυτά έλεγε στη δίκη της ΧΑ)» για την Περιφέρεια Αττικής, “έκαναν πορείες και όχι επιθέσεις” είχε καταθέσει. Την κατάθεση του επικαλούνταν διαρκώς ο Λαγός στη Βουλή. Στο ψηφοδέλτιό του βρήκε στέγη η παράταξη του Τζήμερου με τον Δ. Βενιεράτο, νυν περιφερειακό σύμβουλο, ο οποίος ούτε καν παραιτήθηκε από την παράταξη Τζήμερου. Εξακολουθεί να είναι μαζί του.

Ζήλεψε λοιπόν και ο Σγουρός του ΠΑΣΟΚ αυτήν τη …διεύρυνση και συμπεριέλαβε στο δικό του ψηφοδέλτιο ένα άλλο «μπουμπούκι» της ακροδεξιάς, ονόματι Σπ. Χατζάρα, πρώην πολιτευτή του ΛΑ.Ο.Σ., με ρατσιστική – εθνικιστική παρουσία στον Τύπο.

Εδώ από τη Νίκαια της Κοκκινιάς, που τα έβαλε και τα βάζει με τους ναζί, που τιμά τους νεκρούς της, τον Π. Φύσσα κάνοντας πράξη τη φράση από τους στίχους του τραγουδιού … του ποιητή Φ. Λάδη: «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον», θα πάρουν και στις 8 Οκτώβρη απάντηση!

Τέλος με τη σαπίλα όλων αυτών που γίνονται «κολυμπήθρες του Σιλωάμ» για να ξεπλύνουν την εγκληματική ιδεολογία και δράση των ναζί.

Τις τελευταίες μέρες που απομένουν να μην αφήσουμε κανένα άνθρωπο που σιχαίνεται τους φασίστες, που αισθάνεται προοδευτικός να χαραμίσει την ψήφο του σε δήθεν υπερκομματικούς υποψηφίους που αυτοχρήζονται ικανοί για να βγάλουν τη δουλειά στο σύστημα που γεννά και τρέφει αυτές τις ναζιστικές ομάδες και τις αξιοποιεί ποικιλοτρόπως για να προωθεί τα συμφέροντά του.

Να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις και με την ψήφο τους τη Λαϊκή Συσπείρωση!

Είναι λοιπόν στο χέρι μας, να κοκκινίσουμε πιο πολλές εργατογειτονιές της Αττικής. Τα προηγούμενα βήματα να τα μεγαλώσουμε!

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους, ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές αλλά προβληματίζονται και αγανακτούν με όσα συμβαίνουν. Τους καλούμε να συναντηθούν μαζί μας, ακόμα και αν δεν συμφωνούν με όλα όσα λέμε.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ανθρώπους από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που οι πρόσφατες εξελίξεις αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τους καλούμε να σκεφτούν ότι αυτό το ποτήρι γέμιζε αργά αλλά σταθερά, σε μια πορεία ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ, για να παίξει τον ρόλο του άλλου πόλου στο αστικό σύστημα.

Τους καλούμε να μην παραιτηθούν, να μην παροπλιστούν, να συναντηθούμε μαζί με το ΚΚΕ, όπως έχουν κάνει πολλοί αγωνιστές, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Έχουμε δοκιμάσει πλέον όλες τις εκδοχές της διαχείρισης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Αποδείχτηκε ότι σωτήρες δεν υπάρχουν, ούτε λύσεις με αλισβερίσια «κορυφών» και «παραγόντων» σε κλειστά γραφεία, ότι τελικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής.

Σε αυτό το δρόμο μπορεί να αναπτυχθεί η κοινή δράση των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των γυναικών και νέων των λαϊκών στρωμάτων, με κατεύθυνση σύγκρουσης με όλα όσα μας παρουσιάζουν σήμερα ως «κανονικότητα».

Μέσα από το οργανωμένο μαζικό κίνημα, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Αυτόν τον όμορφο δρόμο, τον δρόμο της πραγματικής ελπίδας, σας καλούμε να τον βαδίσουμε μαζί, δυνατοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Μαζί, με τον λαό της Αττικής, με τα κόκκινα γαρίφαλα του αγώνα και της ελπίδας!