Καμία ουσιαστική απάντηση στα σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν το λαό της Περιφέρειας που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, δεν έδωσε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, έφερε το θέμα της απαράδεκτης κατάστασης του Κηφισού και άλλων σημαντικών ρεμάτων της Αττικής τονίζοντας πως στις 17 Οκτώβρη 2023, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 24 από τους 66 δήμους κηρύχτηκαν σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτοί οι δήμοι διατρέχονται από τρία μεγάλα ποτάμια – ρέματα, του Κηφισού, της Εσχατιάς που καταλήγει στον Κηφισό και παραμένει χωρίς συντήρηση από το 2003 αλλά και του Ποδονίφτη, με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Υπενθύμισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε αναδείξει το θέμα προεκλογικά, παρουσιάζοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό μέσα από τον Κηφισό ενώ επεσήμανε πως η Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας που κηρύχτηκε μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, σημαίνει «και επιτάχυνση έργων και μέτρων για την προστασία του λαού μας, των σπιτιών, των ανθρώπων, των επαγγελματιών της περιοχής, να μην καταστραφούν περιουσίες, σχολεία, δρόμοι», κάτι που δεν έγινε.
Έτσι έθεσε τα ζητήματα της μελέτης αντιπλημμυρικής θωράκισης, προϋπολογισμού 4,46 εκατομμύρια ευρώ της Δ. Αθήνας για το ρέμα της Εσχατιάς, μιας σύμβασης του 2018, αλλά και για τους δήμους Νίκαιας – Ρέντη – Κορυδαλλού και την κατασκευή δικτύου ομβρίων, ύψους 18,6 εκ. που δημοπρατήθηκε το 2020. «Από τότε αγνοούνται» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πρωτούλης.
Επίσης ρώτησε για τα έργα στον Κηφισό, που άπτονται της αρμοδιότητας εκτός της Περιφέρειας, της ΕΥΔΑΠ και των δήμων.
Ρεσιτάλ αποποίησης ευθυνών από τον Ν. Χαρδαλιά που “φωτογράφισε” ως κύρια υπεύθυνη την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, «πρέπει να κάνει μια χρυσή τομή στις διαδικασίες και τα μέσα» ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι για τη μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων φταίνε οι αδειοδοτήσεις, οι απαλλοτριώσεις και οι καταγγελίες που καθυστερούν τα έργα.
Αναφερόμενος στο κόστος, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη χαμηλή χρηματοδότηση για έργα υποδομής, σημειώνοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο εγχείρημα και στοίχημα για κάθε κυβέρνηση» αποσιωπώντας πάντως, ότι το “παιχνίδι” με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν αναλάβει οι εργολάβοι και ιδιώτες, που εισπράττουν δισεκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουν τα έργα.
Για την Επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τον ΟΕΔΑ Δ. Αττικής
Ίδιο και το σκηνικό για το θέμα που έθεσε ο Γιώργος Τάτσης, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με την «Επιδημιολογική έρευνα και εκτίμηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της», και που παραμένει στο σκοτάδι ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα, για να έχουν όλοι γνώση των αποτελεσμάτων της.
Υπενθύμισε πως αυτό είναι αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και κατήγγειλε την διοίκηση Πατούλη, η οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Ο Γ. Τάτσης, κατήγγειλε πως υπάρχει ένα «κρυφτό» μεταξύ ΕΔΣΝΑ και αναδόχου, για τη δημοσιοποίηση της μελέτης, κάνοντας έτσι και τον «πιο καλοπροαίρετο να γίνεται καχύποπτος». Σημείωσε πως είναι «μία υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής και δικαίωμα του λαού της Αττικής καθώς αυτή η μελέτη έγινε με τα χρήματα του λαού και έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του από τη λειτουργία της χωματερής».
Μετά από αυτά, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε πως ενημερώθηκε πριν δύο εβδομάδες για το θέμα, ανακοίνωσε ότι η μελέτη θα παρουσιαστεί σύντομα ενώ σε μια προσπάθεια να προκαταβάλλει αποτελέσματα και επιπτώσεις, έσπευσε να δηλώσεις πως «δεν εξασφαλίζει συγκεκριμένες παραδοχές που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα» προκειμένου να αποκρύψει τις ευθύνες κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών για τη μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε «χαβούζα» του λεκανοπεδίου.
Για την κατάληψη μεγάλου μέρους της Πλατείας Πρωτομαγιάς
Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε στη συγκεκριμένη διαδικασία το θέμα της περίφραξης μεγάλου μέρους της πλατείας Πρωτομαγιάς, δίπλα στο πεδίο του Άρεως που σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων και επιτροπών γίνεται για εξυπηρέτηση κέρδους ή μείωσης κόστους της κατασκευαστικής εταιρείας που κατασκευάζει το σταθμό του Μετρό «Δικαστήρια» για τη γραμμή 4, ενός έργου που θα τρέχει έως το τέλος δεκαετίας, χωρίς τις αναμενόμενες επεκτάσεις.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Καββαδίας που εισηγήθηκε το θέμα, κατήγγειλε πως η εταιρεία προσπαθεί εδώ και μήνες αυθαίρετα να περιφράξει όλη την πλατεία και πως οι κάτοικοι, οι σύλλογοι, οι λαϊκοί φορείς που είναι σε κινητοποιήσεις και δεν είναι αντίθετοι στην κατασκευή του Μετρό, πέτυχαν τον περιορισμό μέρους της περίφραξης. Σημείωσε ακόμα πως η εταιρεία θέλει να καταλάβει το σύνολο της πλατείας, γιατί θέλει να ρίξει το κόστος τοποθετώντας εγκαταστάσεις, εργοτάξια πάνω στη γέφυρα Μουστοξύδη για να εξυπηρετεί εκεί τις ανάγκες για το συνολικό έργο της γραμμής 4 και όχι μόνο για το συγκεκριμένο σταθμό «Δικαστήρια». Επίσης σημείωσε πως συχνά φέρνει την Αστυνομία απέναντι στους κατοίκους που αντιδρούν.
Τόνισε πως οι κάτοικοι έχουν κάνει αίτημα συνάντησης με την Περιφέρεια χωρίς όμως ακόμα να έχει απαντηθεί και ζήτησε από τη διοίκηση να προχωρήσει σε παρέμβαση και τήρηση όσων πρέπει να τηρηθούν όσο διαρκούν οι εργασίες.
Σε αυτά, ο περιφερειάρχης είπε πως η εταιρεία γνωστοποίησε ότι ο συγκεκριμένος χώρος 3,5 στρεμμάτων θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για εγκατάσταση γραφείων, μηχανουργείου και στάθμευση οχημάτων αλλά και ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ όσο και με το εποπτευόμενο υπουργείο να αναζητηθεί νέα κοινά αποδεκτή λύση για να περιοριστεί στο ελάχιστο η επιφάνεια όσο και ο χρόνος προσωρινής εργοταξιακής κατάληψης αλλά και θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες τις επόμενες βδομάδες.