Skip to content

Η ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη στην Καισαριανή

Φίλες και φίλοι,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η αποψινή μας συγκέντρωση στέλνει ακόμα ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας!

Την Κυριακή 8 Οκτώβρη τα ψηφοδέλτια με το κόκκινο γαρύφαλλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εδώ στην Καισαριανή θα κάνουν τη διαφορά!

Μπορούμε να τα καταφέρουμε σε όλη την Αττική!

Να ανθίσουν τα κόκκινα γαρύφαλλα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και να μοσχοβολήσουν οι γειτονιές με τη δύναμη της αμφισβήτησης στην εγκληματική πολιτική του κέρδους, δυναμώνοντας τον μόνο δρόμο που αξίζει να τον περπατήσουμε ακόμα πιο πολλοί, για να ζήσει ο λαός όπως του αξίζει.

Στις 15 Οκτώβρη να είναι πολλοί περισσότεροι οι κομμουνιστές δήμαρχοι, οι αγωνιστές που θα εκλεγούν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Πόσω μάλλον στις Ανατολικές Συνοικίες της Αττικής που έχουν μεγάλη ιστορία αγώνων και θυσιών.

Που αποτέλεσαν κάστρα αντίστασης στην κατοχή, στην πάλη του λαού για την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Έτσι και εδώ στην Καισαριανή, να χτίσουμε ξανά ένα κάστρο αντίστασης στην πολιτική του κέρδους, να εκλέξουμε ξανά αγωνιστή δήμαρχο, τον Ηλία Σταμέλο, για να έχουμε περισσότερους συμμάχους στον αγώνα που δίνουμε για τη ζωή.

Φίλες και φίλοι,

Στη Βουλή κατατέθηκε ένας ακόμα προϋπολογισμός άγριας λιτότητας, άγριων περικοπών για τις λαϊκές ανάγκες και άγριας φοροληστείας.

Όπως συμβαίνει τώρα στην περιφέρεια Αττικής, όπου δίνονται περίπου 102 εκατ. από τον κρατικό υπολογισμό και τα 75 εκατ. πάνε στη μισθοδοσία των ήδη αποψιλωμένων υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, ενώ αυτές τις μέρες εξελίσσονται όλα αυτά, είναι εκπληκτική η αφωνία, των κατά τα άλλα λαλίστατων, υποψήφιων περιφερειαρχών στην Αττική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ.

Πώς θα καθαρίσουν τα ρέματα για να μην πνιγούμε, που έχουν αφήσει ακαθάριστα από το 2021;

Πώς θα φτιαχτούν σχολεία και παιδικοί σταθμοί;

Πώς θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις εντελώς αποψιλωμένες υπηρεσίες;

Πώς θα αγοραστούν μηχανήματα, που η περιφέρεια Αττικής δεν διαθέτει ούτε μία υδροφόρα και μισθώνει το καλοκαίρι 2.000 ευρώ τη μία για ένα μόνο 24ωρο;

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτά που απομένουν, δηλαδή 27 εκατομμύρια ευρώ για 4 εκατομμύρια κατοίκους δεν φτάνουν ούτε για ζήτω…

Αλλά, μια χαρά φτάνουν τα πακέτα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης που περιμένουν πώς και πως να ξεκοκαλίσουν οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών και οι εργολάβοι! Για αυτό και ο Μητσοτάκης θέλει περιφερειάρχες και δημάρχους που να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις! Να μη διεκδικούν να επιστρέψει στον λαό με έργα και κοινωνικές υπηρεσίες έστω ένα μέρος από την τεράστια ληστεία του ιδρώτα και του παραγόμενου πλούτου!

Να πρωτοστατούν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών, της καθαριότητας, της διαχείρισης των απορριμάτων, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της ύδρευσης, της φροντίδας των γερόντων, των παιδιών, των πάντων, ακόμα του αέρα που αναπνέουμε!

Το «θα λασπώσουμε, θα γρατζουνιστούμε, θα ματώσουμε» που ακούσαμε από τα χείλη του Μητσοτάκη προχθές από τον γειτονικό Βύρωνα, μαζί με τον εκλεκτό του Μαξίμου Χαρδαλιά σημαίνει σε απλή μετάφρασή μας, ότι κλείνουμε από τώρα ραντεβού με τις επόμενες καταστροφές, με τα επόμενα εγκλήματα από την πολιτική τους.

Γιατί ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη των κερδών, η άνοδος στην επενδυτική βαθμίδα, οι δημοσιονομικοί στόχοι, η πράσινη ανάπτυξη, τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν τους καίγεται καρφί αν θα έχουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες σε περιφέρειες και δήμους που θα διασφαλίζουν όλες τις υποδομές για την ασφάλεια και την ανάπτυξη του λαού και των παιδιών του. Αυτό αποδείχθηκε μπροστά στα μάτια όλων μας το καλοκαίρι που πέρασε. Δεν υπάρχει κανείς που να μην το βλέπει.

Αντίθετα ενισχύουν την κατεύθυνση για να αυξηθεί η επενδυτική δραστηριότητα των περιφερειών και δήμων μέσω διάφορων προγραμμάτων που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Απευθυνόμαστε στους κατοίκους της Καισαριανής, ενός δήμου με τεράστιο ιστορικό φορτίο και μιας περιοχής που ήδη έχει μπει στο μάτι των «πράσινων επενδυτών» επειδή περιβάλλεται από τον τελευταίο πνεύμονα δάσους που έχει απομείνει στην Αττική.

Το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΠΣΚΑ) που εγκρίθηκε είναι κάλεσμα προς τους περίφημους επενδυτές να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Ποιος θα πληρώσει αυτό το σχέδιο;

Ο λαός της Αττικής, είτε σαν εργαζόμενος που θα δουλέψει γι’ αυτές τις επενδύσεις, είτε σαν φορολογούμενος, είτε σαν χρήστης.

Οι όροι της «πράσινης μετάβασης» είναι η παραπέρα εμπορευματοποίηση γης, υδάτων, δασών και υγείας.

Και προϋπόθεση των «πράσινων επενδύσεων» είναι η επιδείνωση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, διαχείριση αποβλήτων με καύση σύμμεικτων απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Περιέχει έργα και δράσεις που ούτε προστατεύουν Περιβάλλον, ούτε εξασφαλίζουν φθηνή ενέργεια για τον λαό, ούτε προσανατολίζουν τα χρήματα στην πραγματική πολιτική προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, ούτε δημιουργούν ελεύθερους χώρους με δωρεάν πρόσβαση του λαού, ούτε εξασφαλίζουν ποιοτική κατοικία ή άλλες υποδομές αναγκαίες για την υγεία του λαού.

Βάζουμε ανοικτά το ζήτημα στον λαό της Αττικής, στους εργαζόμενους, ότι χρειάζεται η ανατροπή αυτής της κατάστασης γιατί δυστυχώς αυτή η πολιτική όσο συνεχίζει και διαιωνίζεται, θα αφήνει πίσω της μόνο θύματα και τίποτα παραπάνω.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που άνθρωποι των επιχειρηματιών αφήνουν τις επιμέρους διαφορές τους στην άκρη και ενώνονται όλοι μαζί απέναντι στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δεν θέλουν να τους χαλάσει τα σχέδια ένας αγωνιστής δήμαρχος. Θέλουν δήμαρχο του χεριού τους!

Να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, στους εκλεκτούς της στους δήμους και στις περιφέρειες.

Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή από τον λαό για να γράφει αντιλαϊκούς νόμους, για να υπονομεύει τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Στις 8 και στις 15 Οκτώβρη υπάρχουν δύο επιλογές.

Η μία που εκφράζει η κυβέρνηση με τα υπόλοιπα συστημικά κόμματα, και η άλλη που εκφράζουν οι ανάγκες του λαού! Αυτή εκφράζει και το κόκκινο γαρύφαλλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Γιατί όλοι τους, χρόνια τώρα, είτε το παίζουν υπερκομματικοί, είτε ανεξάρτητοι, εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο.

Αυτός είναι ο λόγος που με τους εκλογικούς συνδυασμούς «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» με τα αλισβερίσια που γίνονται ανάμεσά τους.

Για αυτό και βλέπετε στα ίδια ψηφοδέλτια να βρίσκονται αγκαλιά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα μαζί με γνωστούς ακροδεξιούς φασίστες, όλοι τους μια αγκαλιά!

Εμφανίζονται ακομμάτιστοι, αχρωμάτιστοι, υπερκομματικοί, οι ίδιοι και οι ίδιοι, επιχειρηματίες και άνθρωποι των εργολάβων και των εταιρειών που πηδάνε από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο.

Επιλέγουμε και μπορούμε να χαράξουμε μια άλλη πορεία από αυτή που ζούμε καθημερινά.

Μία πορεία με εκλεγμένους μαχητές, αγωνιστές στο πλάι του λαού, όπως πρέπει να είναι.

Που θα μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να διεκδικήσουν έργα για να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας σε πόλεις σύγχρονες και ασφαλείς με ελεύθερους χώρους και υποδομές.

Που θα βρεθούν μαζί με τους εργαζόμενους στον αγώνα για 5ημερο – 7ωρο – 35ωρο, για ασφαλείς χώρους δουλειάς, για να καταργηθεί στην πράξη η αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης που μας γυρνά δεκαετίες πίσω.

Που δεν θα αφήσουν κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Που θα είναι μαζί με τη νεολαία στον αγώνα της για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια.

Εμείς είμαστε με όλους και όλες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής ενός συστήματος που βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη, με όσους και όσες σηκώνουν ανάστημα και βγαίνουν στον αγώνα και θα είμαστε δίπλα τους, μαζί τους και όλες τις φορές που θα κατακλύζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο με τα δίκαια αιτήματά τους.

Γι’ αυτά παλεύουμε καθημερινά!

Γι’ αυτά ψηφίζουμε την Κυριακή!

Κάντε το βήμα και τολμήστε!

Κάντε την επιλογή που ταιριάζει στα συμφέροντα των πολλών!

Πάρτε την απόφαση που δε θα μετανιώσετε, με το χέρι στην καρδιά!

Με το κόκκινο γαρύφαλλο παντού, σε όλες τις κάλπες!