Skip to content

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής| Εύη Γεωργιάδου: Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τα μέτρα πρόληψης αντιμετωπίζονται ως «κόστος»

 

Στην πυρκαγιά της βορειανατολικής Αττικής που έφθασε στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσα, κατέκαψε πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα, προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, πάνω από 100 κατοικίες κάηκαν ολοσχερώς, επιχειρήσεις, γεωργικές εκτάσεις, θερμοκήπια, αποθήκες και αυτοκίνητα, αναφέρθηκε η Εύη Γεωργιάδου, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, μιλώντας στη σημερινή 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Σημείωσε επίσης τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, καθώς εκείνο το διάστημα εκτέθηκαν σε καρκινογόνες ουσίες, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορεί να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η Ε. Γεωργιάδου κατήγγειλε ότι μόνο τα τελευταία 8 χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή πάνω από το 37% της δασικής έκτασης. Σε μια περιοχή που κατοικεί πάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας, αντιστοιχεί λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο.

Κατήγγειλε την επικοινωνιακή προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια κι άλλους φορείς, που ισχυρίζονται ότι οι αιτίες είναι τα έντονα φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή ή ότι είναι ανυπέρβλητες αυτές οι συνθήκες. Κι όλα αυτά λέγονται, συνέχισε, την ώρα που μιλάμε για μια περιοχή που έχει ξανακαεί πολλές φορές στο παρελθόν. Έθεσε τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν, για το τί έγινε από την προηγούμενη πυρκαγιά στον Βαρνάβα μέχρι σήμερα, τί έγινε στο Μάτι, όπου φάνηκαν οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού αλλά και της ανυπαρξίας δρόμων διαφυγής εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης γης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, όχι μόνο στο Μάτι αλλά και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Κατήγγειλε ακόμα ότι η ανεξέλεγκτη συμβίωση κατοικίας και βιομηχανιών ενέχει τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος που φάνηκε όταν είχαμε την πυρκαγιά στον οικιστικό ιστό όπου λειτουργούν και επικίνδυνες βιομηχανίες.

Η κυβέρνηση, τόνισε, ισχυρίζεται ότι υπήρξε γρήγορη επέμβαση του κράτους, όμως, αυτό δεν επαρκεί εάν δεν υπάρχουν επαρκείς επίγειες δυνάμεις για να παρέμβουν, όταν δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους και δεν έχουν γίνει οι καθαρισμοί των δασών. Σημείωσε ότι αυτές τις εργασίες, η κυβέρνηση τις αναθέτει στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια σε αναδόχους ιδιώτες με κόστος 8πλασσιο από το αν γίνονταν με αυτεπιστασία. Κατήγγειλε ότι τραγικές παραμένουν οι ελλείψεις σε μόνιμους δασολόγους και δασεργάτες, περίπου στο 70% ενώ στην Πυροσβεστική παραμένουν κενές πάνω από 4.000 οργανικές θέσεις.

Η Εύη Γεωργιάδου υπογράμμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής θέτει συνέχεια το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με πιο πρόσφατη παρέμβαση τον Απρίλιο του 2024 απαιτώντας τη λήψη των απαραίτητων αντιπυρικών, προληπτικών μέτρων, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την λογική της ατομικής ευθύνης που υποχρεώνει τους κατοίκους να καθαρίζουν με δική τους ευθύνη κι έξοδα τις περιουσίες και τα οικόπεδά τους.

Οσον αφορά την αναδάσωση κάποιων στρεμμάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι αφορά μόλις το 5% των καμένων εκτάσεων ενώ τα προγράμματα «πρασινίζω την αυλή μου», «πρασινίζω την Πεντέλη» κ.α. μεταφέρουν και πάλι στην ατομική ευθύνη την αναδάσωση των εκτάσεων.

Η ετοιμότητα απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις και σε φυσικές καταστροφές επαφύεται στο 112 και στην ατομική ευθύνη, από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά σε ασφαλείς χώρους, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι καταφυγής, από τη στιγμή που δεν γίνεται με οργανωμένο τρόπο αλλά μεταφέρεται και πάλι στην ατομική ευθύνη, με αποτέλεσμα ν’ ακούσουμε τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας να λέει ανήκουστα πράγματα για την εργαζόμενη που έχασε τη ζωή της, στο Χαλάνδρι επειδή δεν άκουσε το 112!

Κύρια αιτία όλης αυτής της κατάστασης, τόνισε η Ε. Γεωργιάδου είναι η πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής, του λαού και του περιβάλλοντος, η πολιτική που δεν εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση για μόνιμο προσωπικό και μέτρα πρόληψης, το πρόβλημα είναι το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, που επικαλέστηκε και ο Περιφερειάρχης. «Δεν αντέχει το κράτος να χρηματοδοτεί την πολιτική προστασία, αντέχει όμως να δίνει φοροαπαλλαγές κι επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, αντέχει να δαπανά δις ευρώ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, για να συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καθιστώντας μάλιστα τη χώρα, στόχο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό.

Διαχρονικά συνέχισε, εφαρμόζεται μια πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της, των δασών, των παράκτιων εκτάσεων, των φυσικών πόρων και σήμερα ζούμε ακριβώς τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, ενώ βλέπουμε ότι κάθε φορά πάνω στα καμένα έχουμε επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων και αλλαγή χρήσης γης, εξελίξεις στις οποίες συμβάλλει και η κατεύθυνση της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη».

Καταλήγοντας η Ε. Γεωργιάδου τόνισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί την πλήρη αποζημίωση στο 100% των καταστροφών, την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση όλων των δασικών εκτάσεων με την κήρυξή τους σε αναδασωτέες χωρίς καμία σκέψη για μπίζνες από τα επιχειρηματικά κοράκια.

Διαβάστε εδώ την Ερώτηση που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής για το θέμα.