Να καταργηθεί το χαράτσι του τέλους ταφής, που πληρώνουν αδικαιολόγητα, οι δημότες προς τον ΕΔΣΝΑ, ένας φόρος άδικος που μπήκε το 2012, ανανεώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, και ξανανενισχύθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις ενώ συνολικά οι φόροι από το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 49%. Αυτό επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα.
Κατήγγειλε ακόμα ότι για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα του ΕΔΣΝΑ, κι ενώ 166 δήμοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ έγινε κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός πρωτοφανές και απαράδεκτο από εκλεγμένους αιρετούς και κάλεσε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να καταγγείλουν αυτή την τακτική.
Σημείωσε ακόμα την μέγιστη υποκρισία πολλών δημάρχων που εμφανίζονται να διαμαρτύρονται για το συγκεκριμένο χαράτσι, αλλά παραμονές Χριστουγέννων προχώρησαν σε διεκδίκηση οφειλομένων, οδηγώντας σε κατασχέσεις από τις τράπεζες, λογαριασμών λαϊκών νοικοκυριών και αυτοαπασχολουμένων για οφειλές ακόμη και από το 2011.
Η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΣΝΑ επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς των δήμων με εκατομμύρια ευρώ, πολλοί εκ των οποίων είναι στο κόκκινο με το μάρμαρο τελικά να καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι-δημότες.
Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε και στο θέμα των απορριμμάτων, που τέθηκε στη συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου, καταγγέλλοντας ότι προωθείται η μέθοδος της καύσης ενώ η μέθοδος της ανακύκλωσης, που υπάρχει εδώ και 35 χρόνια, παρά τα κονδύλια που έχουν ξοδευτεί, δεν προχώρησε ποτέ γιατί δεν έχουν κέρδος οι ιδιώτες που την είχαν αναλάβει και στράφηκαν σε άλλες μεθόδους, αφήνοντας μάλιστα, όπως έγινε στην Αν. Αττική, κάδους ανακύκλωσης γεμάτους για ένα χρόνο (!) χωρίς να πάει ποτέ κανείς να τους αδειάσει.
Σημείωσε ότι η πολιτική της ΕΕ είναι η καύση των απορριμμάτων συνδεδεμένη με την Ενέργεια, γεγονός που είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, της ζωής των κατοίκων αλλά και του περιβάλλοντος, γιατί κριτήριο είναι το κέρδος και όχι η προστασία της ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Τα κριτήρια διαχωρισμού των απορριμμάτων πλέον, δεν είναι τί είναι ανακυκλώσιμο, αλλά τί είναι ενεργειακό και μη ενεργειακό.
Ο Γ. Πρωτούλης απέρριψε την λογική της ενίσχυσης της χωματερής και σημείωσε ότι μπορεί να γίνει ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πηγή, και ο χώρος διαχείρισης πρέπει να γίνει με επιστημονικά κριτήρια αποκλεισμού χώρων (χώροι όπου υπάρχουν σχολεία, κατοικίες κλπ) ενώ σημείωσε ότι μπορεί να αναζητηθεί και ένας χώρος περιφερειακά, εκτός Αττικής.
Πλήρη κάλυψη στον ΕΔΣΝΑ για την απόφασή του να αυξήσει το τέλος ταφής που πληρώνουν οι δήμοι, δηλαδή οι δημότες, παρείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς, απαντώντας στη σχετική ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής για το θέμα. Όπως τόνισε, ο ΕΔΣΝΑ εφαρμόζει το νόμο που ισχύει και προβλέπει την αύξηση του τέλους ταφής, όπως του επισήμανε και το υπ. Εσωτερικών με σχετικό έγγραφό του. Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι το τέλος ταφής πρέπει να υπάρχει, παρά τον άδικο χαρακτήρα του και ζήτησε μόνο τον εξορθολογισμό του μέτρου.