Skip to content

Δήλωση του Γιάννη Πρωτούλη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλο το βοηθητικό προσωπικό που απασχολείται στα σχολεία καλή σχολική χρονιά, ιδιαίτερα καλή αρχή στους γονείς και τα παιδιά που φέτος ξεκινάνε στο προνήπιο και στην Α’ δημοτικού και που αντικρύζουν αυτή τη μέρα με μεγάλες προσδοκίες για το όμορφο ταξίδι της γνώσης.

Η χαρά που υπάρχει για το ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς, για το γεγονός ότι τα παιδιά θα βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, δυστυχώς συνυπάρχει με την αγωνία για το τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε και φέτος.

Το μυαλό μας βέβαια βρίσκεται στη Θεσσαλία, που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πλημμύρες και εκεί τα σχολεία δε θα ανοίξουν σήμερα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στους συνανθρώπους μας που έχουν αφεθεί στο έλεος της καταστροφής από τον κρατικό μηχανισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαμε αντιμέτωποι με εικόνες ντροπής και σε σχολεία της Αττικής, με πλημμυρισμένες αίθουσες, προαύλια, εξωτερικούς χώρους. Εικόνα που τονίζει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την περιφέρεια και τους δήμους για τη θωράκιση των σχολείων, μιας και αυτά δεν έχουν γίνει, ακόμα και στα σχολεία όπου την προηγούμενη σχολική χρονιά τα παιδιά απεγκλωβίστηκαν με θρανιογέφυρες από τα πλημμυρισμένα σχολικά τους κτίρια, όπως όλοι θυμόμαστε από τις γνωστές εικόνες.

Το πρόβλημα της ασφάλειας και καταλληλόλητας των σχολικών κτιρίων, που γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, μαζί με τα μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία και τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σχολικούς νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι εκατοντάδες υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται στα ψηφοδέλτιά της και στην πρώτη γραμμή των οργανώσεων γονέων, των εκπαιδευτικών σωματείων θα δώσουν για άλλη μια χρονιά όλες τους τις δυνάμεις για να ανέβει η διεκδίκηση για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.