Είναι πολιτική επιλογή να μείνουν πίσω τα έργα για βασικές και αναγκαίες υποδομές, τόνισε μιλώντας στο «Blue Sky» ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Από το 2010 έχουν «παγώσει» τα αναγκαία έργα και η χρηματοδότηση για αναγκαίες υποδομές. «Έτσι με αυτόν τον τρόπο είναι που έφτασε σήμερα η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, να πανηγυρίζει για την άνοδο στην επενδυτική βαθμίδα. Η άνοδος στην επενδυτική βαθμίδα έχει ματωμένες περικοπές και αυτές τις πληρώνουμε τώρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι από το 2011 και μετά, οι δαπάνες που προϋπολογίζονται από την Περιφέρεια για τέτοιου είδους έργα δεν ξεπερνά, με διαδοχικές περιφερειακές Αρχές και διαδοχικές κυβερνήσεις», το 3% του προϋπολογισμού της.
Τόνισε πως τα 117 έργα που «διαφημίζει» η περιφερειακή διοίκηση είναι στα χαρτιά και απαντώντας στα περί «γραφειοκρατίας» που κρατά πίσω τα όποια έργα, ο Γ. Πρωτούλης υπενθύμισε ότι για άλλα έργα που είναι υπερτοπικά, δηλαδή περνούν από πολλούς δήμους, τα πολλαπλάσια γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν, «λύνονται “εν ριπή οφθαλμού” και μάλιστα με κυβερνητική συμμετοχή με ΠΝΠ αργά τη νύχτα». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Φαληρικό Όρμο λέγοντας πως το μισό αποθεματικό της Περιφέρειας, πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκε με fast track διαδικασίες για ένα έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη Αρχή και συνέχισε η σημερινή, «εκεί που είχαν ενδιαφέρον να επενδύσουν επιχειρηματίες». Αντίστοιχο παράδειγμα το γήπεδο της ΑΕΚ με χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων και ολοκλήρωση σε σχεδόν τέσσερα χρόνια αλλά και η ανάπλαση του Βοτανικού όπου και θα μετεγκατασταθεί ο Παναθηναϊκός, με τεράστια χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων και fast track διαδικασίες και από την Περιφέρεια Αττικής και από το δήμο της Αθήνας.
«Πάνω από το αντιπλημμυρικό δεν κόβεις κορδέλα», είπε ο Γ. Πρωτούλης, «ούτε βάζεις διόδια στο νερό που περνάει από κάτω» και αυτά τα έργα δεν χρηματοδοτούνται, δεν είναι επιλέξιμες επενδύσεις.
Χαρακτήρισε ως επικίνδυνη την κατάσταση στην Αττική που δεν είναι θωρακισμένη από τις πλημμύρες και υπενθύμισε πως την τελευταία εβδομάδα η «Λαϊκή Συσπείρωση» παρουσίασε τα στοιχεία που έχει για την κατάσταση στον Κηφισό, ο οποίος δεν έχει συντηρηθεί, ούτε αναβαθμιστεί. Αντίστοιχα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στη Μάνδρα.
Υπογράμμισε πως η πολιτική επιλογή είναι τα έργα για βασικές υποδομές να μείνουν παραπίσω, συνειδητά παίρνουν το ρίσκο και δίνουν βάρος σε έργα που φέρνουν κέρδος σε επιχειρήσεις. «Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται και μάλιστα με σφιχτή δημοσιονομική πολιτική γιατί αυτά τα έργα είναι ακριβά», συμπλήρωσε. «Σε αυτό το περιφερειακό Συμβούλιο έχουν δοθεί για συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιδείξεις μόδας, και τουριστική προβολή της Αττικής 15,5 εκατομμύρια», ανέφερε όταν το αντιπλημμυρικό έργο στην Ηλιούπολη κοστίζει 14 εκατομμύρια.
Σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, ο Γ. Πρωτούλης επεσήμανε πως η «λύση» των τριών ετών που αναφέρει ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ Νίκος Χαρδαλιάς για τη Φυλή, είναι «ένας αντιλαϊκός σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει, που στην κορυφή της πυραμίδας και σαν κύρια μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχει την καύση των σκουπιδιών. Αυτό είναι σε εξέλιξη και αυτό εννοεί ο Ν. Χαρδαλιάς ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με την προηγούμενη και τη σημερινή περιφερειακή Αρχή να εγκαθιστά σε όλη την Ελλάδα Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, όπου το σκουπίδι θα μετατρέπεται σε καύσιμη ύλη, θα μεταφέρεται στη Μονάδα Καύσης Απορριμμάτων που θα χωροθετηθεί στην Αττική και που θα καίει 1.000 τόνους σκουπιδιών την ημέρα. Πρέπει να καίει καθημερινά, 365 ημέρες το χρόνο και δεν πρέπει να σταματήσει γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο «εκλύει στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξινών που περνούν στην τροφική αλυσίδα, είναι η πιο καρκινογόνα μορφή και φυσικά χάνουν οι επιχειρηματίες κέρδη».
Σημείωσε ότι η μοναδική λύση για να λυθεί το πρόβλημα είναι η ανακύκλωση στην πηγή και όχι η ανακύκλωση -που «χρυσοπλήρωσε» σε ιδιώτες η διοίκηση Πατούλη- του 10% και του 90% που θάβεται. «Θέλουμε αυτόν τον παραλογισμό; Να παράγουμε σκουπίδια, να τα μετατρέπουμε σε σκουπίδια, να τα καίμε και όλον αυτόν τον παραλογισμό οι δημότες να τον πληρώνουν πανάκριβα;» αναρωτήθηκε καθώς όπως είπε οι έξι επιχειρηματικοί όμιλοι που «σκοτώνονται» για τις πέντε μονάδες θα κοστίσουν 1,3 δις.
Τέλος, στάθηκε στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που βρίσκονται για 8η ημέρα μέσα στη λάσπη από την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει συντελεστεί και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί η επιλεκτική ανικανότητα ενός κράτους που είναι εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες των ανθρώπων» φέρνοντας ως παράδειγμα το απαράδεκτο πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση στην εξάδα νερού αντί να κάνει «το απλό, το αυτονόητο, το χρήσιμο και το αναγκαίο», δηλαδή την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους ανθρώπους