Skip to content

Στην κινητοποίηση από φορείς του Κερατσινίου – Δραπετσώνας ενάντια στα καζάνια και τα σχέδια της COSCO παρεβρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής με σύνθημα «Φτάνει πια δεν πάει άλλο». Αντιδρούν στα καταστροφικά σχέδια που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την ζωή των εργαζομένων και κατοίκων δίνοντας «γη και ύδωρ» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας, ενώ ακολούθησε πορεία προς τα Καζάνια της Oil One. Θυμίζουμε ότι είναι ο πρώτος σταθμός από διάφορες πρωτοβουλίες που αποφάσισαν σε σύσκεψη τους οι μαζικοί φορείς στα τέλη του Αυγούστου. Εναντιώνονται στο master plan της COSCO και διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση μετεγκατάσταση της Oil One εκτός οικιστικού ιστού. Εναντιώνονται επίσης στην επέκταση του λιμανιού (κρουαζιέρα), στην παραχώρηση στρατιωτικού χώρου για να γίνει εγκατάσταση logistics του Αμερικανικού στόλου.

«Τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές να φύγουν τώρα οι δεξαμενές» και «Πλημμύρες φωτιές Τέμπη και καζάνια το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στη ΠΕ Πειραιά, ο Γιώργος Καλαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο νυν δήμαρχος Κεραστινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρετάκος.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περάματος Κερατσινίου ο όποιος σχολίασε ότι το επιτελικό κράτος από τη μια επιλεκτικά δεν μπορεί να προστατέψει το λαό όπως αποδείχτηκε αυτό το καλοκαίρι και από την επιλεκτικά τρέχει fast track διαδικασίες για την προχωράνε τα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή. “Τους φωνάζουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών”

Ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά αναφέρθηκε στην αποπνικτική κατάσταση στα σχολεία από τη δυσωδία των καζανιών.

Η Δήμητρα Βύνη από το «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή» αναφέρθηκε στις νέες υγειονομικές βόμβες που φέρνει το master plan αλλά και τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος.

Η Χρυσάνθη Αγαθού, αντιπρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τερψιχώρος» εξέφρασε την αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς και θύμισε την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην οποία προχωρούν οι φορείς, και σημείωσε ότι «τις επιπτώσεις τις ζούμε καθημερινά στο πετσί μας, όταν δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι».

Ο Γιάννης Πρωτούλης, σε δήλωσή του σημείωσε για την υποβάθμιση της περιοχής με το master plan της COSCO: «Χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι ότι οι τελευταίοι εναπομείναντες χώροι μετά από χρόνια διεκδίκησης μπορούσαν να αποδοθούν στους κατοίκους σε μια τεράστια πυκνοκατοικημένη περιοχή που δεν έχει πρόσβαση στην θάλασσα. Μετά από αυτό το σχεδιασμό ακόμα και αυτοί οι ελεύθεροι χώροι θα γίνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογείται η συνέχιση της πολύ ρυπογόνας δραστηριότητας που έχουν τα διυλιστήρια της Oil One, νομιμοποιείται με αυτό τον τρόπο η είσοδος των logistics σε ένα τέτοιο χώρο στο Κερατσίνι για τον αμερικανικό 6ο στόλο, νομιμοποιούνται όλες αυτές οι ρυπογόνες χρήσεις οι οποίες σε ένα ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει. Είδαμε μέσα στο καλοκαίρι ένα φορτηγό που μετέφερε LNG, τί παραλίγο πήγε να προκαλέσει στην εθνική οδό. Πρέπει να πούμε ότι εδώ είναι και η μοναδική οδός που περνάει μέσα από το Πέραμα και 140 καζάνια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είμαστε μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, είμαστε μαζί με τους μαζικούς φορείς, δυναμώνουμε τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες ζωής σε ανθρώπινες πόλεις στον 21ο αιώνα».