Skip to content

Γ. Πρωτούλης στο Action24: Το χαράτσι του τέλους ταφής πηγαίνει σε επιχειρηματικά συμφέροντα – Για να καθαρίσουμε πρέπει να «καθαρίσει» η διαχείριση απορριμάτων από το κέρδος

 

Την ανάγκη να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι του τέλους ταφής που επιδιώχθηκε να επιβληθεί στον λαό, με στόχο την περαιτέρω φοροαφαίμαξή του στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής και περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής.

Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, η είσπραξη αυτού του φόρου, ο οποίος αρχικά επιβλήθηκε το 2012 επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, επεκτάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και έκτοτε δεν καταργήθηκε, είναι άλλο ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άλλος ένας από τους πολλούς φόρους, με τους οποίους επιβαρύνεται και καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός, τη στιγμή που εφοπλιστές, επιχειρηματικοί όμιλοι και τράπεζες απολαμβάνουν εθελοντική φορολογία, φοροαπαλλαγές και αναβαλλόμενους φόρους.

Διευκρίνισε ότι ουσιαστικά αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αναβλήθηκε η είσπραξή του για το 2025, μετά και τη γενικευμένη κατακραυγή, στην οποία πρωτοστάτησαν οι δήμαρχοι και οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την Ελλάδα. Ο Γ. Πρωτούλης ανέδειξε την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός, αλλά να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι να καταργηθεί, σημειώνοντας ότι η κατάργηση του άδικου χαρατσιού αποτελεί πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και που «πρέπει να στηριχθεί και από τις άλλες δυνάμεις που κάνουν υποτίθεται αντιπολίτευση», δεδομένου ότι επί της ουσίας θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης «πότε θα πληρωθεί, ενώ το θέμα είναι ότι πρέπει να καταργηθεί».

Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε ότι το τέλος ταφής στην πραγματικότητα εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμάτων. Παρουσίασε το παράδειγμα της κατάθεσης μέχρι τον Φλεβάρη των… «ολιστικών» σχεδίων ανακύκλωσης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το τέλος ταφής και θα υλοποιηθούν από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, επισημαίνοντας ότι μόνο τις χρονιές 2022 και 2023 συγκεντρώθηκαν 130 εκατ. ευρώ από την είσπραξη του τέλους ταφής.

Πρόσθεσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής έχει καταγγείλει με αδιάσειστα στοιχεία το «φαγοπότι» με τα προγράμματα ανακύκλωσης, «τα οποία τα διαχειρίζονται και τα υλοποιούν ακριβώς ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που παίρνουν μέρος στη διασπάθιση όλων αυτών των εκατομμυρίων».

«Γιατί όλοι αυτοί οι κάδοι, τους οποίους τους πατάς και ανοίγουν αυτόματα και σε καλημερίζουν κιόλας, οι κάτοικοι τους γέμισαν τους κάδους αυτούς με ανακύκλωση. Και οι κάδοι έχουν να αδειάσουν πάνω από ένα χρόνο. Έχουν γεμίσει μέχρι πάνω, έχουν ξεχειλίσει, δεν πάει κανένας να τους αδειάσει. Για ποια ανακύκλωση μιλάμε; Και η χρηματοδότηση τρέχει. Σε όλα αυτά τα προγράμματα, άμα τα δούμε, υπάρχει μια αντίστοιχη τέτοια κατάσταση», περιέγραψε ο Γ. Πρωτούλης.

Ειδική αναφορά έκανε και στη δημιουργία νέων ιδιωτικών εργοστασίων διαχείρισης απορριμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει στόχος να ξεπεράσουν τα 23 και «φυσικά να έρθουν και τα εργοστάσια καύσης» για την καύση σκουπιδιών και κατά συνέπεια την παραγωγή Ενέργειας που θα πληρώνει πανάκριβα ο λαός τόσο μέσα από άδικα τέλη, όσο και μέσα από την καταστροφή της υγείας του από τις επικίνδυνες μονάδες, αλλά και του περιβάλλοντος, στο όνομα της κερδοφορίας λίγων επιχειρηματικών ομίλων.

Για την οικονομική «τρύπα» στον ΕΔΣΝΑ, ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε ότι οπουδήποτε μπλέκεται το κεφάλαιο υπάρχουν και «τεράστια φαινόμενα διαφθοράς», συμπληρώνοντας ότι ο διαχειριστικός έλεγχος δεν θα βγάλει πουθενά και πως η λύση βρίσκεται στο να καθαριστεί ο τομέας των απορριμμάτων από την ιδιωτική επιχειρηματική δράση και τη λογική του κέρδους: «Ένας κρίσιμος τομέας, ένας τομέας που άπτεται με τη δημόσια υγεία, με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δεν μπορεί σε αυτόν τον τομέα να υπάρχει ιδιωτική επιχειρηματική δράση».

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων, ότι αυτή βασίζεται στις δυνατότητες που δίνει σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και αφορά την ανάκτηση των πρώτων υλών που έχουν ξοδευτεί και έχουν γίνει απορρίμματα. Περιέγραψε λεπτομερώς ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι αντίθετο από αυτό που προτείνουν επιστήμονες και υποστηρίζει και το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση»: αντί να ανακυκλώνεται το 90% των απορριμμάτων, στην πραγματικότητα θάβεται, με το υπόλοιπο 10% να ανακυκλώνεται για να αξιοποιηθεί ως εμπόρευμα που, όμως, αν δεν πουληθεί, πάλι θάβεται! Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως η καύση απορριμμάτων «είναι ένας παραλογισμός που όμως είναι πολύ κερδοφόρος για λίγους», αναφέροντας, εδώ, και τον επικίνδυνο ρόλο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Τόνισε ότι η διαχείριση απορριμμάτων χρειάζεται να γίνεται από έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιστημονικό δυναμικό, μόνιμο προσωπικό που θα το λειτουργεί σε όλα τα στάδια, από τη συγκομιδή μέχρι την αποκομιδή, δηλαδή την ανακύκλωση στην πηγή. Αυτό, όπως σημείωσε, απαιτεί αγώνα από τον λαό για «ριζική ρήξη με αυτό το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, το σύστημα του καπιταλισμού, με αυτές τις διαδικασίες που υπάρχουν, οι οποίες στραγγαλίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εμποδίζει την ανεμπόδιστη κερδοφορία τους».

 

«Είμαστε αισιόδοξοι και δείχνει ότι όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και βγαίνει φωνή, κανένας δεν κάθεται φρόνιμος να υπομένει ότι έρχονται και σκέφτονται και επιβάλλουν», συμπλήρωσε στο τέλος, υπενθυμίζοντας ότι οι έξι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρωτοστάτησαν στην πάλη ενάντια στο χαράτσι του τέλους ταφής, τραβώντας μαζί τους και άλλους δημάρχους από όλη την Ελλάδα: «Για φανταστείτε αυτοί οι έξι να ήταν πολύ περισσότεροι και ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι στους Δήμους με την Ομοσπονδία τους και τα σωματεία τους αλλά και άλλοι εργαζόμενοι που όλοι πληρώνουν αυτά τα χαράτσια με ένα πιο αποφασιστικό τρόπο να αντιδρούσαν σε αυτή την πολιτική».