Skip to content

Αντιπλημμυρική προστασία ή δώρα για τα μεγάλα συμφέροντα; Άρθρο του Χρήστου Κασίμη στην εφημερίδα Το Παρόν της Κυριακής

Βρεθήκαμε θεατές στην ίδια κυβερνητική –κακοπαιγμένη– παρωδία, με το χτύπημα στην πλάτη των πολιτών, χωρίς αντίκρισμα, όπως στα Τέμπη, στις πυρκαγιές στον Έβρο, στην Εύβοια, σε προηγούμενες πλημμύρες.

Ακούσαμε τις προκλητικές δηλώσεις υπουργών, όπως του Μ. Βορίδη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι δεν έχει νόημα να γίνουν περισσότερα έργα υποδομής από όσα ήδη γίνονται, καθώς ανάλογες πλημμύρες συμβαίνουν κάθε 300 – 400 χρόνια. Βέβαια, δεν ανέφερε ότι πολλά χωριά στην Καρδίτσα πλημμύρισαν όχι μόνο το 2020, με τον «Ιανό», αλλά και το 1997…

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, ως κάτοικοι της Αττικής, να μη σκεφτόμαστε τι θα συμβεί αν κάποιο ανάλογο φαινόμενο πλήξει τον αποψιλωμένο από δάση τόπο μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς, υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής –ως άλλος μάγος Χουντίνι– υπόσχεται ότι σε 20 μήνες θα ολοκληρώσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής!  Σημειωτέον ότι στον απολογισμό της κυβερνητικής παράταξης Πατούλη βλέπουμε ότι από τα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 400 εκατ., που είναι τα εντελώς απαραίτητα, το 2023 θα εκτελεστούν έργα μόλις 9 εκατ.! Με τη βοήθεια των απλών μαθηματικών μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, με αυτούς τους ρυθμούς, θα περάσουν πάνω από 40 χρόνια για να εκτελεστούν, ίσως, κάποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική!

Η αγωνία, όμως, των κατοίκων της Αττικής, και ειδικότερα της Βόρειας Αθήνας, μεγαλώνει. Ο εφιάλτης του 1994 δεν έχει σβήσει ακόμα και σήμερα για τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, όταν το ρέμα του Ποδονίφτη υπερχείλισε, παρασύροντας στον θάνατο 17 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Όταν ο τόπος που έζησα και μεγάλωσα, το Χαλάνδρι, με την πρώτη βροχή και υπερχείλιση του Ποδονίφτη πλημμυρίζει και βλέπουμε κατοίκους να βρίσκουν διέξοδο στον ουρανό των αυτοκινήτων τους, ώστε να μην παρασυρθούν από τον όγκο των υδάτων. Όταν άλλο ένα μπαζωμένο ρέμα είχε μετατρέψει το Χαλάνδρι σε ποτάμι το 2013, αφήνοντας πίσω του μία νεκρή γυναίκα. Όταν στο Μαρούσι, έναν δήμο με δεκάδες ρέματα και πηγές, με την πρώτη βροχή οι γειτονιές του Σωρού και της Νέας Λέσβου είναι απροσπέλαστες από τον όγκο του νερού, το γεφυράκι της Νέας Λέσβου γεμίζει με νερό και χωρίζει την πόλη στα δύο.

Την ίδια ώρα που κανένα ρέμα δεν έχει καθαριστεί από το 2021 και μετά, ακόμα και στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, την ώρα που ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής εδώ και πολλά χρόνια δεν ξεπερνά το 3% για την αντιπλημμυρική προστασία, η κυβέρνηση και η περιφέρεια κάνουν μπίζνες! Φέρνουν το καζίνο από την Πάρνηθα στο Μαρούσι, λίγα μέτρα από τα σπίτια στον προσφυγικό συνοικισμό του Χαλανδρίου, δίπλα σε πέντε δημόσια σχολεία, εφαρμόζοντας τους νόμους της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ του 2014 και τους πιο εξειδικευμένους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2017, δημιουργώντας μεταξύ άλλων ανυπολόγιστη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην ήδη επιβαρυμένη λεωφόρο Κηφισίας. Αρκεί να σκεφτεί κάνεις ότι από το περιφερειακό συμβούλιο έχουν δοθεί για συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιδείξεις μόδας και τουριστική προβολή της Αττικής 15,5 εκατ., ενώ ένα αντιπλημμυρικό έργο σε μια γειτονιά κοστίζει 14 εκατ.

Απέναντι στην πολιτική επιλογή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, εμείς προτάσσουμε έναν άλλον δρόμο. Να μην είναι στα μη επιλέξιμα τα έργα υποδομής, αλλά τα έργα που δίνουν κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλώνουν τα λαϊκά προβλήματα. Προτάσσουμε τον δρόμο της λαϊκής συσπείρωσης, της διεκδίκησης, του αγώνα, της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολλών. Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ψηφίζουμε «Λαϊκή Συσπείρωση». Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το «πάμε κι όπου βγει» και να πάμε αλλιώς!

Ο Χρήστος Κασίμης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα με τη Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην Δημοτικός Σύμβούλος Χαλανδρίου