Στο δημόσιο χρήμα από τον «ιδρώτα» του λαού που πηγαίνει στις τσέπες των μεγαλοεταιρειών και σε έργα καίρια για το λαό τα οποία απεντάχθηκαν από το σχεδιασμό, στάθηκε στην παρέμβαση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Βάλσαμος Συρίγος, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο Β.Συρίγος, τόνισε τα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Αττική και στα έργα τα οποία έχουν απενταχθεί από το σχεδιασμό της Περιφέρειας, μέσα σε αυτά και το νοσοκομείο.
Ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε στην παρέμβαση του τα ζητήματα που αφορούν τα έργα πολιτισμού, όπως το αρχαίο θέατρο, το οποίο είναι διαλυμένο και τη Γαλλική Σκάλα, ένα εμβληματικό έργο, που αυτή τη στιγμή καταρρέει. Αντίστοιχα, παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα γήπεδα, από τα οποία αποδεικνύεται η «κατάντια» του αθλητισμού.
Ντροπιαστική εικόνα και στο Ελληνικό, με το εμβληματικό έργο των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο του Κανόε Καγιάκ, το οποίο γκρεμίζεται για να γίνουν μεγάλες μπίζνες, ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στο Λίβανο, ο οποίος υποσχέθηκε «νταλαβέρια» για τους κατασκευαστές για να κερδίζουν αντίστοιχα από τις μπίζνες.
Η φράση που ταιριάζει στις τυμπανοκρουσίες της νέας περιφερειακής αρχής για τις εξαγγελίες για τα περιβόητα 280+1 έργα είναι «άνθρακας ο θησαυρός» τόνισε η Κατερίνα Γεράκη, περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»..
Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ουσιαστικά στην ίδια κατεύθυνση και προσανατολισμό με όλους τους προηγούμενους, που δεν απαντά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στις υπηρεσίες της περιφέρειας, ούτε για έργα που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων της Αττικής με ευθύνη του κράτους.
Αντίθετα για άλλη μια φορά δίνεται πακτωλός εκατομμυρίων στους μεγαλοεργολάβους, έργα κομμένα και ραμμένα στους στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα στο Δήμο της Αθήνας.
Τα χρήματα που δίνονται στον Δυτικό Τομέα είναι ψίχουλα τόνισε η Νίκη Χρονοπούλου.
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Δυτικού Τομέα για ακόμα μία φορά βρίσκεται στο 5% του συνολικού προϋπολογισμού της Αττικής, από το σύνολο των 471 προγραμματισμένων έργων, 29 έργα είναι για το δυτικό τομέα, ενώ οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά τα έργα που πραγματικά θα χρηματοδοτηθούν, είναι πολύ λιγότερα.
«Θα χρηματοδοτηθεί το 5% του 5%» σημείωσε χαρακτηριστικά η Ν. Χρονοπούλου προσθέτοντας ότι πιστώσεις προβλέπονται μόλις για 13 έργα, «δηλαδή 16 έργα παραπέμπονται για τη δευτέρα παρουσία».
Για προϋπολογισμό εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και που κινείται στη λογική της επιλεξιμότητας, «αφήνοντας εκτός απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για την ποιότητα της ζωής του λαού», μίλησε ο Αντώνης Καββαδίας.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το ζήτημα της «Εριοτέκ» στο Βόρειο Τομέα όπου «θα μπορούσατε να παρέμβετε και να το εντάξετε και σε αυτόν προϋπολογισμό και να λυθεί ένα τεράστιο θέμα για το λαό της Νέας Ιωνίας, σε αντιδιαστολή με τη σπουδή που επιδείξατε σε προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια όπως πχ στο Μαρούσι για το καζίνο, σε πλήρη αντίθεση με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών».
Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφερειακή ενότητα Πειραιά αναφέρθηκε ο Στέλιος Μπενετάτος.
Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πέραμα που δεν έχει ένα δεύτερο δρόμο διαφυγής, ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο ενός βιομηχανικού ατυχήματος, στο κυκλοφοριακό που υπάρχει στο δρόμο για τα καραβάκια της Σαλαμίνας, στα καζάνια του θανάτου στο Πέραμα, αλλά και στο ζήτημα ότι από το 2014, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα.