Όπως είπε, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι ο λαός είναι αντιμέτωπος με τις σοβαρές ελλείψεις στην πολιτική προστασία, γι’ αυτό οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους να σώσουν τα σπίτια τους, ενώ τεράστιες εκτάσεις φυσικού πλούτου γίνονται στάχτη.
Κατήγγειλε τις συγκεκριμένες ευθύνες της τωρινής, αλλά και των προηγούμενων περιφερειακών αρχών για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτη του ’23 δόθηκαν 11,5 εκατ. ευρώ σε εργολάβους για υδροφόρες, την ώρα που είναι έκδηλη η ανυπαρξία προσωπικού και σχεδιασμού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, η έλλειψη ακόμα και κρουνών, τα ακαθάριστα δάση από χόρτα και σκουπίδια. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το δασαρχείο Λαυρίου, το οποίο δεν έχει ούτε έναν εργάτη, ενώ χρειάζεται 50. Όπως τόνισε η Ν. Χρονοπούλου, είναι συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση να δίνονται χρήματα στους εργολάβους και όχι για την προστασία των κατοίκων της Αττικής.
Επίσης, αποκάλυψε ότι μόλις το 3% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας είναι για αντιπλημμυρικά έργα, δηλαδή γύρω στα 10 εκατ. ευρώ που αφορούν αποσπασματικά έργα για διευθετήσεις ρεμάτων. Και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι επιλέξιμες οι ανάγκες των κατοίκων, αλλά τα χρήματα πάνε στις «Ριβιέρες» και στα γήπεδα των μεγάλων ομάδων.
Ίδια είναι και η πολιτική σχετικά με τη διαχείριση απορριμάτων και τον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου στην περιοχή οι νεοπλασίες είναι 30% αυξημένες σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, αποδεικνύοντας τον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Η Ν. Χρονοπούλου κατήγγειλε, επίσης, τις διαχρονικές ευθύνες περιφερειακών αρχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες προώθησαν και την καύση απορριμάτων με δημιουργία εργοστασίων δίπλα στις χωματερές.
Σημείωσε ότι η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι να απομακρυνθούν όλες οι χωματερές από τον αστικό ιστό και η διαχείριση να γίνει με γνώμονα την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι τα κέρδη.