Skip to content

H ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη στην εκδήλωση με θέμα την Τοπική Διοίκηση και τις εργασιακές σχέσεις

Πετυχημένη και ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθήνας με θέμα την Τοπική Διοίκηση και εργασιακές σχέσεις.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αρχικά στάθηκε στη σημασία της λαϊκής αλληλεγγύης που εκφράζεται αυτές τις μέρες προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μέσα από τα συνδικάτα με την συγκέντρωση πρώτων ειδών αλλά και την φυσική παρουσία εκατοντάδων μελών τους όπως την περασμένη Κυριακή που πήγαν να βοηθήσουν όποιον το έχει ανάγκη.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εργαζόμενους συνδικαλιστές από τον χώρο της Τοπικής Διοίκησης, υποψήφιους με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και σε Δήμους της Αττικής. Μίλησαν οι Βασίλης Πετρόπουλος,αντιπρόεδρος στο Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπή ΠΟΕ-ΟΤΑ υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, Βέτα Πανουτσάκου Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας,υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο Κεντρικό Τομέα, Σοφία Κολιζέρα, κοινωνική λειτουργός, εργαζομένη στην υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων “Βοήθεια στο Σπίτι” ν. Αττικής, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο Κεντρικό Τομέα και Δώρα Σταμάτη, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων δήμου Ν. Ιωνίας υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ν. Ιωνίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Βασίλης Γκιτάκος υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Απαξίωση των υπηρεσιών και εκατομμύρια στους ομίλους

Ο Γιάννης Πρωτούλης ανέφερε πως οι εργαζόμενοι των Δήμων και Περιφερειών έχουν ζήσει διοικήσεις όλων των αποχρώσεων, «η μια Περιφερειακή Αρχή έκοβε κι άλλη έραβε στο ίδιο μοτίβο της απαξίωσης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, αντίστοιχη εικόνα σε όλους τους Δήμους από τους εκλεγμένους των αστικών κομμάτων που υπηρέτησαν με σθένος αυτή την πολιτική».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε:

Από το 2011, χρονιά κατά την οποία με την έναρξη εφαρμογής του “Καλλικράτη” και ενοποίησης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καταργήθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει από την Περιφέρεια Αττικής 1.715 εργαζόμενοι, ενώ για διορισμό έχουν προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ μόνο 106 θέσεις τακτικού προσωπικού! Για παράδειγμα στην Δυτική Αττική που επισκεφτήκαμε προχθές η παλιά νομαρχία είχε 480 υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων και σήμερα έχει μόλις 130. Στην πολιτική προστασία μόνο 3 όλοι και όλοι εργαζόμενοι οι οποίοι στην ουσία διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικά τα αιτήματα των εργολάβων.

Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα που κράτος και περιφερειακές αρχές έχουν δημιουργήσει, εκτυλίσσεται η υπολειτουργία σημαντικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα όλο το πλέγμα των εργολαβιών, των αναθέσεων και εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων, ξετυλίγεται η δράση επιχειρηματικών ομίλων, οικοδομούνται και συντηρούνται μηχανισμοί παντός είδους.

Αρκεί κάποιος να δει στο site της Περιφέρειας τις διακηρύξεις των διαγωνισμών, τις δημοπρατήσεις τεχνικών έργων, τις αναθέσεις κ.α., για να καταλάβει γιατί έχουν αποψιλώσει τις υπηρεσίες και τις έχουν μετατρέψει σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς διοχέτευσης εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που λυμαίνονται τον ιδρώτα και τον πλούτο του λαού.

Για την καθαριότητα και τη φύλαξη των κτηρίων, την καθαριότητα των πάρκων που έχει στην ευθύνη της η Περιφέρεια, για τη συντήρηση του πρασίνου το χρήμα ρέει άφθονο σε επιχειρηματίες του είδους. Κάποια ποσά είναι χαρακτηριστικά:

-400.000 ευρώ το χρόνο για τη φύλαξη του Πεδίου Αρεως κι άλλα τόσα για το Αττικό Αλσος!!!

-300.000 ευρώ το χρόνο για τη φύλαξη των κτηρίων και των έργων του εργολάβου στον Φαληρικό Ορμο!!!

Εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εργολαβικές επιχειρήσεις καθαριότητας κτηρίων, ενώ θα μπορούσαν δηλαδή να προσλάβουν με αυτά τα χρήματα 100δες εργαζόμενους μόνιμους, την ίδια ώρα, που οι εργολάβοι απασχολούν με αυτά ελάχιστους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, με το 1/4 των αποδοχών… ή όπως λένε οι ίδιοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα με 4 ευρώ την ώρα μεικτά! (…)

Η στελέχωση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, δύο δηλαδή εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την προστασία του λαού είναι μικρότερη του 50%, σε δε κρίσιμες ειδικότητες όπως αυτή των χειριστών μηχανημάτων τα κενά είναι 80% και πλέον!!!

Η Περιφέρεια διαθέτει τρία μηχανήματα αποχιονισμού την ώρα που κάθε φορά είναι αναγκαίο να χρησιμοποιεί 100-110 μηχανήματα εργολάβων, τα περισσότερα βέβαια μέσα από αναθέσεις. (…)

Ας μας πουν γιατί είναι πιο συμφέρουσα επιλογή για το «δημόσιο συμφέρον» όπως το ονομάζουν η πληρωμή «σταλίας» για ένα ιδιωτικό μηχάνημα έργου, μιας ιδιωτικής υδροφόρας αντί η επιλογή αγοράς τους; Γιατί κρίνεται δηλαδή συμφέρουσα η επιλογή να πληρώνεις 2.000 ευρώ την ημέρα για να έχεις σταθμευμένη μια ιδιωτική υδροφόρα σε ένα Πάρκο για παν ενδεχόμενο; Περίπου το 25% των εκατομμυρίων που δίνονται στις εργολαβικές εταιρείες για την πολιτική προστασία, δίνονται έτσι, για τις λεγόμενες «σταλίες»!

Τα ερωτήματα βέβαια είναι ρητορικά, γιατί η εξουσία των επιχειρηματιών που έχει επιβάλει το δίκιο των συμφερόντων της, αυτά τα έχει αναγορεύσει ως νόμιμα και αναγκαία.

Οι επιλογές των Περιφερειακών Αρχών όλων των αστικών κομμάτων είναι αρκετά ενδεικτικές για το ποιον υπηρετούν και σε άλλα ζητήματα, εκτός των κεντρικών.

Χρηματοδοτούν πχ στον τομέα της «Οδικής ασφάλειας» την αγορά περιπολικών της αστυνομίας, αλλά όχι οχήματα και μηχανικό εξοπλισμό για να μπορεί να γίνονται οι εργασίες συντήρησης και επίβλεψης των οδικών αξόνων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Δίνουν εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους π.χ. για την φωτεινή σηματοδότηση, όπου υπάρχουν μόνον δύο υπάλληλοι της Περιφέρειας, αλλά 15 εργολαβικοί.(…)

Μεγαλοεργολάβοι και επιχειρηματίες παντός είδους λυμαίνονται τον ιδρώτα των εργαζομένων, προσλαμβάνουν με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας φτηνούς εργαζόμενους, αξιοποιούν τα κακοπληρωμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ και το ισχύον αντεργατικό πλαίσιο, για να βγάζουν κέρδη, για να χειραγωγούν εργαζόμενους, να τους κρατούν σε ομηρία, να εκβιάζουν συνειδήσεις και ταυτόχρονα να τους πουλάνε παραμύθια συμπάθειας, σαν αυτά που πουλάνε διάφοροι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης στους συμβασιούχους για παραμονή τους στη δουλειά, την ίδια ώρα που κατέθεταν εφέσεις ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις, που χαρακτήριζαν τις συμβάσεις εργασίας τους ως αορίστου χρόνου. (…)

Στήσανε μηχανισμούς, βάζανε σε θέσεις ευθύνης τα δικά τους παιδιά, που ήταν πρόθυμα να στηρίζουν τις επιλογές τους να υπογράφουν ότι τους ζητούσαν. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αυξήσανε τα επιδόματα για τις θέσεις ευθύνης, κι όχι τους μισθούς, νομοθέτησαν την αντιδραστική αξιολόγηση, φτιάξανε φωτογραφικό πλαίσιο επιλογής για τις θέσεις ευθύνης, αλλά παρόλα αυτά οι Περιφερειακές Αρχές συνεχίζουν να αναθέτουν σε όποιους θέλουν καθήκοντα προϊσταμένων και δ/ντών χωρίς καμιά διαδικασία, για να τους έχουν όσο γίνεται πιο πολύ στο χέρι, για να είναι πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι.

Η πλειοψηφία όμως των εργαζομένων, που ζει από μέσα τη σαπίλα τους, που βλέπει τον ιδρώτα του λαού να γίνεται βορρά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κατανοεί ότι οι κουτσουρεμένες για το δημόσιο ΣΣΕ, το Διοικητικό Δίκαιο που είναι άκρως εργοδοτικό, όλο το αντεργατικό και απεργοκτόνο πλαίσιο των νόμων Χατζιδάκη, Αχτσιόγλου και το τωρινό που έρχεται μεθαύριο να ψηφιστεί είναι του Γεωργιάδη, υπάρχει γι αυτό, για να διασφαλίζουν κράτος, Περιφέρειες και Δήμοι την καπιταλιστική ανάπτυξη, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν επιλογή: Με την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, για τις ανάγκες των πολλών κι όχι για τα κέρδη των λίγων.

Δεν ξεχνάμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ στήριξαν τα αιτήματά των εργαζομένων μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τη Βουλή, στάθηκαν μαζί τους απέναντι στις απειλές, τον αυταρχισμό που περίσσευε στη καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών. Κατέθεσαν την πρόταση που υπέγραψαν 125 σωματεία του δημοσίου για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του συντάγματος και την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου! Πρόταση που δόθηκε σε όλα τα κόμματα αλλά μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ την κατέθεσε και όλοι οι άλλοι καταψήφισαν! Οι αναφορές τους επομένως για τους συμβασιούχους είναι υποκριτικές και σκοπό έχουν να κοροϊδέψουν, να κρατούν σε ομηρία αλλά και για πελατεία για τα δικηγορικά γραφεία!

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μέσα στην καπιταλιστική κρίση που εκδηλώθηκε το 2009 και όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα λειτούργησαν ως ένα μεγάλο αμορτισέρ των κοινωνικών αντιδράσεων και των πολιτικών διεργασιών.(…)

Εξίσου όμως σημαντική πλευρά είναι το γεγονός ότι οι ΟΤΑ χρησίμευσαν και ως ένα εργαστήρι εκκόλαψης των αντεργατικών μέτρων.

Να θυμίσουμε τα προγράμματα των ΜΚΟ στους ΟΤΑ που όταν ο βασικός μισθός ήταν 751 ευρώ απασχολούσαν εργαζόμενους με 600 ευρώ! Μετά από λίγο με κυβερνητική κρατική απόφαση έκοψαν τον κατώτερο μισθό και τον κατέβασαν στα 586 ευρώ! Γενίκευσαν τις εργολαβικές σχέσεις εργασίας με συνθήκες δουλεμπορίου και τώρα δίνουν το δικαίωμα να απασχολούν για την συμπλήρωση ενσήμων εργαζόμενους μέχρι τα 74 χρόνια!

Ανατροπή αυτής της πολιτικής σημαίνει να γίνει ρήγμα στον πολιτικό συσχετισμό που διαμόρφωσε αυτή την εργασιακή ζούγκλα και συνεχίζει. Με περισσότερους κομμουνιστές δημάρχους, με περισσότερους εκλεγμένους στις περιφέρειες όλης της χώρας.