Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας «είναι αμετάβλητος στα βασικά μεγέθη για την αντιμετώπιση τεράστιων ζητημάτων» όπως είναι η πολιτική προστασία, η αντιπλημμυρική προστασία, οι αντιπυρικές περίοδοι, η οδική ασφάλεια, οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίε, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» Αττικής μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
Αναφερόμενος στην αντιλαική σκυταλοδρομία, υπογράμμισε πως οι προϋπολογισμοί, τα τελευταία χρόνια είθισται «να ψηφίζοντα από κοινού, από τον προηγούμενο και τον επόμενο περιφερειάρχη».
Οπως είπε, από το 2011 έχουν φύγει 1715 εργαζόμενοι στην περιφέρεια Αττικής όλων των ειδικοτήτων. «Δεν έχει έρθει κανένας, μόνιμο προσωπικό. Εχουν έρθει εργαζόμενοι με τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, των λίγων μηνών εργασίας, της ανακύκλωσης των εργαζομένων. Και τελικά τεράστια φιλέτα έχουν παραδοθεί σε ιδιωτικές εταιρίες», όπως σημείωσε.
Με αφορμή δε τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια που «κάνει τον ανήξερο» σε σχέση με το πόσα εκχιονιστικά μηχανήματα έχει η περιφέρεια, υπογράμμισε: «Δεν έχουμε κανένα! Είναι εφτά φορτηγά άνω των 30 ετών που έχουν μπροστά ένα μαχαίρι. Ολα έχουν παραδοθεί στις ιδιωτικές εταιρίες, στους μεγαλοεργολάβους, που λυμαίνονται τον ιδρώτα (…) και δεν λύνουν κανένα θέμα. Να πάρουμε τον καθαρισμό των ρεμάτων; Τα ρέματα θα παραμείνουν ακαθάριστα και για το 2024. Το «ομολογεί» ο προυπολογισμός. (…) Βρισκόμαστε στο έλεος των εργολάβων που τσακώνονται στην δυτική, στην ανατολική Αττική, γιατί τα ποσά είναι μεγάλα. Εφτά, οκτώ εκατομμύρια ποιός θα πάρει τη δουλειά».
Το ίδιο συμβαίνει, όπως είπε, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Η περιφέρεια Αττικής νοικιάζει κάθε φορά πάνω από 110 μηχανήματα, όταν πιάσει χιόνι. Τώρα τσακώνονται οι εργολάβοι ποιός θα πάρει τη δουλειά. Στα αντιπλημμυρικά έργα επικρατεί η ίδια κατάσταση.
«Ο προυπολογισμός λέει τίποτα για τους εργαζόμενους; Τα λειτουργικά έξοδα στον προυπολογισμό όχι μόνο δεν είναι αυξημένα είναι και μειωμένα. Δεν θα έρθει ούτε ένας εργαζόμενος στην περιφέρεια Αττικής. Λέμε γιά προσωπικό, υποδομές, υπηρεσίες. Είναι στο έλεος της ανταποδοτικότητας. Το μόνο που αυξάνεται είναι τα τέλη από 35 σε 38 εκατομμύρια. Ανταποδοτικότητα, φορολεηλασία και από την περιφέρεια. Δεν φτάνει, δηλαδή, η φορολεηλασία από την κεντρική κυβέρνηση. Τα ταμεία είναι γεμάτα. Το γνωρίζουμε από τον κρατικό προυπολογισμό. Οι φόροι και η ακρίβεια είναι στο Θεό, οι φόροι καυσίμων και στην ενέργεια έχουν εκτοξευθεί. Τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ερχεται και η περιφέρεια και χαρατσώνει. Από ποιούς τα παίρνει όλα αυτά;».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της υποστελέχωσης. Στο Πεδίου του Αρεως δίνονται 400.000 ευρώ κάθε χρόνο γιά τη φύλαξη. Επίσης, 300.000 ευρώ για τον Φαληρικό Όρμο, γιά τις εγκαταστάσεις του εργολάβου. «Αν πέσει το πρώτο χιόνι θα δώσουμε πάνω από έξι εκατομμύρια σε εργολάβους γιά εκχιονιστικά, 6,6 εκατομμύρια δώσαμε το 2020. Οι εργολαβικές μεγάλες εταιρίες βλέπουν νερό, φωτιά και χιόνι και τρίβουν τα χέρια τους. Αυτή είναι η κατάσταση», σημείωσε.
Καταλήγοντας είπε ότι για αυτή την κατάσταση «δεν μπορεί κανένας να κάνει τίποτα αν ο λαός μας δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του και δεν διεκδικήσει αυτά που του στερούν αυτές οι πολιτικές».