Skip to content

Γ. Πρωτούλης στο Attica TV: Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους να επιβάλλουν ουσιαστικές λύσεις για τη ζωή τους

 

Θα επιδιώξουμε να γίνουμε η φωνή των εργαζόμενων αλλά για να μην υπάρχει χαλασμένο τηλέφωνο, θα επιδιώξουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, με τους φορείς του, οργανωμένα, να εκφραστεί μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο», έκανε σαφές μιλώντας στην εκπομπή «Σημείο Αναφοράς» του «Attica tv», ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Δε είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τα κοινά, να είμαστε εκλεγμένοι από χιλιάδες ανθρώπους στην Περιφέρεια Αττικής, όπως λέγεται στο δεύτερο σώμα μετά τη Βουλή και να μην ασχολούμαστε με τα μεγάλα ζητήματα όπως είναι η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κύριας κατοικίας, η κατάσταση στα Δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα σχολεία, με τις υποδομές που είναι ανύπαρκτες ή τα μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με τα βάσανα που τραβάνε όλα τα εργατικά  λαϊκά στρώματα.

Προχθές έγινε ένα πολύ μεγάλο, ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο και εκεί ήταν σύσσωμη η “Λαϊκή Συσπείρωση” όχι μόνο της Περιφέρειας Αττικής αλλά και των περισσότερων δήμων, άλλοι ήταν αυτοί που έλαμψαν δια της απουσίας τους ή ήρθαν μόνο για τις φωτογραφίες, σημείωσε.

Τόνισε ακόμα πως «είναι μία ελπιδοφόρα περίοδος αυτή που ζούμε, δε συμμεριζόμαστε την άποψη εκείνων που σήμερα ψάχνουν και αναζητούν ποιος κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, εδώ μπροστά μας είναι η αντιπολίτευση, μαζική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που καταστρέφει ζωές και αφήνει τεράστια προβλήματα στην εργατική λαϊκή οικογένεια. Και μαζί της πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα μέλη, οι οπαδοί, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι αλλά και συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ για να μπορέσουν να βγουν μπροστά οι πραγματικές διεκδικήσεις του λαού μας, αυτά που αφορούν αυτή τη στιγμή το σύνολο του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το θέμα που βάζουμε στην Περιφέρεια Αττικής και όχι μόνο γιατί προηγήθηκε το συνέδριο της ΕΝΠΕ με καινούρια όργανα, εκλέχθηκε ξανά ο κ. Τζιτζικώστας αλλά δεν ακούσαμε τίποτα καινούριο και για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Αττικής αμέσως μετά τις εκλογές, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα αλλά είμαστε στον ίδιο παρονομαστή, είμαστε στην εφαρμογή της ίδιας πολιτικής, όπως είπαμε ως ιδιότυπη σκυταλοδρομία που ο ένας παραδίδει στον άλλον».

Στάθηκε στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και προστασίας του λαού καθώς υπενθύμισε την κατάσταση συναγερμού που τέθηκαν 24 δήμοι της Αττικής τον περασμένο Οκτώβρη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονταν και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Είπε πως δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ενιαίος κατασκευαστικός φορέας και κρατικός μηχανισμός που να σχεδιάζει, να έχει το σύνολο των αναγκαίων έργων, να τα χρηματοδοτεί και να τα φτιάχνει αλλά «έχουμε και την πλήρη έλλειψη προσανατολισμού για να γίνουν αυτά τα έργα».

Και πρόσθεσε πως «πετιέται το μπαλάκι από τον ένα στον άλλον και οι αρμοδιότητες υπάρχουν με σαφήνεια. Τα ρέματα ανήκουν στην Περιφέρεια, τα αντιπλημμυρικά ανήκουν στην κυβέρνηση που τα χρηματοδοτεί και το αντίστοιχο υπουργείο. Οι δήμοι τα εκτελούν. Όταν είναι να κάνουν δουλειά κερδοφόρα για επιχειρηματικούς ομίλους, πως τρέχουν πολύ γρήγορα τα έργα;».

Ανέφερε ακόμα ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν 900 έργα με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να έχουν στην πίστωσή τους 1.000 ευρώ που «ήταν ένα συμβολικό ποσό για να παραμένει στον προϋπολογισμό το έργο. Ήταν τα έργα που δεν έχουν ενδιαφέρουν να επενδύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως τα αντιπλημμυρικά έργα ή η μεταφορά των μαθητών» και συμπλήρωσε πως αντίστοιχο είναι το σκηνικό για τις υποδομές.

«Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής, πάνω από 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η Περιφέρεια Αττικής η προηγούμενη και η σημερινή, πανηγυρίζει για το χτίσιμο μόνο ενός σχολείου, του Λυκείου της Μεταμόρφωσης. Υπάρχουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί που μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο, με προϋπολογισμό 1.000 ευρώ και ποτέ δεν εκτελούνται» είπε θυμίζοντας τα σχολεία που είναι ασυντήρητα αλλά και τις υποδομές που δεν έχουν ελεγχθεί για σεισμικό ή μόνο με οπτικό έλεγχο.

«Το 45% της χρηματοδότησης της Περιφέρειας Αττικής ήταν για αστικές αναπλάσεις» σημείωσε «και δεν δίνονται για αναγκαία έργα τα οποία μπορούν έστω να ανακουφίσουν  τη σκληρή καθημερινότητα που έχουμε και στην Αττική».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ αλλά και Ταμείου Ανάκαμψης που καλείται να διαχειριστεί η Περιφέρεια Αττικής, ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τις υπόλοιπες παρατάξεις του Συμβουλίου, να απαντήσουν αν πρέπει να δοθούν για κρίσιμες υποδομές ή να κατευθυνθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και να διεκδικήσουν όπως οι έξι δήμοι με δημοτική Αρχή τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που διεκδικούν χρήματα για την υγεία των πολιτών τους, τις υποδομές τους, των ΜΜΜ και αναπλάσεις προς όφελος του λαού των πόλεών τους. «Οι υπόλοιποι περιφερειάρχες, δήμαρχοι διεκδικούν; Δεν διεκδικούν». Ενώ υπενθύμισε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το φερόμενο έλλειμμα στο ταμείο της Περιφέρειας, να γίνει ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά της. «Δεν έχουμε κάποια αυταπάτη ούτε είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα καταλήξει κάπου» είπε.

«Στα Δασαρχεία της Αττικής δεν υπάρχει ούτε ένας δασεργάτης» υπογράμμισε σχετικά με την αντιπυρική προστασία και πως αν προσληφθούν, θα έρθουν με συμβάσεις. Στη Δυτική Αττική μάλιστα, όπου καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος από το 50% του δασικού πλούτου όλης της Περιφέρειας με τρεις μεγάλες φωτιές σε ισάριθμα χρόνια, οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία είναι τρεις «που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να υπογράφουν τα χαρτιά για τις συμβάσεις στους εργολάβους, οι οποίοι “τρίβουν τα χέρια τους”. Δεν υπάρχει ούτε μία υδροφόρα στην Περιφέρεια, είμαστε στο έλεος των εργολάβων και των εργολαβιών για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους πράγματα. Στην τεχνική διεύθυνση μόνο στη Δυτική λείπουν 32 μηχανικοί που έχουν 200 χλμ υδατορεμάτων και δρόμων. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;». Επεσήμανε ότι 1.717 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από την ΠΑ και έχουν προκηρυχθεί μόνο 106 θέσεις, χωρίς να έρθουν έρθει όλοι και πως πολλοί μηχανικοί δεν ενδιαφέρονται λόγω των ελάχιστων χρημάτων για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.

«Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που δεν πρόκειται να λυθούν αν δεν ανατραπεί μία πολιτική που εφαρμόζεται γιατί δεν είναι μία κακοδιαχείριση αυτό που ζούμε» ξεκαθάρισε ενώ ανέφερε πως απαιτείται «αναμόρφωση προϋπολογισμού και χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων και μέτρων. Αντιπλημμυρικά, αντιπυρική προστασία, Υγεία και Παιδεία είναι από τα πιο βασικά ζητήματα».

Καταλήγοντας έκανε σαφές πως «θα επιδιώξουμε να γίνουν η φωνή των εργαζόμενων αλλά για να μην υπάρχει χαλασμένο τηλέφωνο, θα επιδιώξουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, με τους φορείς του, οργανωμένα, να εκφραστεί μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, ότι για πρώτη φορά στο Συμβούλιο που έγινε στη Δυτική Αττική ήρθαν και μίλησαν και από πρώτο χέρι, με τον απλό δυναμικό αλλά ουσιαστικό τρόπο, εξέφρασαν την κατάσταση που ζουν και τα γνήσια πραγματικά αιτήματά τους, 11 φορείς της περιοχής. Εμείς θέλουμε να γίνει το ίδιο και στο Κερατσίνι. Θεωρούμε ότι από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η φωνή των αποκλεισμένων από αυτά τα αιρετά σώματα να ακουστεί και να επιβάλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους και την προσπάθειά τους, ουσιαστικές λύσεις για τη ζωή τους».