Skip to content

Να εκφραστούν και στην κάλπη η δυναμική και η εκτίμηση που τρέφει ο κόσμος από τον χώρο του αθλητισμού στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Άρθρο του Ανδρέα Σοφιανού στον Ριζοσπάστη

Στις δυο βδομάδες που απομένουν για τις κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, μπορούμε και πρέπει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για να εκφραστούν με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» η δυναμική και η εκτίμηση που τρέφει ο κόσμος από τον χώρο του αθλητισμού στο Κόμμα και στην ΚΝΕ.

Να εκφραστεί η αναγνώριση που υπάρχει ότι οι κομμουνιστές, αλλά και οι συνεργαζόμενοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τα προηγούμενα χρόνια μπήκαν μπροστά στον αγώνα και στη διεκδίκηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος.

Η παρέμβαση που αναπτύξαμε την τετραετία που πέρασε έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αν αναλογιστούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που γνώρισε ο χώρος του αθλητισμού. Η πανδημία, η απουσία χρηματοδότησης και στήριξης, η ωμή παρέμβαση στις αρχαιρεσίες σωματείων και ομοσπονδιών, αποτέλεσαν ισχυρά σοκ με ευρύτερες προεκτάσεις στον χώρο. Τα αποτελέσματα τα είδαμε με το κλείσιμο ερασιτεχνικών σωματείων, με τις συγχωνεύσεις άλλων, με τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και την απουσία χώρων που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων.

Είναι λοιπόν κρίσιμο, στον χρόνο που απομένει, τα Οργανα, οι ΚΟΒ και οι ΟΒ να εντάξουν στον σχεδιασμό τους την παρέμβαση σε μεγάλους χώρους άθλησης και σωματεία που συγκεντρώνουν δεκάδες και εκατοντάδες αθλητές και αθλούμενους. Να φτάσει το κάλεσμά μας σε αυτούς τους ανθρώπους που με τον κόπο τους, τον χρόνο τους και την εθελοντική τους προσφορά συμβάλλουν καθημερινά ώστε να λειτουργεί αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως αθλητικό σωματείο.

Σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να αναλάβουν περισσότερη ευθύνη οι σύντροφοί μας αθλητές, προπονητές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων. Οι υποψήφιοι από τον χώρο του αθλητισμού που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οσοι συναντηθήκαμε στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, όσοι αναγνωρίζουν την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και στον χώρο του αθλητισμού.

Ολοι αυτοί αποτελούν μία κρίσιμη μάζα, που ακόμα και αυτές τις 14 μέρες που απομένουν μπορεί να μας ανοίξει νέους δρόμους. Να οργανωθούν συσκέψεις με αθλητές και παράγοντες, να πολλαπλασιαστούν οι περιοδείες σε χώρους άθλησης. Να αναδειχθούν στη γειτονιά τα οξυμένα προβλήματα από την απουσία χώρων άθλησης.

Η πρωτοπόρα δράση μας είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται ευρύτερα στον χώρο του αθλητισμού. Αυτό όμως δεν φτάνει. Τα εμπόδια που συναντάει και θα συναντήσει στην πορεία προς τις κάλπες είναι πολλά. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία σε επίπεδο δήμου αξιοποιούνται από τις δημοτικές αρχές ως χώροι παρέμβασης, ως δεξαμενές ψήφων, ενώ δεν είναι καθόλου αμελητέος ο αριθμός αθλητικών παραγόντων που συγκεντρώνονται σε κομματικά ή δήθεν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Είναι λοιπόν κρίσιμο να εκλεγούν περισσότεροι κομμουνιστές και αγωνιστές δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και δήμαρχοι, εκεί που μπορεί να εκφραστεί αυτή η δυνατότητα. Είναι ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί το παράδειγμα της Πάτρας.

Περισσότεροι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η μόνη εγγύηση ότι απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του αθλητισμού, θα έχει δοκιμασμένους, σταθερούς αγωνιστές να παλέψουν για περισσότερους χώρους άθλησης, στήριξη των σωματείων, κατάργηση των ανταποδοτικών.

Γιατί οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γειτονιές της Αττικής. Εχουν γνώση για τα μόλις 3 γήπεδα που έχει ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τις δεκάδες ομάδες που προσπαθούν να βρουν ώρες προπόνησης, για την απουσία σχεδίου και μελέτης στην κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εικόνες όπως ένα πλημμυρισμένο κλειστό στο Μετς και ομάδες ατόμων με αναπηρία να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα νερά.

Εχουν γνώση και μπήκαν μπροστά για να μη γίνει το ξεπούλημα του Ελληνικού, να μην πεταχτούν έξω ιστορικοί σύλλογοι και σωματεία, Ολυμπιονίκες και αθλητές που αθλούνταν στο προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, να μη μείνουν οι κάτοικοι των νότιων συνοικιών χωρίς τον σημαντικότερο χώρο άθλησής τους.

Εχουν γνώση και είναι οι μόνοι που ενημερώνουν τον λαό της Αττικής ότι την ίδια ώρα που δίνουν εκατομμύρια στις ΠΑΕ για να χτίζουν γήπεδα τζάμπα, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αυτής της πόλης δεν έχει δωρεάν πρόσβαση σε καμία αθλητική δομή, ενώ αθλητές ακόμα και του βεληνεκούς ενός Τεντόγλου κάνουν προπονήσεις σε ακατάλληλους χώρους, έκθετους στην πρώτη βροχή.

Οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι αγωνιστές που έχουν γνώση των προβλημάτων, επειδή αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Γνωρίζουν ότι ο αθλητισμός, η πρόσβαση σε χώρους άθλησης είναι σύγχρονη λαϊκή ανάγκη, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ζωή με ποιότητα, για να γίνουν οι γειτονιές πιο ανθρώπινες.

Μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για τη δημιουργία χώρων άθλησης σε κάθε γειτονιά. Σύγχρονων, που να αντιστοιχούν στις ανάγκες της άθλησης το 2023, ώστε μαζικά αθλήματα, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, να μην παραγκωνίζονται από την απουσία γηπέδων (μόλις ένα γήπεδο στην Αθήνα). Για την αναβάθμιση και συντήρηση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε οι αθλητικοί σύλλογοι να στεγάζονται σε ασφαλείς χώρους, που δεν θα πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, που δεν θα είναι έκθετοι στον επόμενο μεγάλο σεισμό.

Για τη δημιουργία προγραμμάτων μαζικής άθλησης, λαϊκού αθλητισμού, στα οποία βρίσκουν «καταφύγιο» εκατοντάδες δημότες που δεν μπορούν να πληρώσουν ή ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Για την κατάργηση της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, που έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστος λειτουργίας των αθλητικών σωματείων και τη μετακύλιση του κόστους στις λαϊκές οικογένειες μέσω των αυξημένων συνδρομών.

Οι κομμουνιστές έχουμε δείξει ότι ο λαός μπορεί «να το πάρει αλλιώς». Στην Πάτρα, τα τελευταία 9 χρόνια εξελίσσεται μία προσπάθεια στήριξης του αθλητισμού, με πρωτοβουλίες και δράσεις πλατιά για τα λαϊκά στρώματα, δημιουργία υποδομών, συντήρηση των υπαρχουσών και ανάληψη μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η προσπάθεια αυτή από κοινού με τον πατραϊκό λαό συγκρούεται με την ελλιπέστατη κρατική χρηματοδότηση και τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων στον αθλητισμό. Αποτελεί 9 χρόνια τώρα το αντίπαλο δέος των δήμων της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λογικής, που προωθείται από όλους τους άλλους δήμους. Δίνει αποτελέσματα που τα απολαμβάνουν οι κάτοικοι. Ενδεικτικά μόνο, ορισμένες πλευρές του έργου της δημοτικής αρχής, που σε όλους τους δήμους παρουσιάζονται από τις διοικήσεις ως ουτοπία:

Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, που ρήμαζε, αποτελεί σήμερα ένα γήπεδο που εκτός από τους αθλητικούς συλλόγους το απολαμβάνουν και 9.000 δημότες, αφού έχει ανοίξει στους κατοίκους από το 2016, με συμβολικό αντίτιμο που αφορά την έκδοση της κάρτας εισόδου. Από τον δήμο και σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής υλοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμος παρέχει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει στην ιδιοκτησία του, ώστε να αναπτύσσονται οι ακαδημίες όλο και περισσότερων αθλημάτων, όλο και περισσότερων αθλητικών σωματείων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που τις πήρε υπό τη διοίκησή του ο δήμος, με αποτέλεσμα να μπορεί να ασκήσει αθλητική πολιτική. Κατά συνέπεια, οι χώροι αυτοί παραχωρούνται δωρεάν και ισότιμα σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πραγματοποίηση του 60% – 70% των αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ σε δημοτικές εγκαταστάσεις, δηλαδή τζάμπα.

Ο δήμος, από κοινού με τους δημότες, διεκδικεί την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 23 μικρών ανοιχτών συνοικιακών και κοινοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Διεκδικεί την αναβάθμιση και πιστοποίηση κι άλλων μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων από τις αντίστοιχες Παγκόσμιες Ομοσπονδίες.

Η Πάτρα είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να πολλαπλασιαστεί – και ας μην ξεχνάμε τις κατακτήσεις από τις διοικήσεις της «Λαϊκής Συσπειρώσεις» και σε άλλους δήμους της Αττικής ή της Ικαρίας τα προηγούμενα χρόνια. Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν ότι οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές που συνεργάζονται στα ψηφοδέλτιά μας, μπορούμε να μπαίνουμε αγωνιστικά μπροστά και στις διοικήσεις των δήμων. Οτι παρά τα ασφυκτικά πλαίσια στη λειτουργία τους, από κοινού με τον λαό της περιοχής μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις που ανακουφίζουν το λαϊκό εισόδημα, που προσφέρουν ανάσες, που αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Με πνεύμα μαχητικής αισιοδοξίας, ας δώσουμε και στον χώρο του αθλητισμού τον καλύτερό μας εαυτό ώστε το θετικό κλίμα που υπάρχει να εκφραστεί με ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στις μέρες που απομένουν, μπορούμε να φτάσει το κάλεσμά μας σε περισσότερους μικρούς και μεγάλους χώρους άθλησης.

 

Ανδρέας ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»