Skip to content

H ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη στην εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγάλεω για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Με πολύ ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Κυριακής η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αιγάλεω με θέμα “Οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας δεν μπορούν να περιμένουν – για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά”.

Πολύς ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου για να παρακολουθήσει την εκδήλωση για αυτό το σοβαρό ζήτημα, ανάμεσα τους, γονείς μαθητών, μέλη ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, άνθρωποι ευρύτερα από το χώρο παιδείας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και έκανε παρέμβαση ο Γιάννης Πρωτούλης υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης παρευρέθηκαν η Βιβή Δάγκα βουλευτής του ΚΚΕ και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικού Τομέα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργος Στεφανάκης και Φιλιώ Παπαμιχαήλ. Ακόμη η Βιργινία Γεωργοπάνου πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Αιγάλεω.

Γ. Πρωτούλης: Να μπλοκάρουμε την αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρωτούλης μεταξύ άλλων τόνισε: «To ζήτημα των σχολείων, της παιδείας γενικότερα είναι θέμα που μας απασχολεί σταθερά, βάζοντας κυρίως στο επίκεντρο το πως και αν μαθαίνουν τα παιδιά μας.

Για αυτό και στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται αγωνιστές που έχουν πρωτοστατήσει στο κίνημα των εκπαιδευτικών, τον γονιών, μαχητές για το δικαίωμα στη μόρφωση.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε για να συζητήσουμε για την παιδεία, εδώ στο Αιγάλεω, στην πόλη των σεισμόπληκτων σχολείων, αλλά και των σημαντικών αγώνων που έδωσε όλη η σχολική κοινότητα έχοντας την αμέριστη στήριξη της λαϊκής συσπείρωσης στο Δήμο. Γιατί οι εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι πραγματικά πρωτοπόροι στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Με πολλά ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην κάλπη, με περισσότερους δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, θα μπορέσουμε να ορθώσουμε μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, θα μπορέσουμε να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας που νομίζω όλοι έχουμε πολλές φορές σκεφτεί ότι χρειάζεται η βοήθεια της τύχης για να γυρίζουν κάθε μέρα καλά, υγιή και ασφαλή από τα σχολεία τους.

Γιατί ας σκεφτούμε:

Ποιο θα ήταν το κόστος αν ένας μεγάλος σεισμός συνέβαινε σε πρωινή ώρα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά βρίσκονται στα σχολεία;

Αν πάρουμε υπόψη μας ότι πάνω από 9.000 σχολεία είναι χτισμένα την περίοδο 1960 – 1985 και δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ!  Ότι περίπου το 20% των σχολείων είναι χτισμένα πριν ακόμα και το 1960. Αν πάρουμε υπόψη μας ότι μετά τον μεγάλο σεισμό στην Αττική το 1999 έλεγχος έχει γίνει μόλις στο 1\3 των σχολείων της περιφέρειάς μας.

(…) Οι αποψιλωμένες τεχνικές υπηρεσίες συνήθως δεν επαρκούν όχι για να κάνουν ολοκληρωμένους ελέγχους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις, αλλά ούτε καν τις στοιχειώδεις επισκευές ή βαψίματα στα σχολικά κτήρια. Η επιλογή της μείωσης του προσωπικού και το πέρασμα υπηρεσιών σε εργολάβους και κοστίζει και δημιουργεί κινδύνους.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι ο σημερινός υποψήφιος της ΝΔ στην περιφέρεια ο Χαρδαλιάς έχοντας την ευθύνη της πολιτικής προστασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε στοιχειωδώς τους προσεισμικούς ελέγχους, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ο Ιωακειμίδης ο οποίος επικαλείται διαρκώς την αυτοδιοικητική του πείρα, δεν έχει λιγότερο αμαρτωλές περγαμηνές.  Ας δούμε λοιπόν πως έλυσε το ζήτημα των ελέγχων μετά το σεισμό του 2019, ως δήμαρχος Νίκαιας. Τότε λοιπόν στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έστειλε χαρτί που έλεγε λέξη προς λέξη: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω έλλειψης προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, παρακαλούμε τους εφημερεύοντες καθηγητές όπως κάνουν ενδελεχή αυτοψία στο σχολικό κτήριο και να ενημερώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση εάν υπάρχουν πιθανές ζημιές». Τέτοια είναι η πείρα του, αντανακλά τον προσανατολισμό της πολιτικής του.

Όμως η περιφερειακή Διοίκηση που είχαμε τι έκανε; Γιατί μπορεί να μην έχει στην ευθύνη της την σχολική στέγη έχει όμως τη δυνατότητα της χρηματοδότησης προς τους Δήμους προκειμένου να καλύπτονται και τέτοιες ανάγκες. Τι έκανε λοιπόν;

Στα περιφερειακά συμβούλια όλης της τετραετίας συζητήθηκαν μόλις 3 θέματα που αφορούσαν τη σχολική στέγη και μάλιστα ύστερα από αίτημα των ενδιαφερομένων. Αφορούσε την χρηματοδότηση επισκευής σχολικών κτηρίων και μιλάμε για 3,5 εκατομμυρίων όταν μόνο για φιέστες και εκδηλώσεις η περιφέρεια έχει δώσει σε ένα χρόνο περίπου 15,5 εκατομμύρια.

Ειδικότερα μιλώντας για τη σχολική στέγη δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε το μεγάλο, πιο έντονο πρόβλημα που εκδηλώνεται στα νηπιαγωγεία όπου με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής όλη η περιφέρεια βρέθηκε απροετοίμαστε με αποτέλεσμα χιλιάδες νήπια στην Αττική να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην σχολική ζωή μέσα σε κοντέινερ που τοποθετούνται ακόμα και σε προαύλια λυκείων με βάση νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ακραία είναι και η κατάσταση με τα ειδικά (…)

Πως θα διαμορφωνόταν η κατάσταση όταν με μία βροχή στην Αττική τις αντίστοιχες μέρες πλημύρισαν σχολεία πριν καν ανοίξουν, υπερχείλισαν όμβρια ύδατα,ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του…. Σχολείου της Αθήνας όπου η διευθύντρια αποκλείστηκε μέσα στο σχολείο. Κι όλα αυτά ενώ είναι νωπές οι εικόνες από τις θρανιογέφυρες που έκαναν οι μαθητές πέρυσι στη Φιλαδέλφεια για να γλιτώσουν.

Η Διοίκηση της περιφέρειας που δεν καθάρισε ούτε ένα ρέμα έχει μεγάλη ευθύνη για το ότι τα σχολεία στην Αττική δεν είναι θωρακισμένα στο ενδεχόμενο πλημμυρών, που για άλλη μία φορά η λύση θα είναι η εκκένωση και το κάλεσμα στους γονείς να παραλάβουν τα μικρότερα παιδιά….

Ας σκεφτούμε ποιο μπορεί να είναι το κόστος από το ότι συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα για παράδειγμα στην Δυτική Αττική σχολεία με μεγάλες βιομηχανίες; Και τι θα σήμαινε αυτό στην περίπτωση ενός βιομηχανικού ατυχήματος;

Η αλήθεια είναι φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι ότι εμείς αυτό το κόστος το μετράμε σε ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων, όπως ήταν ο μαθητής που χάθηκε πέρυσι στις Σέρρες όταν έσκασε ο λέβητας, ενώ η Κυβέρνηση, και οι τοπικές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές το μετράνε ως γνωστό με χρήμα, έχοντας ως θεό το κέρδος των μεγαλοεργολάβων και των φίλων τους των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Είναι φανερό ότι η ολοκληρωμένη πρόληψη από τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τις φωτιές, η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγκαία σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη θυσιάζονται στον βωμό του κόστους οφέλους.

Γι` αυτό και η πολιτική τους επιδεινώνει τη ζωή των εργαζομένων, της νεολαίας. Κάνει την καθημερινότητα πιο σκληρή, πιο δαπανηρή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά στα σχολεία και τις αρμοδιότητες της περιφέρειας είναι το θέμα των μεταφορών για τα διαδημοτικά σχολεία, δηλαδή για τα ΕΠΑΛ, τα μουσικά και καλλιτεχνικά και φυσικά τα ειδικά σχολεία. Κάθε χρόνο οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες. Τα σχολεία ξεκινάνε, οι μήνες περνάνε και τα παιδιά μεταφέρονται με δικό τους κόστος. (…)

Οι οικογένειές μας έχουν συγκεντρώσει πια αρκετή πείρα. Βλέπουν πως πραγματικά η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης υπηρετείται μέσα από το πέρασμα αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση Περιφέρειες και Δήμους. Μάλιστα έχουν πείρα για να δουν ότι τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα εκεί που η ευθύνη βαραίνει τους δήμους, καθώς δεν υπάρχουν και ούτε διεκδικούνται από τις τοπικές αρχές οι αντίστοιχοι πόροι.

Η έλλειψη καθαριότητας, φύλαξης, βοηθητικού προσωπικού για την σίτιση των παιδιών είναι τα πρώτα προβλήματα που θα διαπιστώσει κανείς από την πρώτη μέρα ακόμα του σχολείου.Ακόμη και το μοίρασα φαγητού θα ξεκινήσει από το Νοέμβρη.

Το συμπέρασμα αυτό είναι σημαντικό κριτήριο για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη ενάντια στην παραπέρα μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους που κατά καιρούς σχεδιάζουν αλλά μέχρι στιγμής η πάλη του λαϊκού κινήματος έχει καθυστερήσει. Για να δυναμώσει η απάντηση απέναντι σε λύσεις που προτείνονται κατά καιρούς π.χ να μπουν στα σχολεία εργολάβοι καθαριότητας κ.λ.π. (…)

Η δική μας οπτική για την περιφέρεια καθορίζεται από τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών για μόρφωση και ζωή. Γι αυτό και δεν στεκόμαστε απλά στις αρμοδιότητες που έχει η περιφέρεια. Δεν οχυρωνόμαστε πίσω από αυτές για να πούμε η περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

Για εμάς η πιο σημαντική αρμοδιότητα είναι αυτή του μπλοκαρίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής, της διεκδίκησης από όποια θέση βρισκόμαστε, απ` όπου μπορούμε. Γιατί ανεξάρτητα από το αν είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας ή όχι αγανακτούμε όταν ακούμε για περιπτώσεις παιδιών που πεινάνε και λιποθυμάνε στις τάξεις, ενώ τα σχολικά γεύματα δεν φτάνουν σε όλα τα σχολεία. Αγανακτούμε όταν μικρά παιδιά δεν έχουν ελεύθερους χώρους για να παίξουν. Αγανακτούμε όταν ξέρουμε ότι πολλά από τα σημερινά παιδιά βλέπουν ελάχιστα τους γονείς τους καθώς αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν όλη μέρα, ενώ τα πράγματα –αν δεν τα αποτρέψουμε θα γίνουν ακόμα χειρότερα με το τελευταίο νόμο του Γεωργιάδη που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Και πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια με άλλες προτεραιότητες μπορεί να κάνει πολλά.

Κι εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ώστε

  • να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σχολική στέγη που θα καλύπτει όλες τις πραγματικές παιδαγωγικές ανάγκες για μικρότερες τάξεις, για κατάλληλες υποδομές π.χ αίθουσες εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, αθλητικές υποδομές κ.λ.π)
  • Να θωρακιστούν τα σχολεία μέσα από ολοκληρωμένα και συνολικά σχεδιασμένα έργα αντισεισμικής αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία με μόνιμο και πλήρους εργασίας προσωπικό.
  • Να οργανωθεί με ευθύνη του κράτους ένας στόλος λεωφορείων για τις σχολικές μεταφορές που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών.

Εμείς απ` όποια θέση και αν βρεθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Της διεκδίκησης απέναντι σε ένα κράτος που είναι εχθρικό για τις ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών της, απέναντι σε ένα κράτος που είναι εξαιρετικά ικανό όταν πρόκειται να προχωρήσει τα « επενδυτικά» σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Χαιρετισμό έκανε η Δώρα Βασιλοπούλου, Δημοτική σύμβουλος Αιγάλεω εκ νέου υποψήφια  μέλος ΔΣ Ενωσης Γονέων Αιγάλεω η οποία αναφέρθηκε στη δράση του Συνδυασμού τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «οι  δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δώσαμε το παρών από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις των γονιών των σεισμόπληκτων σχολείων που εδώ και τόσα χρόνια παραμένουν με δεκάδες μαθητές να περιπλανιούνται σε διάφορες  τάξεις σε όλο το Αιγάλεω. Υπογράμμισε πως «Ημασταν από την πρώτη στιγμή παρόντες στον μεγάλο αγώνα που έδωσαν οι γονείς του ένατου δημοτικού ενάντια στην έξωση,  στους αγώνες των γονιών των ειδικών σχολείων και στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων τους. Για εμάς η ασφαλή και σύγχρονη σχολική στέγη είναι ζήτημα ζωής στεκόμαστε στο πλευρό μαθητών γονιών εκπαιδευτικών διεκδικώντας σύγχρονα και ασφαλή σχολεία». Σχολίασε επίσης την στάση της Δημοτικής Αρχής που δεν δέχτηκε να συζητηθεί επί της ουσίας η κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία με αφορμή την έναρξη της νέα χρονιάς»

Ν. Καραγιάννης: Τα σχολεία μετατρέπονται σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης

Την ανάγκη της ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, με τους καθημερινούς αγώνες, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων, επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Νίκος Καραγιάννης. 

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα της εκπαίδευσης που υπάρχουν στο Αιγάλεω, σημείωσε  ότι «όλες οι κυβερνήσεις με την πλήρη ταύτιση των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών διαχρονικά, υπολογίζουν ως κόστος τη στοιχειώδη ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας, γιατί έχουν διαμετρικά αντίθετες προτεραιότητες. Ενώ μειώνουν τα κονδύλια για την Παιδεία, δίνουν πακτωλό χρημάτων π.χ για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και τις αποστολές των ελληνικών στρατευμάτων εκτός της Ελλάδας, τα πράσινα πακέτα της “ανάπτυξης” που φορτώνεται ο λαός μας, φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εφοπλιστές.

Για τους υποψήφιους των αστικών κομμάτων, σημείωσε πως «όλοι τους μιλάνε για αξιοποίηση σχολικών κτηρίων, υποδομών και λοιπών εγκαταστάσεων». Ωστόσο, οι σχολικές υποδομές στο σύνολό τους μετατρέπονται σε πεδίο εμπορικής και επιχειρηματικής δράσης. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων και συνεργασιών με τρίτους φορείς με απόφαση του Διευθυντή, του Σχολικού Συμβουλίου και του Δήμου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν και το αντίτιμο για κάθε εκδήλωση, τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης των εσόδων.

Την ίδια στιγμή το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικής χρηματοδότησης των σχολείων για το σύνολο των αναγκών. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στα απολύτως βασικά και αναγκαία και για το κάτι παραπάνω θα έχει την ευθύνη το ίδιο το σχολείο. Βαθαίνει η κατηγοριοποίηση και ο ανταγωνισμός για εξεύρεση χορηγών. Θέλουν τους γονείς να γίνουν οι χορηγοί των σχολειών των παιδιών τους ενώ ανακάλυψαν σε συνεργασία με την ΕΕ τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τα περιβόητα ΣΔΙΤ, που στην ουσία εννοούν πως το Δημόσιο βάζει τα χρήματα και ο ιδιωτικός τομέας εισπράττει τα κέρδη.

(…) «Το Αιγάλεω πρέπει να σηκώσει ανάστημα. Στο Αιγάλεω ο λαός χρειάζεται δημοτική αρχή σύμμαχό του και όχι εχθρό του. Εμείς λέμε καθαρά ότι σωτήρες δεν υπάρχουν. Η απάντηση για την διεκδίκηση όλων όσων χρειάζονται τα σχολεία μας σήμερα για να είναι σύγχρονα και ασφαλή, βρίσκεται στο δρόμο της διεκδίκησης, του αγώνα. Η απάντηση είναι στο ΜΑΖΙ.

ΜΑΖΙ με το λαό του Αιγάλεω μπορούμε να το παλέψουμε, μπορούμε να το διεκδικήσουμε, μπορούμε να λύσουμε προβλήματα κάνοντάς τους να μας τρέμουν, για να πάρουμε ορισμένες ανάσες ανακούφισης, για να μπορέσουμε να έχουμε ορισμένες κατακτήσεις.

Σε κόντρα με το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, εμείς θέτουμε συγκεκριμένους στόχους που χρειάζονται αποφασιστική διεκδίκηση και αφορούν τα παιδιά μας:

  • Πλήρης χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος για όλες τις λειτουργίες του Δήμου, για να μην πληρώνουμε διπλά και τριπλά για τις βασικές μας ανάγκες.
  • Πλήρης ενίσχυση του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, με σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, για να σταματήσει η υποστελέχωση υπηρεσιών, που οδηγεί και στην υποβάθμιση τους.
  • ΑΜΕΣΗ επίταξη του χώρου που στεγαζόταν το 9ο Δημοτικό, άμεση υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση του 17ου, 7ου και όλων των σεισμόπληκτων σχολείων και την ανέγερση του σχολείου που στεγαζόταν το 1ο Γυμνάσιο. Πραγματοποίηση της αναγκαίας μελέτης και των εργασιών για τη διαμόρφωση των σχολικών μονάδων και των προαύλιων χώρων τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα ειδικά σχολεία.
  • Ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων. Γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα μαθητών- γονιών και εκπαιδευτικών στη σύγχρονη, ασφαλή σχολική στέγη, για να σταματήσει επιτέλους το αίσχος να υπάρχουν σχολεία που τα προνήπια στοιβάζονται σε κοντέινερ ή σε αύλειους χώρους ακόμα και μαζί με Γυμνασιόπαιδα.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους (όπως ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα κλπ), δομές για την προστασία του παιδιού και τη στήριξη της οικογένειας καθώς και ανάπτυξη και στελέχωση του Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις”.
  • Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών για να εξασφαλίζουν σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα στη προσχολική αγωγή, για να σταματήσει η λοταρία των voucher και οι “κόφτες” των ελάχιστων θέσεων για τα βρέφη.
  • Επισκευή και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και κολυμβητηρίου, σε χώρους του Δήμου που παραμένουν αναξιοποίητοι και ρημάζουν. Διεκδίκηση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης για την δημιουργία όλων αυτών των υποδομών για τον πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό, αφού στο Αιγάλεω, υπάρχουν χιλιάδες αθλητές κι αθλήτριες και δεκάδες αθλητικά σωματεία, φιλοξενούνται χιλιάδες φοιτητές από πανεπιστήμια και σχολές κατάρτισης και οι υποδομές δεν επαρκούν.
  • Άμεση χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της κατασκήνωσης στη Ραφήνα, που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου και μπορεί να δώσει ανάσα στα παιδιά και στους εργαζόμενους γονείς.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων πρασίνου που υπάρχουν στο Δήμο μας. Καταρχήν η αναβάθμιση του Άλσους στο Μπαρουτάδικο, που μπορεί να γίνει, εκτός από πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής για το λαό του Αιγάλεω και να σταματήσει επιτέλους να ρημάζει εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, χωρίς φώτα, χωρίς περιποίηση των δέντρων, χωρίς βασικές υποδομές για τις οικογένειες που το επισκέπτονται.
  • Αποκατάσταση, συντήρηση και δημιουργία νέων παιδικών χαρών σε όλες τις συνοικίες της πόλης, για να σταματήσει το ξήλωμα και να φτιαχτούν σύγχρονοι χώροι για τα παιδιά μας».