Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ποιον και γιατί χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής; Έργα για τις ανάγκες μας ή για τα κέρδη των λίγων;» παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.
Στη συνέντευξη μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την Εύη Γεωργιάδου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Νότιου Τομέα και τον Γιώργο Ιωαννίδη, υποψήφιο δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Παραβρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αττικής, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Νότιου Τομέα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χριστίνα Αγγελονίδη, Δημήτρης Ακτύπης, Θανάσης Βάσιος, Φρόσω Κονδύλη, Θοδωρής Λιάππης, Γιώργος Μοσχονάς, Θανάσης Οικονόμου, Τζένη Φατούρου, Μάγδα Χαλτσοτάκη καθώς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βαγγέλης Σερίφης, Γλυφάδας, Αλέξης Στεφανίδης, Αγίου Δημητρίου, Γιώτα Δήμου, Νέας Σμύρνης, Γιάννης Κορφιάτης και Π. Φαλήρου, Νίκος Γαρδίκης.
Στην εισηγητική ομιλία ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «επιδιώκουμε να δείξουμε την πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής και η οποία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις, την αστική στρατηγική». Όπως εξήγησε, η εξειδίκευση αυτής της στρατηγικής στους δήμους και τις Περιφέρειες σημαίνει ότι τα τεράστια ποσά τα οποία βγαίνουν από τον πλούτο και τον ιδρώτα του λαού αντί να κατευθύνονται σε αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα όπως για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τις απαραίτητες δημόσιες δομές εντέλει, υπάρχει ένας «χορός εκατομμυρίων που πάει στις τσέπες των λίγων».
Υπογράμμισε ότι η περιφερειακή αρχή αναφέρει πως έχει δώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ και έθεσε το ρητορικό ερώτημα τι από τα παραπάνω έχει φτιαχτεί; Σχολίασε τον μύθο πως τα έργα της επένδυσης στο Ελληνικό θα συμπαρασύρουν έργα σε όλο τον Νότιο Τομέα για τις λαϊκές ανάγκες. Επισήμανε ότι πολλά έργα ναι μεν υπάρχουν στους προϋπολογισμούς, αλλά πάνε από χρόνο σε χρόνο και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής για 800 έργα γίνεται αυτό από το 2011. Αντίθετα άλλα έργα που αφορούν επιχειρηματικά συμφέροντα τρέχουν γρήγορα.
Στον Αθλητισμό είναι προϋπολογισμένα 190 εκατομμύρια ευρώ και θα πιστωθούν 28 εκατ. Από αυτά 10.549.736,52 ευρώ αφορούν ένα μέρος του ποσού που έχει δοθεί σε μεγάλη ΠΑΕ και 2 εκατ. στην κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου Νέας Σμύρνης. Σημείωσε ότι πράγματι στον Νότιο Τομέα έχει δοθεί η μεγαλύτερη μερίδα της χρηματοδότησης, αλλά είναι ενδεικτικό το πόσα δόθηκαν για τις λαϊκές ανάγκες και πόσα έργα τελικά πραγματοποιούνται.
Πιο συγκεκριμένα ο Γ. Πρωτούλης παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
- Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου: 7 έργα, από τα οποία 2 εκτελούνται και τα 5 έχουν μηδενικές πιστώσεις, δηλαδή θα δοθούν 0 ευρώ για το 2023
- Δήμος Αλίμου: 8 έργα, από τα οποία το 1 έχει διακοπεί (αντιπλημμυρικό οδού Κανάρη) και τα άλλα 7 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
- Δήμος Γλυφάδας: 5 έργα, από τα οποία 2 εκτελούνται και τα 3 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
- Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: 8 έργα, από τα οποία το 1 έχει ολοκληρωθεί, τα 2 εκτελούνται και τα 5 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
- Δήμος Καλλιθέας: 10 έργα από τα οποία τα 2 έχουν ολοκληρωθεί και τα άλλα 8 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
- Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου: 6 έργα, από τα οποία το 1 έχει ολοκληρωθεί και τα 5 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
- Δήμος Νέας Σμύρνης: 8 έργα, από τα οποία τα 3 έχουν ολοκληρωθεί και τα 5 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
- Δήμος Παλαιού Φαλήρου: 5 έργα, όπου όλα έχουν μηδενικές πιστώσεις.
- Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης: 10 έργα, από τα οποία το ένα έχει διακοπεί (αντιπλημμυρικό στο ρεύμα Κόρμπι) τα 2 έχουν ολοκληρωθεί και τα άλλα 7 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
- Σύνολο: 67, 2 σημαντικά αντιπλημμυρικά έχουν διακοπεί, 6 εκτελούνται, 50 έχουν μηδενικές πιστώσεις και είναι στα χαρτιά.
Επίσης για τον Νότιο Τομέα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος) υπάρχουν 3 αντιπλημμυρικά έργα (στη Γλυφάδα 2 και στη Νέα Σμύρνη 1) που έχουν μηδενικές πιστώσεις.
Στον Νότιο Τομέα ακόμη προβλέπεται ένα υποέργο της περίφημης «Αθηναϊκής Ριβιέρας», ο αστικός περίπατος, με προϋπολογισμό σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 20 θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης απεντάχτηκαν έργα 800 εκατομμυρίων που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και την αναβάθμιση του Σιδηροδρόμου στη Βόρεια Ελλάδα μετά το έγκλημα στα Τέμπη.
Ο Γ. Πρωτούλης συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή «έχουν δοθεί πάνω 250 εκατομμύρια ευρώ από την προηγούμενη και τη σημερινή περιφερειακή αρχή για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου». Θύμισε ότι αφορά μια περιοχή που ήδη είχε αναπλαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πολλά λεφτά και εγκαταστάσεις που στη συνέχεια ρήμαξαν αντί να αποδοθούν στον λαό όπως υποσχόταν.
«Για όλους τους κατοίκους του Νότιου Τομέα και τα απαραίτητα για αυτούς έργα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, δεν έχει φτιαχτεί ούτε ένα σχολείο ακόμη και ένα Ειδικό Σχολείο που έχει προϋπολογιστεί έχει μηδενικές πιστώσεις και μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο. Αντίθετα δίνεται πολύ μεγάλη χρηματοδότηση στους ομίλους για τα επιχειρηματικά τους σχέδια, για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας, τις αστικές αναπλάσεις στο κέντρο για να συμμαζέψουν την κατάσταση γύρω από τα μεγάλα ξενοδοχεία», τόνισε.
Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, πρέπει να το πάμε αλλιώς και πρέπει μαζί να μπούμε στον αγώνα για να διεκδικήσουμε αυτά που έχουμε ανάγκη και όχι να υλοποιηθούν τα τεράστια επιχειρηματικά σχέδια που αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στα λαϊκά στρώματα».
Η κυβέρνηση εμφανίζει το έργο του Ελληνικού ως μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας, ως ένα έργο για την καλυτέρευση της ζωής όλων, σημείωσε η Εύη Γεωργιάδου. Πρόσθεσε ότι κυβέρνηση και όμιλοι παρουσιάζουν το συγκεκριμένο έργο ως πρότυπο «πράσινης δόμησης». Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα έργο που γίνεται σε βάρος του λαού, σε βάρος του πρασίνου. Το σχέδιο αυτό σημαίνει κέρδη για ελάχιστους, λιγότερο πράσινο για τους πολλούς, χειροτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής, τόνισε.
Υπογράμμισε ότι αυτοί που πανηγυρίζουν για το Ελντοράντο επενδύσεων στο Ελληνικό είναι οι μέτοχοι της «Lamda» που αναμένουν το 2026 να λάβουν υψηλά μερίσματα από τα κέρδη που θα αφορούν τη χρήση του 2025, αυτοί για τους οποίους χτίζεται η πόλη μέσα στην πόλη.
Η Εύη Γεωργιάδου επισήμανε ότι η πολυδιαφημιζόμενη «πράσινη δόμηση», όχι μόνο δεν θα είναι πράσινη, όχι μόνο δεν σημαίνει φθηνή, ασφαλή και ποιοτική κατοικία για τον λαό, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ολόπλευρη αντιπλημμυρική προστασία, αντίθετα μπορεί να επιδεινώσει σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα και να ζήσουμε μεγάλες καταστροφές.
Τόνισε ότι από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και συνολικότερα τις αναπλάσεις στην Αττική, που καθορίζονται με κριτήριο την κερδοφορία και όχι τις ανάγκες μας και χρηματοδοτούνται με δικά μας λεφτά, κερδίζουν οι όμιλοι. Την ίδια στιγμή δεν υλοποιούνται έργα και υποδομές για την κάλυψη των αναγκών του λαού, όπως η προστασία από φυσικές καταστροφές, η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια, η φθηνή λαϊκή κατοικία, η εξασφάλιση δωρεάν υψηλού επιπέδου χώρων πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού κ.λπ.
Πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος του λαού που έχει τη σφραγίδα όλων των κομμάτων του συστήματος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και των περιφερειακών αρχών που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα επισήμανε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι δεν ήταν τυχαίο που ο Λάτσης ευχαρίστησε δημόσια τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «το έργο του Ελληνικού ένωσε τρεις κυβερνήσεις και τρεις αυτοδιοικήσεις» που ξεπέρασαν όλα τα «εμπόδια» για την επένδυση.
Η Εύη Γεωργιάδου τόνισε ότι μόνο οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μαζί με τους αγωνιστές που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αντιστάθηκαν και θα συνεχίζουν να αντιστέκονται για να μην προχωρήσουν οι αντιλαϊκές αναπλάσεις, ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων. Θα συνεχίσουν σταθερά, αποφασιστικά να αγωνίζονται για τις ανάγκες του λαού.
Από την πλευρά του ο Γ. Ιωαννίδης στάθηκε στα αναγκαία έργα που δεν έχουν γίνει και δεν τους δίνεται προτεραιότητα όπως το αντιπλημμυρικό στη Λ. Βουλιαγμένης, η οποία πλημμυρίζει συχνά πυκνά ή τη συντήρηση και αντικατάσταση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσφατα πυρκαγιά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο.
Σημείωσε πως τα «καλά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης ήδη τα έχουν δει οι κάτοικοι της περιοχής που «ακόμη και για ένα δυάρι το νοίκι έχει φτάσει στα 700 ευρώ».
Ανέφερε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου υπάρχουν έργα που έχουν πίστωση ακόμη και 0,1 λεπτά του ευρώ ώστε απλά να καταγράφονται.
Ο Γ. Ιωαννίδης σχολίασε ότι από την παραχώρηση του Ελληνικού για την επένδυση δόθηκαν ως ανταποδοτικά μόλις 220 στρέμματα στην πόλη που θα γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς να έχει απαντηθεί με ποιανού τα λεφτά όπως και το πώς θα λειτουργούν. Δηλαδή στη λογική της ανταποδοτικότητας αν θα χρειαστεί ο λαός της περιοχής να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Τόνισε πως αυτό που προέχει είναι «πώς θα οργανώσουμε την πάλη για μια πόλη για τις σύγχρονες ανάγκες τις δικές μας και όχι για τα κέρδη τους».