Skip to content

Εκδήλωση του ΚΚΕ για το Προσφυγικό: ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εγκληματούν κατά συρροή σε βάρος των λαών

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από το ΚΚΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Ναυάγια, καταστολή και εγκλωβισμός. Συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των ξενιτεμένων».

Οι κεντρικές παρεμβάσεις έγιναν από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτή του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιο και τη Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων και υποψήφια ευρωβουλευτή. Ακόμη παρέμβαση έκανε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Εκπρόσωποι κομμάτων έκαναν χαιρετισμούς μέσω βίντεο.

Συγκεκριμένα παρεμβάσεις έκαναν: ο Πιερ Κομορόφ από το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας (δείτε εδώ βίντεο), η Μαρίνα Γκόμες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας (δείτε εδώ βίντεο), ο Ρικάρντο Μπέτσι Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας (δείτε εδώ βίντεο), και εκπρόσωπος από το ΚΚ Τουρκίας.

Από την εκδήλωση αναδείχθηκε ο αντιδραστικός χαρακτήρας της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που συμβάλλει στην αύξηση των ροών των ξενιτεμένων, με την ενεργή συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, και στη συνέχεια τους εργαλειοποιεί. Αναδείχθηκε επίσης η θέση των κομμουνιστών για κοινή πάλη με τους πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στην κοινή αιτία των προβλημάτων τους, την εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά εκμετάλλευση, φτώχεια, ανασφάλεια, πόλεμο, θάνατο, ξενιτεμό και προσφυγιά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος.

«Το ΚΚΕ από θέση αρχής εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ είναι το μόνο που αναδεικνύει τις αιτίες του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος» τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης. Επεσήμανε ότι ο λαός «έχει πραγματικό συμφέρον να μην αποκόψει τις αιτίες από τη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού. Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, εκμετάλλευση, πείνα, φτώχεια, εξαθλίωση με μια λέξη καπιταλισμός. Αυτό είναι το σάπιο εγκληματικό και ξεπερασμένο σύστημά τους. Αυτό εξαναγκάζει μέσα στην τελευταία δεκαετία να χάσουν τη ζωή τους 63.285 άνθρωποι στις μεταναστευτικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από αυτούς οι 28.854 -στη θάλασσα των νεκρών, τη Μεσόγειο, με την περσινή να καταγράφει ρεκόρ, 8500 ανθρώπους».

Σε άλλο σημείο επεσήμανε πως: «Διακρίνονται πάντως από “συνέπεια”… γιατί εκεί στην ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο:

– Αυτοί που με ψηφίσματα και κανονισμούς, πολεμικά τελεσίγραφα προωθούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία…

– Αυτοί που στηρίζουν το κράτος δολοφόνο Ισραήλ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στις επιθέσεις του και σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής…

– Αυτοί κι οι κυβερνήσεις τους που τα δίνουν όλα στην εμπλοκή με φρεγάτες, χρήμα, βάσεις, ως και πυραύλους πάτριοτ και S300 συζητάνε,όπλα, πυρομαχικά ακόμα και με τον παράνομο λευκό φώσφορο που εξαϋλώνει ανθρώπους…

Αυτοί λοιπόν, μόνο ένα τέτοιο έκτρωμα σαν το λεγόμενο “Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο” μπορούν να προωθήσουν».

Ο Κ. Παπαδάκης τόνισε ότι «ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εγκληματούν κατά συρροή σε βάρος των λαών. Όμως η ΝΔ προκλητικά φορά φωτοστέφανο στην ΕΕ ως δήθεν “συμμαχία ελευθερίας” κι “ειρηνευτικό εγχείρημα” ή ο Κασελάκης αποκαλεί το ΝΑΤΟ “Ιερά Αμυντική Συμμαχία” που ως κι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν τόλμησε να το αποκαλέσει έτσι, αλλά έχουμε βέβαια και το άλλο φωτοστέφανο, αυτό περί “Κράτους Δικαίου” όπως εν χορώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΡ υμνολογούν. Είναι όλοι τους συνένοχοι στα πολεμικά εγκλήματα».

«Το νέο απαράδεκτο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το άσυλο που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα είναι ένα πολύ επικίνδυνο κατασκεύασμα-πολυεργαλείο για την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο που υπηρετούν» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «στην Ευρωβουλή τα άλλα κόμματα πίνουν νερό στην ΕΕ είτε σου κρύβουν το περιεχόμενο τέτοιων συμφωνιών, κανονισμών κι οδηγιών είτε κάνοντας το μαύρο άσπρο το ωραιοποιούν.

Μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είπαν στο λαό έγκαιρα την αλήθεια και για το σύμφωνο και για όλα όσα πέρασαν από το Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί δεν έχουν δεσμεύσεις από την ΕΕ ούτε αυταπάτες ότι μπορεί αυτή τάχα να βελτιωθεί, να γίνει ανθρώπινη δίκαιη κι άλλα… μελιστάλαχτα.

Η έννοια “δίκαιο” είναι ασύμβατη με την καπιταλιστική εκμετάλλευση, το κυνήγι του κέρδους, το ζύγι του κόστους οφέλους την ενιαία ευρωενωσιακή αγορά, τους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Για την ΕΕ κράτος δικαίου με βάση τον ορισμό που η ίδια δίνει είναι ότι αυτό “καθορίζει τις συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς” και “συμβάλλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης…” με στόχο την κερδοφορία των ομίλων.

Όλα αυτά είναι που οδηγούν σε εγκλήματα και ανείπωτες τραγωδίες το λαό μας, τους λαούς όλης της Ευρώπης. Σήμερα αν δεν ήταν το ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο ο λαός θα ήταν εντελώς ανημέρωτος για όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίστηκαν εκεί.

Για αυτό όλοι αυτοί που σήμερα εκφράζουν διαφωνία, έλλειψη εμπιστοσύνης ή έστω ανησυχία για την ΕΕ και το ρόλο της σε μια ζωή που για το λαό γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσοι θέλουν να μαθαίνουν τι πραγματικά αποφασίζεται εκεί κι όχι μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της Κομισιόν, των λόμπι και των ΜΚΟ έχει ανάγκη ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ για να έχει εκεί αυτιά, μάτια και πάνω από όλα φωνή για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του αγώνα του που τώρα μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Γιατί μπορεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ΕΕ οι κυβερνήσεις όλες μαζί, οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές όλοι τους μαζί να παίρνουν τις αντιλαϊκές αποφάσεις υπάρχει όμως κι ο δρόμος του αγώνα που οπότε τον διαλέγουν οι λαοί δεν τους διαψεύδει και μπορεί να τους οδηγήσει σε μια πραγματική κοινωνία με κράτους δικαίου τη μόνη δυνατή το σοσιαλισμό.

Μόνο λοιπόν στο δρόμο του αγώνα βρίσκεται η ελπίδα εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις όπως το έκτρωμα που ψηφίστηκε μεν αλλά οι λαοί αηδιάζουν ακούγοντας το, όπως στον μεγαλειώδη αγώνα των νησιωτών της χώρας μας απέναντι στα στρατόπεδα-φυλακές της ΕΕ, όπως στις απεργίες ενάντια στα αντεργατικά εκτρώματα για συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα, όπως στα ποτάμια των διαδηλωτών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, όπως στις μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια υπέρ του δίκιου της Παλαιστίνης. Στον ίδιο δρόμο με τους πολλούς βαδίζουμε κι εμείς».

«Η στάση όλων των αστικών κομμάτων έχει μια κοινή, ακλόνητη, συνισταμένη, που είναι η υποταγή τους στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων» τόνισε η Κ. Γεράκη προσθέτοντας ότι «όλοι τους συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τον ταξικό χαρακτήρα των εξελίξεων, τις τεράστιες ευθύνες τους για την εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια και την υλοποίηση της άδικης πολιτικής σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων. Γιατί η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι “φυσικό” φαινόμενο ούτε ένα “φαινόμενο συνυφασμένο με τον ανθρώπινο πολιτισμό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό είναι προϊόν της μετανάστευσης”, όπως είπε πρόσφατα ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βρίσκεται στο dna αυτού του βάρβαρου συστήματος».

Η Κ. Γεράκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Το Κόμμα μας είναι συνολικά περήφανο για την διαχρονική στάση του στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, όταν όλοι οι άλλοι φτάνουν να παίζουν σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα ακόμα και επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά παιχνίδια. Το Κόμμα μας είναι πιστό στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την οποία επιδιώκει να ανατρέψει σύμφωνα με το Πρόγραμμά του για την κοινωνία του σοσιαλισμού. Παλεύει για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, για να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου.

Ταυτόχρονα, διεκδικεί την κατάργηση του άδικου πλαισίου της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, με γρήγορες διαδικασίες απόδοσης ασύλου σε όλους τους ξεριζωμένους, οι οποίοι πρέπει να μπορούν να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Απαιτεί να σταματήσει η άγρια καταστολή στα σύνορα με φράχτες και τρομοκρατικά μέσα παρακολούθησης και φακελώματος, να κλείσουν όλα τα hot spots και οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Στηρίζει τους αγώνες των νησιωτών, που αντιστέκονται στη μετατροπή των νησιών σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ μιλά για την ανάγκη ενταξιακών προγραμμάτων με ευθύνη του κράτους για όλους τους ξεριζωμένους που θα παραμείνουν στην χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβασή τους στην εργασία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση των παιδιών, την ασφαλή διαβίωσή τους. Δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, με κρατική ευθύνη. Καταγγέλλει το άθλιο καθεστώς της «υπό ανοχή παραμονής» τους μέχρι την ενηλικίωση και την εργασία των ανήλικων παιδιών, Ελλήνων και ξένων. Γιατί το Κόμμα μας παλεύει για τον Σαϊντού και τον Σισσέ, που με τις ιστορίες τους συγκλόνισαν το πανελλήνιο, αλλά και για τον κάθε Σαϊντού και για τον κάθε Σισσέ.

Το Κόμμα μας έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την απόδοση της ιθαγένειας σε όσους μετανάστες το επιθυμούν. Καταγγέλλει το άδικο πλαίσιο του Κώδικα Ιθαγένειας, όπως έχει διαμορφωθεί σταδιακά με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Υπέρογκα παράβολα, γραπτές εξετάσεις και Τράπεζα Θεμάτων με δύσκολα και εξωπραγματικά θέματα, συνεντεύξεις κ.ά. Διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου στις τοπικές εκλογές, για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας για χρόνια.

Οι κομμουνιστές είναι πρωτοπόροι σε όλους τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και αναλαμβάνουν χωρίς κανένα δισταγμό καθήκοντα στην προσπάθεια οργάνωσης της κοινής πάλης από Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, εξουδετερώνοντας στην πράξη το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Στην προσπάθεια των σωματείων για την οργάνωση των μεταναστών εργατών, στα στέκια μεταναστών, στην έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης με τα δωρεάν μαθήματα σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα σχολεία με τους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς εκπαιδευτικούς να μπαίνουν μπροστά για τα δικαιώματα των προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων, στο κίνημα των γυναικών ενάντια στην πολλαπλή εκμετάλλευση και την βία που αντιμετωπίζουν οι ξεριζωμένες γυναίκες, απέναντι σε αναχρονιστικές αντιλήψεις για την θέση της γυναίκας και επικίνδυνες θρησκευτικές προκαταλήψεις. Οι κομμουνιστές συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων στις κρατικές υπηρεσίες για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στους αγώνες των εργαζομένων στις ΜΚΟ για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το ΚΚΕ παλεύει για την προστασία των μεταναστών και προσφύγων με ευθύνη του κράτους και την απορρόφηση των εργαζομένων των ΜΚΟ με την πολύτιμη πείρα τους στις κρατικές υπηρεσίες.

Η ψήφος στο ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές, λοιπόν, είναι ψήφος καταδίκης της βαρβαρότητας, είναι ψήφος διεκδίκησης και αγώνα για όλα τα παραπάνω. Είναι ψήφος του προλεταριακού διεθνισμού, πίστης και ελπίδας για την Ευρώπη των λαών και του σοσιαλισμού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πολέμους, μετανάστευση και προσφυγιά».

Σε παρέμβασή της η Κωνσταντίνα Κούνεβα, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην πατρίδα της, τη Βουλγαρία και στα όσα ακολούθησαν που ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να μεταναστεύσουν, ανάμεσά τους και την ίδια.

Κάλεσε τους μετανάστες να μη σκύβουν το κεφάλι στις δυσκολίες.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι τιμή της να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, γιατί δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις ζωές και στα δικαιώματα των εργαζομένων και κάλεσε σε ενίσχυσή και συμπόρευση με το Κομμουνιστικό Κόμμα.