Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, η οποία κατέθεσε αίτημα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης του συγκεκριμένου θέματος, στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής απαιτεί την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι κάτοικοι του Βαρνάβα, του Μαραθώνα, του Γραμματικού, της Νέας Μάκρης, της Νέας Πεντέλης, των Βριλησσίων, του Χαλανδρίου και των άλλων περιοχών της έζησαν ξανά τις επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα Αττικής. Μια πυρκαγιά που πήρε τεράστιες διαστάσεις, έφτασε να καίει μέσα στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας και κατέκαψε συνολικά πάνω από 100.000 στρέμματα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πυρκαγιάς ήταν τραγικά. Θρηνούμε την απώλεια δυο ανθρώπινων ζωών, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες, πάνω από 100 κατοικίες κάηκαν, επιχειρήσεις, γεωργικές εκτάσεις, θερμοκήπια, αποθήκες και αυτοκίνητα είτε έγιναν στάχτη, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πολύ σοβαρές είναι επίσης οι επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων, άμεσα και μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος πλημμυρών.
Η ‘Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής επανειλημμένα αλλά και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 26 Απρίλη είχε θέσει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι δυσοίωνη. Σημείωσε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις υπηρεσίες της περιφέρειας, την ίδια στιγμή που από την περιφερειακή αρχή προϋπολογίζονταν εκατομμύρια ευρώ για υδροφόρες. Επιπλέον στηλίτευσε την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων η οποία μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες.
Οι καταστροφές που βιώνουμε στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν αιτία που έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού αλλά και του περιβάλλοντος, που θεωρεί κόστος την πρόληψη από φυσικές καταστροφές, και για αυτό δεν υπήρξε γενναία χρηματοδότηση και στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως της πυροσβεστικής, των δασικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες άλλης μίας μεγάλης καταστροφής. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της δασικής έκτασης στην Αττική.
Ζητάμε στην τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 30 Αυγούστου να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου.