Στo δημοτικό κινηματογράφο στην Αγία Βαρβάρα πραγματοποιήθηκε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και για άλλη μια φορά το «παρών» έδωσαν μαζικοί φορείς παραθέτοντας τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους.
Μεταξύ άλλων το λόγο πήραν η Αγγελική Γκούσκου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Χαϊδαρίου η οποία ανέδειξε τα προβλήματα μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία. Με την λήξη των συμβάσεων, κάθε φορά, «βαραίνει το άγχος γονείς και μαθητές για το αν και πότε θα εξασφαλιστεί η μεταφορά», επισήμανε. Πρόσθεσε πως η εμπλοκή ιδιωτών και το γεγονός πως το βασικό κριτήριο είναι το κέρδος έχει ως αποτέλεσμα πολλές διαδρομές να βγαίνουν άγονες. Σημείωσε την ανάγκη δημόσιου φορέα μεταφορών μαθητών με σύγχρονα μέσα και προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.
Ο Δημήτρη Κυπραίος, από το Σωματείο Συνταξιούχων Περιστερίου αναφέρθηκε στα νοσοκομεία, αλλά και τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στην περιοχή και ταυτόχρονα στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για την αναβάθμιση τους ενάντια στην υποστελέχωση, ενώ αναφέρθηκε στις ευρύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι από την πολιτική εμπορευματοποίηση της υγείας. Η Ταξιαρχούλα Σούρσου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αιγάλεω αναφέρθηκε στις ελλιπείς υποδομές της προσχολικής αγωγής με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μένουν απ’ έξω, να γίνονται κληρώσεις κ.ά. Τόνισε πως ακόμα και οι οικογένειες που καταφέρνουν να βρουν θέση έρχονται αντιμέτωπες με την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα λίγα κρεβάτια και τα παλιά κτήρια.
Ακόμη μια σειρά παρεμβάσεις ανέδειξαν ζητήματα όπως την λειτουργία της χωματερής στη Φυλή, τη σχολική στέγη, τα προβλήματα των ΑμεΑ, το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης από τα ναρκωτικά με βάση το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κ.ά.
Πολιτικό ζήτημα η διαχείριση των απορριμμάτων
Παρεμβάσεις έκαναν και οι εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμαρχοι Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Σίμος και Μιχάλης Σελέκος αντίστοιχα.
Ο Β. Σίμος, επιβεβαίωσε τα προβλήματα που ανέδειξαν και οι φορείς και συμπλήρωσε άλλα που αφορούν όλο τον Δυτικό Τομέα όπως της αντιπλημμυρικής προστασίας, της συγκοινωνιακής κάλυψης. Σημείωσε την ανάγκη για την κατασκευή σχολικών και αθλητικών, πολιτιστικών υποδομών.
Ιδιαίτερα στάθηκε στη λειτουργία της χωματερής και της διαχείρισης απορριμμάτων τονίζοντας πως είναι πολιτικό ζήτημα. Επισήμανε πως η διαχείριση δεν μπορεί να γίνεται με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν εδώ και δεκαετίες με τραγικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία της χωματερής», υπογράμμισε. Τέλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για μια μεγάλη αθλητική εγκατάσταση στην Πετρούπολη.
Η χρηματοδότηση των δήμων δεν φτάνει ούτε για την μισθοδοσία
Ο Μ. Σελέκος τόνισε πως τα αιτήματα των φορέων αφορούν πραγματικά προβλήματα που πρέπει «να βρούνε τρόπο επίλυσης και να ιεραρχηθούν» ζητούμενο από το οποίο τελικά θα κριθεί και η περιφέρεια.
Αναφέρθηκε στην αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση και σε ανολοκλήρωτα έργα όπως αυτών επί της λεωφόρου Καβάλας.
Για σχέδια που υπάρχουν για τον Σκαραμαγκά τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει μονάδα LNG, δηλαδή μια ακόμη βόμβα για την Δυτική Αθήνα». Τέλος αναφέρθηκε στην πετσοκομμένη χρηματοδότηση των δήμων λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή δεν φτάσει ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους.
«Διεκδικούμε ό, τι ανήκει στο λαό για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του» σημείωσε και προανήγγειλε κινητοποιήσεις.
Πρωταγωνιστούμε στον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα
O Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής κατά την παρέμβαση του σχολίασε την τοποθέτηση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ο οποίος στη συζήτηση για το αν πρέπει να πάρουν το λόγω οι επικεφαλής των παρατάξεων, μετά τις τοποθετήσεις φορέων, αφοριστικά ανέφερε «την ξέρουν τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης», ονοματίζοντας παράλληλα κάποιους από τους φορείς.
Έτσι ο Γ. Πρωτούλης ανέφερε «νομίζω ότι έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια να κάνουμε στην είσοδο έλεγχο πολιτικών φρονημάτων… Είναι φορείς, εκφράζονται από εκατοντάδες και από χιλιάδες ψηφίσαντες και έρχονται και τους εκπροσωπούν, έχουν κάθε δικαίωμα να παίρνουν το λόγο και ελεύθερα να εκφράζονται και να καυτηριαζόσουν πολιτικές» και πρόσθεσε πως πάνω σε αυτά πρέπει να τοποθετούνται η περιφερειακή αρχή αλλά και όλες οι παρατάξεις.
«Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και έχουμε πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για πολύ μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν εδώ την περιοχή», ανέφερε συνεχίζοντας ο Γ. Πρωτούλης.
Ειδικότερα για την χωματερή στη Φυλή ανέφερε ότι «θα είμαστε απέναντι σε κάθε σχεδιασμό της περιφέρειας αν είναι σχεδιασμός που προβλέπει 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νέα χωματερής, προβλέπει εργοστάσιο καύσης, τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων … και επιπλέον να δεσμευτούν όπως προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός και τα λατομεία της περιοχής για να γίνουν ΧΥΤΥ». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το λατομείο Μουσαμά απέχει από την πλατεία της Πετρούπολης μόλις 450 μέτρα.
Σχολίασε την έλλειψη ελεύθερων χώρων την ώρα που διαχρονικά κράτος – περιφερειακές αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα έναντι σε κάθε λογής καταπατητές και ενώ υπάρχουν αποφάσεις για εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές.
Παρέθεσε χώρους πρώην στρατοπέδων που μπορούν να αποδοθούν στο λαό όπως και το block 15 στο Χαϊδάρι που «εκεί μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές στην εθνικής αντίσταση και είναι πάνδημο το αίτημα όλων των κατοίκων, αυτός ο χώρος να χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο ενάντια στο φασισμό και να αποδοθεί». Στο ίδιο μήκος κύματος 220 στρέμματα του παλιού ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους, χώρος που από το 2010 τεμαχίστηκε, εκποιήθηκε, ιδιωτικοποιήθηκε και εν τέλει μετατράπηκε σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.
Για το μεγάλο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας υπογράμμισε την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού καθώς ακόμη και τα ελάχιστα έργα που γίνονται αποκομμένα δημιουργούν προβλήματα. Στάθηκε σε τουλάχιστον δυο μελέτες που έχουν γίνει (2010 και 2018) και οι οποίες αγνοούνται.
Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά που ακολούθησε ήταν στραμμένη ουσιαστικά στα ζητήματα που ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ετσι χαρακτήρισε φράσεις όπως «θα το αποτρέψουμε» και «θα διεκδικήσουμε» ως «λογικές τους χθες». Ενιωσε την ανάγκη επίσης να πει πως η διοίκηση του δεν διοργανώνει φιέστες ξεχνώντας πως δεν συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη ούτε ένα θέμα για τον Δυτικό Τομέα. Θυμήθηκε φυσικά να επισημάνει αρμοδιότητες που ξεπερνούν την περιφέρεια ενώ τέλος στάθηκε στις συγκεκριμένες μελέτες που πρέπει να υπάρχουν για χρηματοδότηση χωρίς επίσης να απάντα για μια σειρά μελέτες που έμειναν τελικά στα αζήτητα.