Skip to content

Γ.Πρωτούλης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική περίοδο

Στη συζήτηση για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας στην Αττική, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο επικεφαλής της και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

Θύμισε σε όλους ότι το ΚΚΕ κάθε καλοκαίρι με όλες του τις δυνάμεις ρίχνεται στην μάχη της κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών, στο πλευρό των κατοίκων και των πυροσβεστών. Ως εκ τούτου το ΚΚΕ γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση που υπάρχει και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Γι’ αυτό και ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής διεκδικεί τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά 1η Μάη η κατάσταση είναι δυσοίωνη, αφού έως τις 14 Απρίλη κάηκαν 9.330 στρέμματα δασικών εκτάσεων, κάτι που συνιστά αρνητικό ρεκόρ 20ετίας.

Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε ότι έχει αποδειχθεί πώς ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, τα δάση και τη λαϊκή περιουσία, ενώ ο περίφημος ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας RescEU είναι τουλάχιστον αναποτελεσματικός, αφού προωθεί ως κριτήριο την πολιτική κόστους – οφέλους.

Ειδικότερα, σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός μόνο για υδροφόρες ήταν 11,5 εκατ, ευρώ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «αμαρτωλή ιστορία», αφού αυτές παραμένουν παρκαρισμένες στα Άνω Λιόσια…

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί δικαιολογίες για να κρύψει τις ευθύνες της, όπως η επίκληση στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Εξήγησε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τις κλιματολογικές αλλαγές, αλλά αυτές δεν είναι άλλοθι για να δικαιολογούν την καταστροφή, αλλά αποτελούν αφορμή για πρόληψη.

Ακόμα εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέτρα της κυβέρνησης, αφού στην πραγματικότητα δεν εξήγγειλε τίποτα ουσιαστικό, παρά μόνο παραγγελία αεροσκαφών που θα παραδοθούν το 2027.

Την ίδια ώρα, το 85% των οχημάτων της πυροσβεστικής είναι 10ετίας και βάλε και δεν περνάνε ούτε ΚΤΕΟ, ενώ τα καταγεγραμμένα κενά σε προσωπικό στην πυροσβεστική είναι 4.000. Τραγικό είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχει μόλις ένας δασοφύλακας στην Πάρνηθα.

Στη συνέχεια ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στην ΚΥΑ για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων η οποία μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες.

Συγκεκριμένα απαιτεί από τους κατοίκους τέτοιων περιοχών τεχνική μελέτη, δήλωση μέτρων και πρόσληψη μηχανικού για αυτές τις δραστηριότητες. Μάλιστα σε όποιον δεν συμμορφώνεται επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι κατοίκων που ζητούν να καταργηθούν τα χαράτσια που τους επιβάλλονται, είπε ο Γ. Πρωτούλης.

Τραγελαφικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι στο τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας που θα πρέπει να κάνει όλους τους ελέγχους στα σπίτια έχει 5 υπαλλήλους.

Κλείνοντας, ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε όλους τους αρμόδιους να μεριμνήσουν ώστε να μην ξαναδούμε εικόνες ντροπής με πυροσβέστες μετά τη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο να κοιμούνται στο πάτωμα του καραβιού ή να κάνουν εκκλήσεις στα κανάλια για εμφιαλωμένα νερά.