Skip to content

Η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής και Ασπροπύργου για το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου το απόγευμα της Τετάρτης στην εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και Ασπροπύργου με θέμα: «Το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτική Αττική συνεχίζεται. Τώρα ”Λαϊκή Συσπείρωση” και παρέμβαση για την προστασία της υγείας και της ζωής, σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων για τις ανάγκες του λαού».

Στην εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Παρεμβάσεις έκαναν οι Αλέξης Τσοκάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ασπροπύργου, Χάρης Κωστόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής, και Φραγκίσκος Κουτελιέρης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικής Αττικής, Γεωργία Γεωργιάδου, Γιάννης Παπαδάς και Γιώργος Τάτσης.

Στη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής για το σχέδιο ΠΕΣΔΑ Αττικής της Διοίκησης Πατούλη, αναφέρθηκε ο Γ. Πρωτούλης. Σημείωσε ότι πρόκειται για σχέδιο αντιλαϊκό και επικίνδυνο για την υγεία του λαού και το περιβάλλον, το οποίο δεν διαφέρει επί της ουσίας από το ομογάλακτο ΠΕΣΔΑ του 2016 της Διοίκησης Δούρου.

Οπως εξήγησε είναι κομμένο και ραμμένο πάνω στις στρατηγικές και κατευθύνσεις της ΕΕ με κυρίαρχο κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου.

Είπε συγκεκριμένα: «Αναγνωρίζει την ασυλία του βιομηχανικού, και όχι μόνο, κεφαλαίου να ρυπαίνει δίνοντάς του νέα παράταση, μέχρι το 2030, “για να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων του“, επικίνδυνων και μη. Συνεχίζει την πολιτική της προώθησης των πανάκριβων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ), ταφόπετρα της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, μετονομάζοντας τες, επί το ελκυστικότερο, σε μονάδες ανακύκλωσης ανάκτησης (ΜΑΑ).

Διευρύνει το δρόμο προς την καύση των αποβλήτων. Δρόμο, που τον άνοιξε το ΠΕΣΔΑ -2016 για αξιοποίηση του καύσιμου σκουπιδιού και εκτός των τσιμεντοβιομηχανιών υιοθετώντας τη “διερεύνηση δυνατοτήτων σε υποδομές συνεπεξεργασίας/συναποτέφρωσης”, κλείνοντας το μάτι προς τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υιοθετεί και ενεργοποιεί το χαράτσι ταφής, και το κεφαλικό σύστημα αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών «πληρώνω όσο πετάω» του ΠΕΣΔΑ-2016.

Διαιωνίζει και αυτό την καρκινογόνα, και όχι μόνο, εστία της χωματερής Φυλής αναγνωρισμένη (έστω και υποκριτικά όπως αποδείχθηκε από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) από το 2014 ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τουλάχιστον τις επόμενες τρεις γενιές». Ολοκληρώνει το περιβαλλοντικό έγκλημα των δύο προηγούμενων Διοικήσεων (Σγουρού, Δούρου), που λέγεται “Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού“.»

Υπογράμμισε πως η πιο πάνω σύμπλευση της πρώην και νυν Περιφερειακής Αρχής σε επίπεδο Περιφερειακού Σχεδιασμού και συναφών πολιτικών επιλογών εκφράζεται και σε επίπεδο υλοποίησής τους με εμβληματικά παραδείγματα.

Ενδεικτικά ανέφερε την πλήρη, σχεδόν, ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων της ΟΕΔΑ Φυλής. Την προσήλωσή τους στην κατάπτυστη, εκβιαστική πολιτική των χρηματικών αντισταθμιστικών τελών, προς το δήμο Φυλής.Τις συναποφάσεις τους για την επ’ αόριστον λειτουργία (δηλαδή τη διαιώνιση) της χωματερής Φυλής και για την ολοκλήρωση του «ΧΥΤΥ» Γραμματικού.

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζουν την ευρεία απαίτηση για το κλείσιμο της Χωματερής