Skip to content

Ν.Χρονοπούλου στο περιφερειακό συμβούλιο: Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ και βρουν λύσεις για να μην υποφέρουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας από τη δυσοσμία

 

Το πρόβλημα της δυσοσμίας από την ΟΕΔΑ της Φυλής που επηρεάζει τους κατοίκους των δήμων Φυλής, Ασπροπύργου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου, έθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Χρονοπούλου.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως η κατάσταση με τη χωματερή στη Φυλή γίνεται καθημερινά όλο και χειρότερη και είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο το διαχρονικό αίτημα για οριστικό κλείσιμό της. Πέρα από την προφανή επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής τους και στην καθημερινότητα τους, από τη δυσοσμία, οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ανησυχούν πολύ για τις επιπτώσεις που υπάρχουν για την υγεία τους, βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, παραμένει στα συρτάρια της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ η «Επιδημιολογική έρευνα και εκτίμηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της». «Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4 Μαρτίου 2024 είχαμε θέσει το θέμα να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί παρά το ότι ο περιφερειάρχης στην τοποθέτηση του για το θέμα είχε πει ότι σύντομα θα γνωστοποιηθεί», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των καρκίνων στην περιοχή γύρω από τη Φυλή σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που έχει δημοσιευτεί.

Με βάση τα παραπάνω η περιφερειακή σύμβουλος ρώτησε τον περιφερειάρχη σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση της περιφέρειας και ο ΕΔΣΝΑ για το γεγονός ότι οι κάτοικοι δήμων του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας υποφέρουν τις προηγούμενες μέρες από έντονη δυσοσμία, τι ενέργειες έχουν γίνει για την ταυτοποίηση και την σύσταση των οσμών, αν επισκέφθηκαν προσφάτως την ΟΕΔΑ Φυλής οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και εάν ναι, τι διαπίστωσαν κατά την επίσκεψή τους.

Επίσης, πότε συγκεκριμένα θα δοθεί στη δημοσιότητα η «Επιδημιολογική έρευνα και εκτίμηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της» για να έχει ο λαός της περιοχής σαφή γνώση των αποτελεσμάτων της.

«Απαντώντας» ο Ν. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, είπε το… γνωστό, ότι ο ΕΣΔΝΑ είναι ο φορέας διαχείρισης, ότι οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν κριθεί κατάλληλες. Ανέφερε ότι γίνονται μετρήσεις με βάση την κείμενη νομοθεσία. Την ώρα που η ευρύτερη περιοχή ….μοσχοβολά, είπε πως γίνονται μετρήσεις για τις οσμές που δεν έχουν υπερβεί τα όρια σε κανένα σημείο της περιμέτρου της ΟΕΔΑ. Η σύσταση των οσμών θα ήταν απαραίτητη αν υπερβαίνονταν τα όρια. Για το εργοστάσιο κομποστοποίησης είπε πως έγιναν πρόσφατες μετρήσεις για τις οσμές που και σε αυτές δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις.

Σχολιάζοντας η Ν. Χρονοπούλου δήλωσε ότι από την ανάλυση που έγινε από τον περιφερειάρχη με τις μονάδες μέτρησης της ΕΕ τις οποίες ανέφερε, «το συμπέρασμα που βγάζει κάποιος είναι ότι δεν μυρίζει τελικά, αυτό να πούμε στους κατοίκους και στους δημάρχους, γιατί δεν απαντιέται το ερώτημα (…) αφού υπάρχει αυτό το πρόβλημα, οι μετρήσεις δείχνουν αυτό που μας περιγράψατε, πήγαν εκεί επιθεωρητές περιβάλλοντος; Γιατί η δυσοσμία υπάρχει. Δεν απαντήσατε στο ερώτημα που έχουμε θέσει για την επιδημιολογική έρευνα και εκτίμηση περιβαλλοντικών παραμέτρων που είχατε δεσμευτεί από τις 4 Μάρτη. Υπάρχει ένα συνεχόμενο κρυφτούλι σε σχέση με αυτό».