Skip to content

Εύη Γεωργιάδου στο περιφερειακό συμβούλιο: Μέτρα προστασίας κατοίκων και εργαζομένων από βιομηχανικά ατυχήματα

Το περιστατικό ήταν άλλο ένα ατύχημα – εργοδοτικό έγκλημα, όπως η φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στον Ασπρόπυργο τον Σεπτέμβρη του 2021, ή το εργοστάσιο ανακύκλωσης που έκαιγε για μήνες επίσης στον Ασπρόπυργο, η καταστροφή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης με μεγάλη έκρηξη, η πυρκαγιά σε αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στη Μεταμόρφωση τον Αύγουστο το 2021.

Το πρόβλημα αυτό, όπως και γενικότερα τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία από βιομηχανικά ατυχήματα, έφερε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής Αρχής, η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Εύη Γεωργιάδου. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τέτοιου είδους ατυχήματα μπορεί να έχουν άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που δεν περιορίζονται σε αμέσους τραυματισμούς ή και θανάτους (π.χ. από πυρκαγιές και εκρήξεις), αλλά σχετίζονται με κινδύνους από την έκθεση των εργαζομένων και των κατοίκων σε τοξικές, καρκινογόνες ουσίες, ενώ οδηγούν σε καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το ατύχημα αυτό ανάδειξε, επίσης, όπως επισήμανε, για άλλη μια φορά την απουσία επαρκών αποστάσεων ασφάλειας μεταξύ βιομηχανικών εγκαταστάσεων και κατοικημένων περιοχών, την απουσία μαζικών οδών διαφυγής και ελεύθερων χώρων καταφυγής, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιου είδους ατυχημάτων και σχεδίου εκκένωσης και προστασίας του πληθυσμού. Ανέδειξε την απουσία ουσιαστικού ελέγχου των εγκαταστάσεων, την απουσία ολοκληρωμένων μετρήσεων βλαπτικών χημικών παραγόντων και την απουσία ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας. Η ομιλήτρια έκανε αναφορά και στην μεταφορά επικίνδυνων φορτίων.

Αναφέρθηκε στην μετάθεση των ευθυνών που γίνεται ανάμεσα στο κράτος και στην περιφέρεια, τον κυκεώνα της νομοθεσίας που υπάρχει μεταξύ φορέων που καταλήγει να μην υπάρχει οργανωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κάτοικοι και εργαζόμενοι.

Η ομιλήτρια ρώτησε αν υπάρχει τεκμηρίωση για τους ρύπους που εκλύθηκαν, αν εκτέθηκαν οι κάτοικοι, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η προστασία να αρχίζει και να τελειώνει σε ένα μήνυμα του «112», πέραν του ότι αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ατομική ευθύνη. Επίσης, ρώτησε αν το εργοστάσιο είχε εγκεκριμένη ΜΠΕ, τι χρήματα δόθηκαν από την περιφέρεια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Συνολικότερα, ρώτησε τι έλεγχοι θα γίνονται για την εξασφάλιση της πυρασφάλειας και από ατυχήματα, έλεγχοι πρόληψης από τη βιομηχανική ρύπανση, τι μετρήσεις καρκινογόνων και επικίνδυνων ουσιών γίνονται και θα γίνουν τη στιγμή που η περιφέρεια δεν έχει ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας, στο ζήτημα της έκτακτης ανάγκης, στις οδούς διαφυγής και τους χώρους καταφυγής, τι θα γίνει με την ενίσχυση του προσωπικού πολιτικής προστασίας με μόνιμο προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό, τι μέτρα θα ληφθούν για την ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς υπερασπίστηκε, μεταξύ άλλων, την κυβερνητική πολιτική του «τρεχάτε να σωθείτε» μέσω του «112». Για τον περιφερειάρχη το «112» σώζει ζωές…

Ισχυρίστηκε πως δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης στον πολίτη. «Το αν ο πολίτης θα ακολουθήσει αυτό το οποίο υποδεικνύει η Πολιτεία, είναι ένα ζήτημα. Το ίδιο και στην πανδημία η Πολιτεία υπέδειξε τα εμβόλια. Αν κάποιοι επέλεξαν να μην τα κάνουν είναι θέμα ατομικής ευθύνης Η Πολιτεία κάνει το καθήκον της όμως», είπε. Με αυτά ο περιφερειάρχης Αττικής «καθάρισε» ξεχνώντας πως στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2023 χιλιάδες κάτοικοι πυρόπληκτων περιοχών παρέμειναν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους για να τις σώσουν όταν η κυβέρνηση κάνοντας το…καθήκον της διατηρούσε και διατηρεί τα 3.600 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, ενώ αφήνει «γυμνά» τα δασαρχεία. Κάνει το …καθήκον της όταν μέσα στην πανδημία άφηνε «γυμνά» τα νοσοκομεία από προσωπικό, ΜΕΘ και ό,τι άλλο χρειάζονταν για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο είπε πως αναμένει τα σχετικά πορίσματα, ότι έγιναν μετρήσεις από εταιρία που προκύπτει πως όλοι οι δείκτες ήταν εντός ορίων. Αναφέρθηκε στην αποστολή του «112» στους κατοίκους της περιοχής και στη σχετική νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία του εργοστάσιου, στην πυρασφάλειά του και πέραν τούτου ουδέν, αφού το εργοστάσιο δεν υπάγεται στην σχετική κατηγορία που πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης.