Skip to content

Είναι η ώρα να σταματήσει «το πάμε και όπου βγει» και «να πάμε αλλιώς». Άρθρο του Γιάννη Πρωτούλη στο ieidiseis

Δεκάδες νεκροί, θύματα των πυρκαγιών. Κόποι μιας ζωής που γίνονται στάχτη, χιλιάδες στρέμματα δάσους που χάνονται για ακόμα μια φορά. Και όλα αυτά με το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις καταστροφές να μειώνεται χωρίς να προλαβαίνουμε να μαζέψουμε τη σκέψη μας από την προηγούμενη. Αρμόδιοι υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι μιλάνε για «πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες», που «ξεπερνούν τον κρατικό μηχανισμό». Τα ίδια έλεγαν και πέρυσι, και πρόπερσι και πριν από 10-15 χρόνια, για να δικαιολογήσουν τις μεγάλες απώλειες και καταστροφές.

Η πρόκληση φέτος από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ξεπέρασε την πραγματικότητα. Πότε με αναζήτηση συγκρίσεων με τη Χαβάη, πότε με τα «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα εκτός από τους μετανάστες» στην κρατική τηλεόραση, πότε με τον επίσημα τροφοδοτούμενο ρατσισμό που ανακαλύπτει εχθρούς σε κυνηγημένους ανθρώπους.

Τα στοιχεία όμως είναι αποκαλυπτικά! 350.000 στρέμματα δάσους στην Πάρνηθα χωρίς ούτε έναν δασεργάτη, με μόνο εφτά δασοφύλακες! Το 85% των οχημάτων της πυροσβεστικής να ξεπερνούν την δεκαετία, των αεροπλάνων τα 35 χρόνια πτήσης, με τους προϋπολογισμούς για την πυροσβεστική να μειώνονται και τα κενά να ξεπερνούν τις 4000! Αυτός είναι ο λόγος που δεν σβήνονται οι φωτιές!

Τα «αναπτυξιακά σχέδια» τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τον προσανατολισμό τους για τη στήριξη των επενδύσεων σε στρατηγικής σημασίας τομείς.

Στις 20 Αυγούστου, στο site σας, υπήρχε ένα ρεπορτάζ για ένα τέτοιο σχέδιο αστικής ανάπλασης για την Χασιά που θα την μετέτρεπε σε «Αράχοβα της Αττικής» όπως με συνήθεις πομφόλυγες λένε προεκλογικά οι δήμαρχοι. Ανάμεσα στα τεράστια ποσά που θα μοιραστούν σε εργολάβους για βιοκλιματικές πλατείες και πεζοδρομήσεις δε βρίσκει κανείς ούτε έναν πυροσβεστικό κρουνό, μία αντιπυρική ζώνη, συστήματα πυρανίχνευσης, υδατοδεξαμένες, εκπαίδευση, προσλήψεις προσωπικού και άλλα αναγκαία για την πρόληψη και τις υποδομές.

Τραγική ειρωνεία! Τις επόμενες ώρες η Χασιά καίγονταν κυριολεκτικά αβοήθητη από τον κρατικό μηχανισμό, που το μόνο που έκανε ήταν να εκκενώνει τις περιοχές με το 112, την ώρα που οι κάτοικοι με τα χέρια τους και κουβάδες προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια και τα ζώα τους.

Η ανικανότητα είναι επιλεκτική. Τα χρονοδιαγράμματα της αντιλαϊκής επίθεσης τηρούνται με ευλάβεια. Το κράτος έχει συνέχεια στα ματωμένα πλεονάσματα, στα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κρατική στήριξη των κερδών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η «απάντηση» στην οργή που ξεχειλίζει για τη γύμνια σε δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία είναι να συνηθίσει ο λαός την ιδέα ότι οι φωτιές θα σβήνουν στη θάλασσα ή όταν πέφτουν τα μποφόρ!

Μπροστά στην πύρινη λαίλαπα που έχει κάψει περισσότερα από 1εκατ. στρέμματα, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση των δασών, τάχα για την προστασία τους, στην πραγματικότητα όμως για τη μεγαλύτερη κερδοφορία από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεκόψει κάθε συζήτηση για τις ευθύνες της στο έγκλημα που συνεχίζεται, και στη βολική «αντιπολίτευση» των κομμάτων και των υποψηφίων τους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που βλέπουν μόνο «ανικανότητες», «κενά» και «ανεπάρκειες» στη διαχείριση των πυρκαγιών, τον λόγο έχει τώρα ο λαός.

Όπως δίνει τη μάχη για να σώσει το βιός και τη ζωή του από τις φυσικές καταστροφές, έτσι και τώρα οργανωμένα πρέπει να εκφράσει την αγανάκτησή του γι’ αυτό το κράτος που τον αφήνει εκτεθειμένο και απροστάτευτο σε κάθε κίνδυνο.

Είναι η ώρα να σταματήσει «το πάμε και όπου βγει» και «να πάμε αλλιώς»!