«”Λαϊκή Συσπείρωση” για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων»: Αφιερωμένη στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ήταν η συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην κατάμεστη από κόσμο Λαϊκή Σκηνή του Φεστιβάλ.
Δυο βδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες των τοπικών εκλογών, και ενώ οι θέσεις και η δραστηριότητα των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, παραμένουν αποκλεισμένες από τα αστικά ΜΜΕ, με κυβερνητικά και άλλα επιτελεία να έχουν επιλέξει να πάμε στις εκλογές στα …βουβά, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μαζική προσέλευση και μεγάλο ενδιαφέρον.
Η ΚΝΕ επέλεξε να ξεδιπλωθεί η συζήτηση με τη μορφή της συνέντευξης, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κάτιας Αντωνιάδη, που έθεσε ερωτήσεις γύρω από μια σειρά ζητήματα στον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, και στον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Γωγώ Θεοδωροπουλου εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Κάτια Αντωνιάδη για την αποδοχή της πρόσκλησης.
Με μια πλειάδα θεμάτων να απασχολεί τη συζήτηση, ένα από τα τα πρώτα που τέθηκαν ήταν το για ποιο λόγο κάποιος να ασχοληθεί με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, κατά πόσο είναι «χαλαρή» η ψήφος, πόσο σχετίζεται με τις οδυνηρές καταστάσεις που ζει ο λαός.
Να δώσουμε απάντηση στην πολιτική που μας τσακίζει
Οπως είπε ο Γ. Πρωτούλης, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι πολιτικές εκλογές, αφού οι δήμοι και οι Περιφέρειες εφαρμόζουν τις κεντρικές κατευθύνσεις, εξειδικεύοντάς τες σε τοπικό επίπεδο. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των τεράστιων καταστροφών, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν συγκεκριμένες αιτίες και δεν είναι τα …πυρονέφη που έλεγε ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχει μια πολιτική η οποία αφήνει πίσω της τεράστιες καταστροφές και θύματα, για να επιτυγχάνονται τα περιβόητα πλεονάσματα, οι δημοσιονομικοί στόχοι», σημείωσε και εξήγησε ότι για να πιάνονται αυτά τα πλεονάσματα γίνονται περικοπές, κόβουν από παντού. Γι’ αυτό π.χ. στο Πάρκο Τρίτση δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι ψεκασμοί για τα κουνούπια, γι’ αυτό τα ρέματα είναι ακαθάριστα και τα δάση δεν έχουν ούτε έναν δασεργάτη, στα σχολεία πέφτουν ταβάνια, οι δημόσιες μονάδες Υγείας είτε δεν υπάρχουν είτε είναι υποστελεχωμενενες. «Για τους ίδιους λόγους κόβονται δικαιώματα, μισθοί, συντάξεις», σημείωσε.
Θύμισε άλλωστε ότι δήμοι και Περιφέρειες πρωτοστάτησαν στο ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, εκεί εφαρμόστηκαν καταρχάς οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, με δικές τους αποφάσεις ξεχειλώθηκε το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων κ.λπ. Γι’ αυτό, «πρέπει να πάρουν μια απάντηση, να καταψηφιστούν και να ψηφιστεί “Λαϊκή Συσπείρωση”», ανέφερε ο Γ. Πρωτούλης.
«Οι συνδυασμοί του ΚΚΕ επιδιώκουν μια συνειδητή πολιτική ψήφο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ν. Σοφιανός. «Τους τελευταίους μήνες είδαν τόσο πολλά τα μάτια μας», υπενθύμισε, απαριθμώντας τις καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αποτυπώθηκαν σε μια σειρά περιπτώσεις, με χαρακτηριστικές τις πρόσφατες πλημμύρες και τις πυρκαγιές.
Οπως εξήγησε, δήμοι και Περιφέρειες είναι μέρος αυτού του εχθρικού για τις ανάγκες και τη ζωή του λαού κράτους. «Οταν ο πρωθυπουργός ζητάει να βάψουμε τον χάρτη μπλε, ζητάει να του πούμε μπράβο», σχολίασε. Ενώ το κάλεσμα σε στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι κάλεσμα σε ανάδειξη μιας μάχιμης, συνεπούς και αξιόπιστης αντιπολίτευσης, είτε από τη θέση της διοίκησης είτε απ’ αυτή της αντιπολίτευσης.
«Κορυφή του παγόβουνου» της εμπορευματοποίησης οι τεράστιες καταστροφές
Με τη συζήτηση να περνάει στα αναγκαία έργα υποδομής για τον λαό, ο Γ. Πρωτούλης ανέδειξε ότι στον αντίποδα αυτής της ανάγκης, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και μεγάλοι δήμοι μετατράπηκαν σε μηχανισμούς διοχέτευσης εκατομμυρίων σε επιχειρηματικούς ομίλους, «κάτι που φαίνεται στην εξέλιξη της Περιφέρειας Αττικής από το 2010, οπότε και ιδρύθηκε».
Ανέδειξε ότι οι τεράστιες καταστροφές είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», αφού χρόνια τώρα, από τη μία περιφερειακή αρχή στην άλλη, όλες μαζί «υπηρέτησαν την πολιτική που έκοβε από προσλήψεις, από αναγκαία έργα, και τα έδινε στους ομίλους». Μιλώντας π.χ. για πρόσφατες μεγάλες κακοκαιρίες, ο Γ. Πρωτούλης ανέφερε ότι για τη «Μήδεια» δόθηκαν 5,5 εκατομμύρια σε εργολάβους, για τον «Μπάλο» 6,6 εκατομμύρια, για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια για 4 μέρες 1.350.000 ευρώ. «Αυτό δείχνει ότι οι μεγαλοεργολάβοι γλεντάνε με τον πλούτο των εργαζομένων, τρίβουν τα χέρια τους με τα φαινόμενα που όλους εμάς μας ανησυχούν», σχολίασε.
Ειδικά δε για τα αντιπλημμυρικά έργα θύμισε ότι από το 2010 έχουν μεσολαβήσει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με περιφερειάρχη ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με περιφερειάρχη ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση ΝΔ με περιφερειάρχη ΝΔ, και κάθε χρόνο μεταφέρονται από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό 800 αντιπλημμυρικά έργα, μόνο και μόνο για να συντηρούν και να γράφουν ότι «τρέχουν» έργα…
Την ίδια στιγμή, όμως, «χρήματα “τρέχουν” π.χ. για το Ελληνικό ή για την περιοχή του Φαληρικού Ορμου, όπου δαπανήθηκε από την κα Δούρου το μισό τότε αποθεματικό της Περιφέρειας, 150 εκατομμύρια, και σε 4 χρόνια ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες… Αρα, δεν είναι πολιτική επιλογή;».
Ο Γ. Πρωτούλης έφερε επίσης ως παράδειγμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου ιδιαίτερα ο λαός της Δυτικής Αττικής ζει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις, με τους αυξημένους καρκίνους από τη λειτουργία της χωματερής της Φυλής. Στον αντίποδα της ανάγκης του λαού για ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές προτάσσουν τη διαχείριση μέσω της ανάθεσης σε μεγάλες εταιρείες που «σκοτώνονται» ποια θα πάρει τη δουλειά, π.χ. μόνο για την ανακύκλωση, για κάδους και συγκομιδή έχουν δώσει 250 εκατομμύρια! Στο έλεος των εργολάβων είναι και η διαχείριση των ρεμάτων, αφού η Περιφέρεια δεν διαθέτει καμία υπηρεσία, κανένα μηχάνημα, κανέναν υπάλληλο. Με βάση αυτά και άλλα παραδείγματα, είπε συμπερασματικά ότι «σε ζητήματα μεγάλα, που αφορούν τη ζωή μας, δεν χωράει το κριτήριο του κέρδους. Αυτό απαντήθηκε από τη ζωή – στις φωτιές, στις πλημμύρες, στα τρένα…».
«Το ίδιο γίνεται σε όλες τις πλευρές της ζωής, άρα το ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι εδώ χρειάζεται συνολική ανατροπή, να φτιάξουμε το δικό μας κράτος, αυτό το εχθρικό να φύγει από τη μέση. Θα μου πείτε, στις 8 Οκτώβρη θα το κάνουμε αυτό; Οχι, αλλά περισσότεροι εκλεγμένοι αγωνιστές σημαίνει ότι ο λαός θα έχει περισσότερους συμμάχους στην πάλη του, για να φτιάξει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή, και σε αυτόν τον δρόμο να αποσπάσουμε και κατακτήσεις», υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης.
Η Αθήνα δεν είναι τουριστικό προϊόν, είναι η πόλη που ζούμε
Τις επιπτώσεις που φέρνει στον λαό η πολιτική που αντιμετωπίζει την Αθήνα σαν τουριστικό προϊόν, που πρέπει να αναβαθμιστεί, ανέδειξε ο Ν. Σοφιανός αναφερόμενος στην εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, στις αστικές αναπλάσεις που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρήσεων, όπως στον Λόφο του Στρέφη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο δήμος, με τις υπηρεσίες του υποστελεχωμένες, παραδίδει κρίσιμες λειτουργίες στο κεφάλαιο. Ετσι, έκανε λόγο για έναν «χορό εκατομμυρίων» που στήνεται γύρω από τις αναθέσεις πλήθους έργων και υπηρεσιών σε ιδιώτες. «Από αυτές τις συμφωνίες βγάζουν κέρδη και τα πληρώνει ο δημότης», ξεκαθάρισε, ενώ υπενθύμισε τη σύμπλευση και των άλλων πολιτικών δυνάμεων στις σχετικές αποφάσεις. Δίπλα στο αυξημένο κόστος, πρόσθεσε το ζήτημα της χαμηλής ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι ιδιώτες. Ενδεικτικά παραδείγματα οι συμβάσεις για τον ηλεκτροφωτισμό, το πράσινο, τα οδοστρώματα, τους βυθιζόμενους κάδους. Οσον αφορά την αξιοποίηση των αντεργατικών ρυθμίσεων, ανέφερε ότι στον δήμο της Αθήνας και τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του υπάρχουν εργαζόμενοι που «δουλεύουν με την ώρα». «Πρέπει να απαντήσουμε με σκέψη που φτάνει στην αιτία, που καταλαβαίνει ότι μπορούμε “να το πάρουμε αλλιώς”», πρόσθεσε.
Ο Ν. Σοφιανός έφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων στον δήμο Αθήνας: Η δημοτική αρχή δίνει 113 εκατ. ευρώ για τη λεγόμενη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό ενώ πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια έχουν σοβαρά προβλήματα. Διαθέτει 13 εκατ. στον «Μεγάλο Περίπατο» ενώ στις γειτονιές οι κάτοικοι ζουν σε δρόμους με πεζοδρόμια του μισού μέτρου. Μιλά για «πράσινη ανάπτυξη» και η πόλη πνίγεται όλο και περισσότερο στο τσιμέντο.
«Η Αθήνα δεν είναι τουριστικό προϊόν. Είναι η πόλη που ζούμε. Η πόλη που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας», υπογράμμισε και κατήγγειλε τις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματίες του Τουρισμού, στους ξενοδόχους, στις εταιρείες με διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης την ίδια στιγμή που οι δημότες καταβάλλουν τέλη και φόρους. «Αυτό είναι σκάνδαλο που δείχνει πόσο ταξικό είναι το πρόσημο αυτής της διοίκησης», σχολίασε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι σχετικές αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν παρθεί με την ψήφο και των εκλεγμένων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επίσης ευθυγραμμίζονται στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και ισοπεδώνει τις ανάγκες των πολλών.
«Στον δήμο της Αθήνας υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι κάθε είδους», ανέφερε επίσης ο Ν. Σοφιανός, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ανάγκες τις οποίες καλύπτουν δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτές οι εργασιακές σχέσεις μάλιστα δεν εξαιρούν ούτε ευαίσθητους τομείς και ειδικότητες, όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση νομοθετεί εργασιακές ανατροπές που θέτουν στο στόχαστρο και τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση. «Πρέπει με οργάνωση, με αλληλεγγύη να δώσουμε τη μάχη», τόνισε και έφερε το παράδειγμα του αγώνα που δίνουν τα σωματεία για να σωθούν σπίτια από τη λαίλαπα των πλειστηριασμών σε γειτονιές της πόλης.
«Μεταγραφές» που δείχνουν τη σύμπλευση όλων των άλλων δυνάμεων
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γ. Πρωτούλης σχολίασε τις «μεταγραφές» ανάμεσα σε συνδυασμούς των άλλων κομμάτων, την ευκολία με την οποία εκλεγμένοι και άλλα στελέχη τους μεταπηδούν από τους μεν στους δε. Μετέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περίπτωση νυν περιφερειακού συμβούλου εκλεγμένου με τον ακροδεξιό – αντικομμουνιστή Τζήμερο, που τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον έχει πρώτο υποψήφιο στον Βόρειο Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής.
«Δεν ξαφνιαζόμαστε, τα έχουμε ξαναδεί», είπε και θύμισε ότι κάθε νέα περιφερειακή αρχή έφερνε προς ψήφιση τον προϋπολογισμό των προκατόχων της, που τάχα τους «πολεμούσε». Ετσι έκανε η Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε τον προϋπολογισμό του Σγουρού (ΠΑΣΟΚ), όπως και ο Πατούλης της ΝΔ, που ψήφισε τον προϋπολογισμό της Δούρου… Αλλωστε και ο υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια, Ν. Χαρδαλιάς, ήταν κεντρικό στέλεχος στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ, του Σγουρού.
Εξήγησε ότι οι μετακινήσεις αντανακλούν και επιχειρηματικά συμφέροντα, που πάνε κι έρχονται, ενώ – όχι τυχαία – τέτοια παραδείγματα καταγράφονται σε όλες τις Περιφέρειες. Αλλωστε, σε τρεις απ’ αυτές κατεβαίνουν όλοι μαζί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). «Μη γελιόμαστε, εδώ θα είμαστε: Οι “υπερκομματικοί”, οι “ακομμάτιστοι”, έχουν ένα πινέλο στο χέρι να βάφουν τον χάρτη. Εμείς λέμε να τον βάψουμε κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πρωτούλης.
Μαζί με τον λαό στους αγώνες!
«15 Οκτωβρίου είστε περιφερειάρχης – οι δύο πρώτες προτεραιότητες;» ήταν ένα ακόμα ερώτημα, με τον Γ. Πρωτούλη να απαντά: «Πολιτικοί εργολάβοι δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και λέμε, μαζί με τον λαό της Αττικής στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών, όχι τα κέρδη των λίγων. Την επόμενη μέρα θα είμαστε μαζί και θα δείτε ότι θα ‘χουν ταραχτεί πολύ τα πράγματα και θα είναι διαφορετικά, και στο μαζικό κίνημα και παντού».
Ενώ στο ερώτημα «γιατί να σας ψηφίσει ένας νέος;» απάντησε: «Θα είναι μια δύναμη που θα επιστρέψει στον ίδιο πολλαπλάσια την άλλη μέρα. Οπως διαδήλωνε με τους συμμαθητές του στο Σύνταγμα για το έγκλημα στα Τέμπη με την ίδια ορμή, αυτοί οι 17άρηδες που πλημμυρίζουν και σήμερα το Φεστιβάλ να πάνε να αλλάξουν συσχετισμούς στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, θα είναι μεγάλη δύναμη για τους ίδιους την επόμενη μέρα».
«Υπάρχει ένα δίλημμα και πρέπει να το βάλουμε: Απέναντι στον κυβερνητικό δήμαρχο, στον περιφερειάρχη της ΝΔ, λύση δεν είναι οι συστημικοί. Αυτοί είναι μέρος του προβλήματος. Λύση είναι η “Λαϊκή Συσπείρωση”», διαμήνυσε ο Ν. Σοφιανός και απηύθυνε κάλεσμα: «Η ΚΝΕ έχει τη δύναμη να αναδείξει σε χιλιάδες νέους γιατί έχουν συμφέρον να ρίξουν κόκκινη ψήφο».