Η ανάγκη να παραμεριστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν το Τατόι ήταν μεταξύ των θεμάτων που ανέδειξαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που συνεδρίασε στον Άγιο Στέφανο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του Δημοσίου Κτήματος Τατοΐου.
Ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αποκαρδιωτική εικόνα που επικρατεί, καθώς το δάσος που κάηκε παραμένει καμένο. Υπογράμμισε πως απαιτείται μια συστηματική, μελετημένη προσπάθεια για να αναγεννηθεί το δάσος.
«Πατήστε πόδι στην κυβέρνηση να κάνει στην άκρη όλα αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια, να τα κάνει στην άκρη, πρέπει να μείνει δάσος, τίποτα παραπάνω», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Νίκη Χρονοπούλου υπογράμμισε πως αντί η Περιφέρεια να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του δάσους, προτείνει την εμπορική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου που περιλαμβάνει ξενώνες, χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων, εστιατόρια, καφετέριες κ.α. Ξεκαθάρισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει αυτό τον σχεδιασμό, καθώς πρέπει να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου για το λαό που ασφυκτιά και να αξιοποιηθεί σαν δημόσιος και δωρεάν χώρος αναψυχής.
«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ραφήνας
Στο θέμα για το master plan του λιμανιού της Ραφήνας, ο Γιώργος Τάτσης εξέφρασε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αυτό τον σχεδιασμό, καθώς εντάσσεται σε μια πορεία ιδιωτικοποίησης του συγκεκριμένου λιμανιού.
Το 2012 μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ, το 2017 μπήκε στο Υπερταμείο και σήμερα το master plan προβλέπει ότι θα το αγοράσει ο επίδοξος επενδυτής για να μετατρέψει την Ραφήνα σε έναν μικρό Πειραιά, χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές, κάτι που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της περιοχής και θα την υποβαθμίσει, όπως εξήγησε.
Αντίθετη η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον ενεργειακό σχεδιασμό για τα αιολικά πάρκα
Μιλώντας στην συζήτηση για την γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων σε μια σειρά περιοχές της Αν. Αττικής (Κερατέα, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς), η Έυη Γεωργιάδου, αφού αυτός ο σχεδιασμός σημαίνει πανάκριβο ρεύμα για το λαό και δεν εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συνδέεται με τις επιλογές του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου στην ενέργεια.
Πρόσθεσε πως αυτές οι μελέτες εξωραΐζουν τις επιπτώσεις, ενώ ο επενδυτής καθορίζει τα πάντα με βάση την κερδοφορία του. Επίσης, επανέλαβε πως το ΚΚΕ δεν θα αφήσει να μπουν στο στόχαστρο αυτού του σχεδιασμού για αιολικά πάρκα ιστορικές περιοχές όπως η Γυάρος που είναι τόπος φυλάκισης και εξορίας χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών.
Καταστροφικές οι υδατοκαλλιέργειες από τους επιχειρηματίες του κλάδου
Στη συζήτηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμέvης Αvάπτυξης Υδατοκαλλιεργειώv στον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, ο Στέλιος Μπενετάτος υπογράμμισε πως είναι καταστροφική η ανάπτυξη αυτών των εγκαταστάσεων με τον τρόπο που επιβάλλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.