Τις ευθύνες των περιφερειακών αρχών αλλά και των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει απροστάτευτο το λαό της Αττικής απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές επισήμαναν στις ομιλίες τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την Πολιτική Προστασία.
Στην αρχή της διαδικασίας μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής.
Η περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει χρήματα από την κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία
Στην ανησυχία των επιστημόνων για την φυσική καταστροφή που επέρχεται από τα φυσικά φαινόμενα στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Βασίλης Πετρόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής.
Υπογράμμισε ότι με βάση τις μελέτες και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο Κηφισός θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες σε όλο του το μήκος, καλύπτοντας περίπου 35.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επηρεάζοντας 18 δήμους της Αττικής, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι σε αντίθεση με το πνεύμα καθησυχασμού που καλλιεργούν περιφερειακή αρχή και δημοτικές αρχές. Τέτοια θέματα είναι ζητήματα ζωής και θανάτου, επισήμανε, επικαλούμενος και το πρόσφατο τραγικό παράδειγμα της Βαλένθια στην Ισπανία.
Υπογράμμισε την ανάγκη η περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει χρήματα για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου της Αττικής, χρήματα απαραίτητα για το σύνολο συνδυασμένων έργων Πολιτικής Προστασίας.
Η πολιτική κόστους – οφέλους βάζει στο ζύγι την πολιτική προστασία του λαού
Την πολιτική του κόστους – οφέλους που βάζει στο ζύγι την προστασία της ζωής του λαού έναντι των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων κατήγγειλε με τη σειρά της η Εύη Γεωργιάδου, τονίζοντας ότι βλέπουμε το κράτος να είναι ανίκανο για την προστασία του λαού από τα φυσικά φαινόμενα και την ίδια ώρα, πολύ ικανό, παρέχοντας πακτωλό χρημάτων, για τις νατοϊκές ανάγκες και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Σημείωσε ότι μία σειρά έργα και μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία και όχι μόνο, καθορίζονται από τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που βάζουν το πλαίσιο του κόστους – οφέλους για την επιλεξιμότητα των έργων με κριτήριο τα κέρδη των πολυεθνικών και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Αναφέρθηκε στον κίνδυνο μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων όταν οι βιομηχανίες λειτουργούν μέσα στον οικιστικό ιστό, χωρίς μέτρα πρόληψης, ελέγχους, υποδομές και προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών. Στα χαρτιά έχει μείνει και η ενημέρωση και η εκπαίδευση του πληθυσμού για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισήμανε.
Ανέδειξε ακόμη τα προβλήματα που προκύπτουν από μία φωτιά ή πλημμύρα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στους εργασιακούς χώρους και δεν εξασφαλίζεται η έγκαιρη απομάκρυνσή τους γιατί δεν τους αφήνει ο εργοδότης, υπενθυμίζοντας περιστατικά που έχασαν τη ζωή τους εργαζόμενοι στη χώρα μας και στην Ισπανία, γι’ αυτό τον λόγο.
Μίλησε για τον ανύπαρκτο αντισεισμικό έλεγχο, όταν η πλειονότητα των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 με ανύπαρκτους ή ελλιπείς αντισεισμικούς κανονισμούς ενώ δεν έχει προχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος 65.000 δημοσίων κτιρίων.
Καταλήγοντας, κατήγγειλε την πολιτική που βάζει στο ζύγι του κόστους – οφέλους την Πολιτική Προστασία, τονίζοντας ότι το κριτήριο πρέπει να είναι οι ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.
Τραγικές οι ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες
Στην παρέμβασή του ο Στέλιος Μπενετάτος αναφέρθηκε στο Πέραμα όπου λειτουργούν πάνω από 100 καζάνια πετρελαιοειδών, 20 μέτρα δίπλα από τα σπίτια, και δεν έχει υπάρχει απόφαση απόμακρυνσής τους, ούτε υπάρχει δεύτερος δρόμος διαφυγής σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος.
Μίλησε ακόμα για αντιπλημμυρικά έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, αφήνοντας στο έλεος των πλημμυρών ολόκληρες περιοχές στον Πειραιά, όπως σε Βαλαωρίτου και Χαλκίδος.
Κατήγγειλε ακόμα την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Δασικής Υπηρεσίες, όπως διαφάνηκε και στις τελευταίες καλοκαιρινές πυρκαγιές, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πάρνηθα όπου υπάρχουν μόλις 7 δασοφύλακες και κανένας δασεργάτης που θα μπορούσαν να κάνουν συντήρηση δασικών δρόμων, αντιπυρικές ζώνες κ.λπ.