Skip to content

Θέματα συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Συμβούλιο Λογοδοσίας την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024: Για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν.4483/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει «1. Οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών κοινοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων -2- και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι νησιωτικοί δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και οι Ο.Τ.Α. β’ βαθμού στην εδαφική περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι προαναφερόμενοι δήμοι, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής:

… δ) στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.

… Η παροχή του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος και με τη μορφή χρηματικού επιδόματος προς κάλυψη της σχετικής δαπάνης των δικαιούχων. Με την απόφαση του οικείου δημοτικού, περιφερειακού ή Διοικητικού Συμβουλίου της παρ. 2, εξειδικεύεται ο τρόπος παροχής της σίτισης και του καταλύματος διαμονής και καθορίζεται το ύψος του χρηματικού επιδόματος. Το συνολικό ύψος της παροχής, σε είδος και σε χρήμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη δαπάνη των δικαιούχων»

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 15ης Μαΐου 2024 υπήρξε ομόφωνη απόφαση (Αριθ. 143/15.5.2024) με την οποία ζητούσε να για λόγους ίσης μεταχείρισης, στο εδάφιο δ’ του άρθρου 32 του ν.4483/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθούν και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη 16η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπήρξε τοποθέτηση – παρέμβαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Αλέξανδρος Δελμούζος» σχετικά με το μείζον θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών νεοδιόριστων και αναπληρωτών, ζητώντας από την Περιφέρεια Αττικής να δώσει λύση στο οξυμένο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών, που πολλές φορές οδηγεί στην παραίτηση.

α) Με ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων για τη διαμονή για τις πρώτες μέρες.

β) Με αξιοποίηση δομών της Περιφέρειας για την κατασκευή κατοικιών για εκπαιδευτικούς.

γ) Με αξιοποίηση συγκροτημάτων κατοικιών.

δ) Με επίδομα ενοικίου στο ύψος των 300 ευρώ και

ε) Με 50% έκπτωση στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επειδή ούτε απαντήθηκε αλλά ούτε καν σχολιάστηκε το παραπάνω αίτημα, ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή τι ενέργειες κάνει ή θα κάνει ώστε να υλοποιηθούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και λυθεί το οξυμένο ζήτημα της στέγασης τους.

Ο περιφερειακός σύμβουλος

της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής»

Μπενετάτος Στέλιος

2024-08-30_Στέγαση εκπαιδευτικών