Skip to content

Θέματα συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Συμβούλιο Λογοδοσίας την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024: Για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών

Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών το έχουμε θέσει πολλές φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί πλήθος οικογενειών, τόσο για λόγους ασφαλείας των μαθητών όσο και για οικονομικούς λόγους.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και διαπιστώνουμε σοβαρά προβλήματα με τις σχολικές μεταφορές. Υπάρχει απροθυμία των οικονομικών φορέων να καταθέσουν προσφορές, οπότε παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί διαγωνισμοί μεταφοράς των μαθητών να βαίνουν άγονοι. Επιπλέον παραιτούνται ανάδοχοι από δρομολόγια σε πολλές περιοχές που δε θεωρούν συμφέρουσες.

Σε φιάσκο κατέληξε και πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του ν. 5056/2023 περί μεταφοράς μαθητών με μισθωμένα οχήματα των ΟΤΑ β΄ βαθμού σε περίπτωση άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας ή διαδικασίας διαπραγμάτευσης, λόγω μη εξεύρεσης ικανού αριθμού οδηγών των προς μίσθωση οχημάτων.

Η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται και στη θεματολογία τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και της Περιφερειακής Επιτροπής, όπου πολλά θέματα σε κάθε συνεδρίαση είναι σχετικά με τη μεταφορά μαθητών.

Επιβεβαιώνεται ότι άλλη μια σημαντική πτυχή της ζωή των λαϊκών οικογενειών επαφίεται στις διαθέσεις των κάθε είδους επιχειρηματιών αντί να δημιουργηθεί και οργανωθεί με ευθύνη του κράτους ένας φορέας μεταφοράς μαθητών με σύγχρονο στόλο λεωφορείων και με προσλήψεις οδηγών και συνοδών, ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια που χρειάζονται για τη μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο “σύστημα” αυτό και χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό.

Ρωτάμε την Περιφέρειας Αρχή να μας ενημερώσει για κάθε είδους σχολική μονάδα (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικά, Καλλιτεχνικά, Μουσικά, Διαπολιτισμικά κλπ) πόσα και ποια δρομολόγια θα εκτελεστούν χωρίς προβλήματα, πόσα και ποια επέβησαν άγονα, από πόσα και ποια παραιτήθηκε ο ανάδοχος, πόσα συνολικά ανατέθηκαν με διαπραγμάτευση και τί μέτρα θα πάρει η Διοίκηση ώστε να λυθεί άμεσα και οριστικά το πρόβλημα.

Η περιφερειακή σύμβουλος

της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής»

Γεράκη Κατερίνα

2024-08-30_Μεταφορά μαθητών